Diversen->Diversen_topDiversen

De redactie schrijft . . . (april 2019)

Mag ik me voorstellen: Hans Berkers

Laatste bijdrage van mijn voorgangster Huiby de Groot

In Asten en Someren geen afdeling Wonen met Gemak, maar . . .

Organisatie Computer Platform

Geweldige site van simpel uitgelegde lessen

Uit het grote boek van foute feiten

Een bericht van de filmclub

De redactie schrijft . . . (maart 2019)

Mag ik me even voorstellen

Ontdeklab Someren

Wat te doen na opheffing van SeniorCompAS

"Uit het oog . . . maar dan ook uit het hart?"

Komt u dat bekend voor?

De redactie schrijft . . . (februari 2019)

Nieuwjaarsinloop/receptie

Aanbieding van de week

Een tegelwijsheid

Valentijnsdag 14 februari

Een bericht uit onze glorietijd

Wat is tweestapsverificatie?

Deze 4 functies van Google Maps ken je nog niet

De redactie schrijft . . . (januari 2019)

Impressie van de avond voor onze vrijwilligers

Uit het grote boek van foute feiten

Zaterdag 5 januari bent u welkom

DVD verkrijgbaar 20-jarig jubileum

Sociale media in het kort

Nieuwjaarswens bestuur

De redactie schrijft . . . (december 2018)

Een iPhone of iPad gereedmaken voor verkoop

Oude beroepen

Aanbieding tijdschrift "Enter" vanaf 2012

Rijmen en dichten

Antwoord op artikel "Oude beroepen"

Mededeling van de penningmeester

De redactie schrijft . . . (november 2018)

Foute feiten

Een dank-u-wel lunch voor Agnes

Lichte paniek bij uw hoofdredacteur

Voor de geïnteresseerden in taal, d of dt

Op zoek naar onze oud vrijwilligers

De redactie schrijft . . . (oktober 2018)

Overhandiging CRDL aan Hof van Bluyssen

De redactie schrijft . . . (september 2018)

Korte inhoud AVG-verklaring

Jubileum

Overhandiging aan Hof van Bluyssen in woord en beeld

Een handigheidje in het gebruik van uw mobiele telefoon

Lesrooster met data seizoen 2018-2019

Wat u ook met foto's kunt doen

Kingston Data Traveler Elite G2

WhatsApp op uw vaste computer gebruiken

Nostalgie

Wij vragen uw aandacht

Vroeger en nu

Facebook verwijderen van uw computer

Wordt u vaak gebeld door een onbekend nummer

Spreekwoorden en gezegden

Android-telefoon snel leeg? Probeer dan deze 10 tips

Snel naar onze website, als u niet aan uw computer zit?

Vrijwilligers

Samsung versus Apple

Wij vragen uw aandacht

Nieuwe leden en het Mededelingenblad

Transferxl

Start nieuw seizoen 2017-2018

Eén klein moment aandacht voor . . .

De redactie schrijft . . . (april 2017)

Muziek downloaden van YouTube

De robots . . . maar dan . . .

Workshop Rabo Mobiel Bankieren app (oktober 2017)

Advertenties op internet

De Robots komen . . . . . . en dan?

Willem-Alexander on tour

Uit de oude en nieuwe tijd

SOS-alarm instellen op Samsung Galaxy S5 en S6

Komisch filmpje

Sporten voor senioren

Lessen in SeniorWeb leercentrum nu van start

Reclame maken voor SeniorCompAS

Een app nader voorgesteld

Waar staat de 'i' voor bij Apple-producten?

Huiby op YouTube

U wilt een snellere computer

Ongewenste reclame op uw computer

Nieuw alfabet

Ezelsbruggetjes

Het einde van uw dierbare herinneringen

Aandacht voor de cursussen

Waarvoor diverse aansluitingen gebruikt worden

Ouderen en de mobiele telefoon

Veiligheid bij internetbankieren


De redactie schrijft . . . (april 2019)

Dit is het dan geworden, de laatste bijdrage die ik als redacteur van dit blad heb geschreven. Niet dat ik er heel erg mee zit, maar het is voor mij toch een aantal jaren een vast ritueel geweest om te zorgen dat er elke maand weer een mededelingenblad in uw mailbox verscheen. Ook was het niet altijd even simpel om het vol te krijgen, maar over het algemeen heb ik gelukkig niet al te vaak, terug hoeven te grijpen naar wat bladvulling. Dit omdat er in de voorgaande jaren nog voldoende activiteiten waren, om over te schrijven en we ook een aantal interessante themaochtenden hebben meegemaakt. Dus wat dit werk betreft, gaat er voor mij en ook andere schrijvers een einde komen aan ons mededelingenblad. Ergens maar goed ook, want nadat ik vorige maand over mijn domme fout in het februarinummer had geschreven, bleek bij het verschijnen van het maartnummer, dat er nu nog meer domme fouten in stonden, waaronder verkeerd vermelde data en wat taalfouten.
Ik schaam me diep, maar voor de gedrukte versie was het al weer te laat voor herstel, maar gelukkig is het op de website nog wel in orde gebracht door het onvolprezen werk van Willy Cortooms. Dank daarvoor Willy.

Gelukkig heb ik inmiddels al een ander "groot" karwei onder mijn neus geschoven gekregen en waar ik me zeker enkele maanden mee bezig kan gaan houden. Het is een boek dat momenteel wordt geschreven en samengesteld door mijn oudste broer Toon. Naar aanleiding van een boek dat hij cadeau had gekregen, wat ging over een gezin van 14 kinderen in het naoorlogse Friesland.
En daar is de link met het boek dat hij nu aan het schrijven is, maar bij ons is het al vóór de tweede wereldoorlog begonnen en bij ons waren 15 kinderen en, héél belangrijk, gelukkig in Brabant.
Hoewel ik nog lang niet alle pagina's heb ontvangen, kan ik daarmee toch al aan de slag, want er moet een formaat bepaald worden, welk lettertype ga ik gebruiken en het boek moet ook een omslag krijgen, die ontworpen moet worden. En dat is dus het werk dat ik moet gaan doen voor ons "eigen" boek, de lay-out maken en zorgen dat het t.z.t naar de drukker kan. Het belooft wel een heel boekwerk te worden, want ik heb zonder opmaak en foto's al ruim meer dan 100 A-4tjes tekst op mijn computer staan.
Misschien zijn er onder onze leden wel een aantal die na het einde van onze club, overwegen om vrijwilligerswerk te gaan doen. En dat was iets wat ook in mijn gedachten rond dwarrelde. Maar u begrijpt vast wel, dat het werken aan dat boek voor mij voorlopig het belangrijkste vrijwilligerswerk is. Het is leuk werk, maar regelmatig ook emotioneel als ik de tekst aan het controleren ben op fouten. Herinneringen van vroeger komen weer naar boven, wat mij ervan overtuigd dat dit, zeker voor onze eigen familie een geweldig boek gaat worden.

Hier op deze plaats geen kadertje meer met daarin de datum van kopie inleveren voor het volgende nummer, simpelweg omdat er geen volgend nummer meer komt.
Met deze laatste woorden van mij, komt er nu echt een einde aan een bijzondere periode. Ik ben vanaf mijn aanmelding als lid, tot nu toe altijd een zeer betrokken lid geweest. Je gaat tenslotte niet bij een club, zomaar omdat je ergens bij wilt zijn. Hoewel ik al een hele tijd voordat ik lid werd, al een computer had, heb ik veel geleerd bij de lessen die ik allemaal gevolgd heb.
Dat ik later ook ging assisteren bij bepaalde lessen heeft me altijd veel voldoening geschonken en ik deed het ook met veel plezier.
Op een gegeven moment is er ook de redactie van dit blad bijgekomen en dat is iets wat ik niet had kunnen bedenken toen ik in 2005 lid werd. Maar ook dit werk heb ik met veel genoegen gedaan, ook al was het soms wat lastig om die pagina's weer vol te krijgen.
Het is echter al jaren gelukt, ook door mijn voorgangers en daarom wil ik jullie, mede namens hun, bedanken voor de tijd die u genomen heeft om dit blad te lezen.
Allemaal veel geluk gewenst in uw SeniorCompAS-loze leven en wie weet, zien we elkaar wel weer eens.

Johan Hoefnagels

Verdana


Mag ik me voorstellen: Hans Berkers

Beste leden van SeniorCompAS,

Binnenkort stopt SeniorCompAS in de gemeenten Asten en Someren. Voor veel mensen betekent dit dat een vertrouwde organisatie gaat verdwijnen, waar ze in de loop van de jaren diverse computercursussen, advisering en ondersteuning konden krijgen. Op verzoek van SeniorCompAS wil ik me graag even aan u voorstellen, omdat bovenstaande activiteiten ook door mijn bedrijf verzorgd kunnen worden.
Mijn naam is Hans Berkers (56 jaar) en ik ben eigenaar van Wegwijs op de Computer. Al bijna vijftien jaar verzorg ik in (met name) de gemeenten Asten, Someren en Deurne computerles voor iedereen die dat wil. Heel vaak gebeurt dit bij de mensen thuis (privéles) maar soms kiezen mensen er ook voor om in een klein gezelschap een cursus te volgen. In principe kan ik op allerlei manieren computerlessen verzorgen.
Naast de computerlessen, ondersteun ik mensen ook bij computerproblemen en computervragen en voer ik ook onderhoud op computers en laptops uit. Ook kunt u bij mij terecht voor computeradvies bij vragen als: moet mijn computer vervangen worden of kan ik nog even vooruit, welke computer past het beste bij mij. In de laatste tien jaar heb ik voor veel klanten dit project begeleid van advisering tot aankoop tot gebruik.
Met de prijzen die ik bereken probeer ik het voor iedereen mogelijk te maken gebruik te maken van mijn diensten. Zo reken ik voor één uur computerles € 35,00 maar als u met meer mensen tegelijkertijd een cursus of workshop volgt, dan wordt het al gauw een heel stuk goedkoper. Ook bij computervragen en onderhoud hanteer ik deze tarieven. U kunt overigens altijd informatie inwinnen over de kosten!
Ook voor vragen e.d. over tablets en smartphones kunt u bij mij terecht.

Mijn gegevens zijn:
Hans Berkers
Wegwijs op de Computer
www.wegwijsopdecomputer.nl
info@wegwijsopdecomputer.nl
06 - 29 31 58 69 of 0493 - 380229

Verdana


Een laatste bijdrage van mijn voorgangster Huiby de Groot

Johan vroeg mij of ik als "oud-redacteur" nog een woordje zou willen schrijven in het allerlaatste Mededelingenblad van het bestaan van SeniorCompAS. Daar wil ik graag aan voldoen en dan wil ik dat eigenlijk doen met tips zoals ik die in mijn tijd weleens voor u verzamelde en schreef.

Allereerst wil ik het met u hebben over het BurgerServiceNummer, dat we allemaal hebben (vroeger heette dat het SOFI-nummer). Dit nummer staat op uw paspoort of identiteitsbewijs, maar ook op uw rijbewijs én op het pasje van uw zorgverzekering.
Enige tijd geleden zag ik op tv een alarmerende uitzending van wat criminelen allemaal kunnen doen als ze dit nummer van u te pakken krijgen.
Eén belangrijke les die ik u hier wil doorgeven is:

GEEF NOOIT UW BURGERSERVICENUMMER AAN ANDEREN!!!!
OF ZORG ER BIJ EEN KOPIE VOOR DAT DIT NUMMER NIET TE LEZEN IS!!!

Bij de Rijksoverheid vond ik onderstaand artikel, waarvan ik hoop dat het u kan helpen in het voorkomen van identiteitsfraude.


LAAT UW IDENTITEISGEGEVENS EN DOCUMENTEN NIET STELEN

• Bewaar uw identiteitsbewijs op een veilige plaats
Gestolen paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen zijn populair onder criminelen. Dat komt omdat ze steeds moeilijker te vervalsen zijn. De oplichter koopt online het identiteitsbewijs van iemand die op hem lijkt. Bij identiteitscontroles is deze vorm van fraude moeilijk te herkennen.

• Beveilig uw brievenbus tegen posthengelen
Oplichters kunnen post uit uw brievenbus hengelen. Zo stelen ze bankpasjes en pincodes. Of loonstrookjes, jaaropgaven en verzekeringspapieren. Zorg voor een slot op uw brievenbus en monteer een stevige borstel achter de klep.

• Geef uw digitale accounts een dubbele beveiliging
Hackers kunnen inbreken op uw computer of op uw account voor e-mail of social media. Op die manier stelen ze persoonlijke gegevens of versturen berichten onder uw naam. Beveilig uw accounts met dubbele verificatie. U ontvangt dan een extra controlecode per sms of via een app. Een oplichter kan dan niets beginnen zonder uw telefoon, tablet of computer.


DEEL UW GEGEVENS, DOCUMENTEN NIET MET VERKEERDE MENSEN

• Wees alert op babbeltrucs
Oplichters kunnen u opbellen en zich voordoen als medewerker van een bank of computerbedrijf. Voor u het door heeft, geeft u uw inloggegevens prijs. Wees hierop alert. Controleer het verhaal. Zoek het telefoonnummer van het bedrijf op en leg uit wie u benaderd heeft en wat hij gevraagd heeft.

• Online kopen of verkopen? Stuur geen kopieën van uw ID-bewijs
Sommige oplichters adverteren (online) met iets wat u graag wilt hebben: concertkaartjes, woonruimte, een leuke baan. Soms vragen ze u om een kopie van uw identiteitsbewijs of andere documenten te sturen. Ga hier niet op in.

• Klik in e-mails nooit op een link naar een inlogpagina
Oplichters kunnen u een phishing mail sturen. Dit is een mail die lijkt op een mail van de overheid, een bank of een ander bekend bedrijf. In die mail vragen ze u om persoonlijke gegevens of in te loggen door te klikken op een link. Deze link leidt u naar een valse website. Klik niet op de link. Zoek zelf het juiste webadres op van bijvoorbeeld uw bank en surf er dan naar toe.


GEEF UW IDENTITEITSGEGEVENS NIET 'CADEAU'

• Voorkom fraude met een kopie van uw identiteitsbewijs
Organisaties vragen soms om een kopie van uw identiteitsbewijs. Die kopieën worden vaak goed bewaard, maar niet altijd. Met een kopie van uw identiteitsbewijs kunnen oplichters een online bankrekening openen of een telefoonabonnement afsluiten. Maak kopieën van uw ID-bewijs onbruikbaar voor oplichters. Of gebruik hiervoor de Kopie ID app.

• Vernietig persoonlijke gegevens in oude documenten of computers
Oplichters kunnen in uw afval zoeken naar loonstrookjes, jaaropgaven of verzekeringspapieren. Ook als u uw oude computer, tablet of telefoon wegdoet, kan deze in verkeerde handen vallen.Versnipper of verscheur daarom oude documenten met uw identiteitsgegevens en adresgegevens. En vernietig gegevens op oude computers en telefoons.

• Wees voorzichtig op social media
Oplichters kunnen gegevens over u verzamelen via bijvoorbeeld Google, Facebook of Twitter. Zo brengen ze zorgvuldig uw profiel in kaart. Vervolgens handelen ze namens u. Weet daarom wat u deelt via social media. Toon online zeker geen foto's van uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs.
 

Nu iets heel anders. Ik weet natuurlijk niet hoe u met de moderne media omgaat, maar bijv. Spotify is iets waar ik eigenlijk niks van snap en eerlijk gezegd ook geen zin in heb om het uit te zoeken.
Voor zover ik weet moet je daarvoor ook altijd verbinding met Internet (wifi) hebben. Bovendien wil ik op mijn telefoon/tablet eigenlijk ook alleen naar mijn eigen Cd's luisteren. Dat is mogelijk, maar dan moet er wel het een en ander gebeuren. U moet namelijk uw eigen Cd's eerst "rippen", dat is omzetten naar MP3 voor gebruik op bijv. uw telefoon of tablet.
Hoe u dat kunt doen, probeer ik u hieronder uit te leggen.

Het rippen van CD's met Windows 10
(voor gebruik op telefoon of tablet).

1. Klik linksonder op uw scherm op Start (het vierkantje)
2. Zoek in de lijst die dan verschijnt op Windows Media Player (bijna helemaal onderaan de lijst)
3. Doe de CD die u wilt rippen in uw computer/laptop
4. Voordat u met het rippen kunt beginnen moeten er bij Ripinstellingen een aantal zaken ingesteld worden:
    - De Bestandsindeling op MP3 zetten en
    - De Audiokwaliteit op 128 kbps
    - Kiezen voor CD uitwerpen na rippen
    - Bij Meer opties kunt u aangeven waar u wilt dat uw muziek opgeslagen wordt.
 
Tip: schrijf ergens op waar u de MP3-muziek opslaat, anders weet u die straks niet te vinden als de muziek naar uw telefoon of tablet gekopieerd moet worden.

5. Punt 4 hoeft alleen de eerste keer opgegeven te worden.
6. Klik op Cd-rippen.

Hierna kunt u de MP3-muziek op uw telefoon of tablet (laten) kopiëren.

Tot slot nog een paar misschien leuke apps:

Wilt u wel eens weten hoe het is gesteld met uw kennis van de Nederlandse taal?
Dan is Beter spellen, misschien leuk voor u. Als u dit "spel" op uw telefoon of tablet heeft gedownload, krijgt u iedere werkdag een mailtje dat de nieuwe test met 4 opgaves voor u klaar staat. Er zijn 3 niveaus, waaruit u kunt kiezen en u krijgt ook meteen uitleg over een eventuele fout.
            https://www.beterspellen.nl/website/index.php

Bent u iemand die meer van rekenen houdt, dan kunt u kiezen voor Beter rekenen. Ook hier 3 niveaus met uitleg.
https://www.beterrekenen.nl/website/index.php

Bij deze twee sites is het wel nodig om een account aan te maken. Gebruikers hiervan zijn er enthousiast over.

De app die ik zelf sinds kort op mijn telefoon heb staan, is Plantsnap. Ik heb helaas niet veel verstand van bloemen en planten, maar soms zie je ergens iets moois en dan denk je "goh, hoe zou dat plantje heten?" Nou, dan neem ik er tegenwoordig met mijn telefoon een foto van; als u verbinding heeft met Internet, gaat de app meteen zoeken (determineren heet dat met een moeilijk woord) hoe de plant heet. Heeft u geen Internet dan kunt u thuis de app openen en daar in uw galerij de betreffende foto opzoeken en dan gaat de app alsnog aan het werk.
In de app kunt u ook op Instructies klikken en dan krijgt u in het Nederlands uitleg hoe een en ander in zijn werk gaat.

De website" Beleef de lente" van de Vogelbescherming is op dit moment ook een geweldige site voor de vogelliefhebbers onder ons. De meeste camera's staan weer aan, dus er kan weer naar hartenlust in de vogelnesten gegluurd worden.
De site is:  https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente

Zo, dit was mijn aller, allerlaatste bijdrage aan een Mededelingenblad. Ik wens u heel veel succes en plezier met de computer de komende jaren en wie weet komen we elkaar nog weleens ergens tegen.

Groetjes,
Huiby de Groot

Verdana


In Asten en Someren geen afdeling Wonen met Gemak, maar . . .

In Asten en Someren is geen afdeling van Wonen met Gemak, maar via onderstaande links kunt u ook de nodige informatie krijgen.

https://www.brandweer.nl/gelderlandmidden/ouderen-en-thuiszorg/zelfstandig-wonende-ouderen

https://www.ikwoonleefzorg.nl/

https://www.sociaalteam-asten.nl/wmo.html

http://www.zosomeren.nl/onderwerp/wmo

Verdana


Organisatie Computer Platform

Dit is de (voorlopige) naam van een groep leden, die bezig is om te zien wat er na opheffing van SeniorCompAS voor mogelijkheden zijn om op een of andere manier door te gaan met een soort computerclub.
Zij hebben inmiddels al twee besprekingen achter de rug, waarin zij diverse mogelijkheden de revue hebben laten passeren. Hieronder wat punten waarover zij tot nog toe gesproken hebben.

Gezamenlijk werd het besluit genomen om het Computer Platform op te richten en om een structuur te ontwikkelen voor de werking van deze club.

Structuurvisie
Gebruikers van digitale hard- en software ondersteuning bieden bij aanschaf en het doelmatig gebruik daarvan.
Dat kunnen we realiseren door het oprichten van een club, die personen bijeen brengt, die in staat is deze missie tot stand te brengen.
Daarom is het nodig om personen bijeen te brengen die kundig zijn op het gebied van benodigde hardware en software die de gebruiker nodig heeft voor het uitvoeren van de gewenste taken. De Adviesfunctie.
Ook inzicht in het onderhoud, de inrichting van deze hardware en oplossen van problemen is een must.  De Technische functie.
Verder het leren omgaan met de hardware en software en ook het bijhouden van de steeds verdergaande ontwikkelingen. De leerfunctie.
Om deze functies te kunnen leveren zijn er mensen nodig die deze ondersteuning kunnen bieden. Taak derhalve het bijeenbrengen van personen om deze functies te borgen.

Bestuur
Om al deze taken in goede banen te leiden dient er een aantal personen aangewezen te worden die de trekkers rol invullen. Bv een voorlopig dagelijks bestuur benoemen.
Om deze taken uit te kunnen voeren hebben we een ruimte nodig. Voorlopig kunnen we in de Beiaard te terecht.

Uitvoering
Er zijn momenteel, vanuit de bijna opgeheven stichting SeniorCompAS, meerdere mensen actief die in hun eentje of met enkele personen ook een of meerdere taken uitvoeren zoals hiervoor aangehaald. Het is mijns inziens beter als die uitvoering wordt samengebracht in één club. Dit geeft vooral meer duidelijkheid bij de gebruikers.
De heren Kees de Groot en Ton Slegers, de initiatiefnemers van deze bijeenkomsten hebben inmiddels ook al een agenda opgesteld voor een derde bijeenkomst.
En omdat het bekend is dat er meerdere mensen bezig zijn met initiatieven met als doel, hun hobby te kunnen blijven uitoefenen, is het niet verkeerd, als ook zij tijdens zo'n bijeenkomst aanwezig zouden zijn.

Daarom wordt iedereen die geïnteresseerd is om op een of andere manier verder te gaan met zijn of haar hobby, uitgenodigd om tijdens die derde bijeenkomst aanwezig te zijn. 

Die vindt plaats op maandag 1 april om 10.00 in De Beiaard.

Verdana


Geweldige site van simpel uitgelegde lessen

Voor leden en dadelijk oud-leden, die toch nog op een of ander manier meer van o.a. Word, Excel, Outlook, Power Point etc. willen weten, is er een geweldige site waar allerlei goed en simpel uitgelegde lessen staan over genoemde programma's. Kijk daar beslist eens op rond. U komt daar, door op onderstaande link te klikken.
http://www.gratiscursus.be/

Verdana


Uit het grote boek van foute feiten

Wat is het gevaarlijkste dier op onze aarde

Grote kans dat u een of ander wild dier noemt dat ergens in de wereld rondloopt, kruipt of zwemt.
Allemaal fout. Het gevaarlijkste dier op aarde vliegt en is niet zo groot.
Wie had gedacht dat een vrouwtjesmuskiet de veroorzaakster is van zoveel ellende op aarde. (De mannetjes steken alleen planten).

De helft van de mensen die in de loop der tijden zijn gestorven, misschien wel zo'n 45 miljard, zijn gedood door die fatale vrouwtjesmuskieten.
Muskieten zijn dragers van meer dan honderd mogelijk dodelijke ziekten, zoals malaria, gele koorts, knokkelkoorts, hersenontsteking en nog enkele ander ziektes. In onze huidige tijd doden zij nu nog elke 12 seconden iemand op onze aarde.

Vreemd genoeg duurde het tot het einde van de negentiende eeuw voordat werd ontdekt dat muskieten gevaarlijk waren. In 1877 bewees de Britse arts sir Patrick Manson dat de olifantsziekte werd veroorzaakt door een muskietenbeet. Zeventien jaar later, in 1894, bedacht hij dat malaria misschien ook wel door muskieten werd veroorzaakt. Hij spoorde zijn leerling Ronald Ross, een jonge arts in India, aan om deze hypothese te toetsen.
Hij toonde als eerste aan dat de vrouwtjesmuskieten een bepaalde parasiet via hun speeksel overdroegen. Hij testte dat op vogels. Zijn leermeester de heer Manson ging nog wat verder met zijn testen en gebruikte daarvoor zijn eigen zoon. Hij liet een aantal muskieten op zijn zoon los en die werd inderdaad geïnfecteerd. Maar omdat ze meteen een dosis kinine toediende, is de jongen gewoon hersteld. Ross kreeg in 1902 de Nobelprijs voor geneeskunde en zijn leermeester werd in Engeland onderscheiden en stichtte de London School of Tropical Medicine.

Vrouwtjesmuskieten worden aangetrokken door vocht, melk, koolzuurgas en lichaamswarmte en beweging van de persoon die ze als doelwit hebben uitgekozen. Zwetende mensen en zwangere vrouwen lopen een grotere kans om door een vrouwtjesmuskiet gestoken te worden. De mannetjes maken een hoger zoemgeluid.

Tot zover het verhaaltje. Daaronder stond ook nog een Afrikaans gezegde wat ik u niet wil onthouden:

Als je denkt dat je te klein bent om belangrijk te zijn, probeer dan eens te slapen in een dichte kamer met een muskiet

Verdana


Een bericht van de filmclubVerdana
 

De redactie schrijft . . . (maart 2019)

Zoals te doen gebruikelijk, lees ik de door mij gemaakte teksten altijd nog wel een of twee keer na. Maar al meteen toen de nieuwsbrief binnenkwam en ik het MB aanklikte om te lezen, kwam ik in mijn eigen stukje al in de eerste regel een domme fout tegen. Ik schrijf: wil ik enkele dingen opmerken maken over enz. Dat moest natuurlijk zijn: wil ik enkele opmerkingen maken.  
Natuurlijk weet iedereen dat wel, maar zo zie je maar, het kan altijd gebeuren dat je er meerdere keren overheen kijkt en als je het uiteindelijk onder ogen krijgt, meteen ziet dat de zin niet klopt. Gelukkig weet ik van een ervaren schrijver, een broer van mij, dat dit een normaal iets is en dat het hem zo af en toe wel gebeurd. En ik ben uiteraard maar een simpel redacteurtje die sinds een aantal jaren dit blad samenstelt. Natuurlijk is het wel vervelend als dit dan niet opgemerkt wordt voordat de gedrukte versie van de pers rolt, want die fout is daar dan niet meer te herstellen. Maar het is geen groot probleem, want het is nog maar een zeer kleine gedrukte oplage en zijn er verder ook geen gevolgen, maar als het bij een boek o.i.d. zou gebeuren, moet er natuurlijk wel iets aan gedaan worden.

Schrijvend over deze kleine fout, zit ik ook te bedenken dat dit het een na laatste nummer wordt in een lange rij van mededelingenbladen. Het eerste nummer wat ik als redacteur heb samengesteld, dateert van september 2013, jaargang 15. Ik moet er wel bij vertellen dat Huiby de Groot nog enkele pagina's voor haar rekening heeft genomen, omdat het voor mij redelijk onverwacht kwam toen ik gevraagd werd om het tijdelijk over te nemen. Want Huiby en Peter gingen voor maar liefst 4 maanden naar Australië. Na hun thuiskomst uit Australië hebben we samen besloten dat ik dit blad voortaan zou blijven maken. Achteraf gebleken ook maar goed, want op een gegeven moment kreeg Huiby een herseninfarct is toen ook een hele tijd uit de running geweest.
En omdat mijn redacteurschap uiteindelijk definitief was, heb ik vanaf het januarinummer van 2014 de lay-out van het blad veranderd. Allereerst werd er een nieuwe voorpagina getoond (een ontwerp van Meyer Grafische Vormgeving uit Asten) en om het lezen op de computer gemakkelijker te maken, ben ik toen overgestapt van een opmaak van 2 kolommen per pagina, naar paginabreed. En zo ziet het er heden ten dage nog steeds uit.

Verder wil ik nog wat vertellen over de themaochtenden, waarvan u van de op 11 februari gehouden themaochtend een verslag leest in dit nummer. Ik schrijf daar vaak een verslagje van, omdat ik als maker van dit blad natuurlijk moet weten hoe het verlopen is, om er ook over te kunnen schrijven. In die verslagen heb ik het ook vaak over de opkomst, en die kan soms behoorlijk variëren. Het ligt natuurlijk ook aan het onderwerp, maar uit eigen ervaring weet ik ook dat er veel van onze leden niet eens de moeite nemen om ook eens naar zo'n ochtend te komen. Al vanaf dat ik in 2005 lid ben geworden, behoorde ik ook tot die laatste groep. Dat is (noodgedwongen) veranderd vanaf september 2013, de maand waarin ik de redactie overnam van Huiby. Achteraf kan ik wel vertellen, dat ik zeer waarschijnlijk interessante themaochtenden, die toentertijd nog de maandelijkse bijeenkomst heette, gemist zal hebben. Want de ochtenden die ik vanaf toen heb meegemaakt, waren heel gevarieerd, met soms fenomenale opkomsten. Daarbij denk ik vooral aan de ochtend waarin de drones werden gepresenteerd door fotograaf Peter van Schalen.
Maar ook de ochtenden die door een of ander lid van computerclub HCC werden gepresenteerd, konden zich meestal wel in een goede opkomst verheugen.
Dus eigenlijk ook wel jammer dat dit nu ook stopt, al was het soms ook wel moeilijk om een passend onderwerp te vinden.

Johan Hoefnagels

Kopie voor het aprilnummer 2019 kunt u insturen tot
woensdag 20 maart 2019 naar: j.hoefnagels1@lijbrandt.nl


Verdana


Mag ik me even voorstellen

Beste mensen,

Mijn naam is Albert Hoevenaars, 63 jaar oud en onlangs verhuisd van Eindhoven naar Someren-Eind. De afgelopen jaren ben ik in Eindhoven actief geweest binnen de Stichting Digitolk Eindhoven. Dat is een Stichting die veel lijkt op SeniorCompAS en soortgelijke cursussen aanbiedt via twee locaties in Eindhoven. Ik was daar verantwoordelijk voor de computersystemen die gebruikt werden voor de cursussen. Ook heeft Digitolk een helpdesk waar mensen terecht kunnen voor alle soorten software en hardware problemen voor computers en tablets. Aangezien ik zelf een elektronica achtergrond heb (37 jaar bij Philips gewerkt als elektronicus), heb ik ook kennis van het inwendige van een computer, maar ook de software kant beheers ik goed. Omdat soms een probleem niet binnen de tijden van de helpdesk opgelost konden worden, heb ik ook privé veel mensen geholpen met bijv. hardware reparaties, SSD inbouw en complete herinstallaties met of zonder behoud van data. Ook heb ik een aantal tablets voorzien van nieuwe schermen, knopjes of batterijen. Toen ik naar Someren-Eind verhuisde, hoopte ik mijn computerwerk via SeniorCompAS voort te kunnen zetten, maar helaas heeft SeniorCompAS besloten om de deuren te gaan sluiten en dus maak ik alleen het laatste staartje van deze stichting mee.
Via Digitolk kreeg ik oude desktops, laptops en andere computeronderdelen. Ik zorgde dat de computers weer werkten, voorzag ze van Windows10 en leverde deze systemen gratis (mijn bijdrage aan de maatschappij) aan mensen die zich geen computer konden veroorloven. Zo kregen deze computers nog een 2e leven en maakte ik andere mensen blij.
Alhoewel SeniorCompAS gaat stoppen wil ik toch mijn kennis en kunde aanbieden voor de mensen in de omgeving van Someren en Asten. Voor computerproblemen kunt u mij altijd bellen of mailen. Voor een klein bedragje los ik uw probleem op.

Tel 06-3833.4002
pcreparatie@alhoweb.nl

*Noot van de redactie. Dhr. Albert Hoevenaars is tot op heden al een aantal weken op de wekelijkse inloop op zaterdag aanwezig geweest. Naar aanleiding daarvan kunnen we wel stellen, dat hij op computergebied zeer kundig is. Niet alleen technisch, maar ook weet hij heel veel van programma's enz. Maak daar gebruik van als u ergens mee zit op computergebied.

Verdana


Ontdeklab Someren

Aan het einde van de themaochtend van 11 februari, werd naar aanleiding van die ochtend, de vraag gesteld of er geïnteresseerden zouden zijn om ook eens een bezoek te brengen aan dat ontdeklab. Door middel van handopsteking bleek dat er wel een aantal mensen waren die daarvoor interesse hadden. Daarom dit artikeltje, als u zo'n morgen of middag eens wilt meemaken, meldt u dan aan door een mailtje te sturen naar:  peer.custers@onsbrabantnet.nl zodat hij contact kan opnemen met dhr. Jeroen Vrijnsen, die de themaochtend presenteerde en daar verdere afspraken mee kan maken.
Wacht niet te lang mrt aanmelden, want dan wordt het mogelijk weer vergeten. En u weet dat het heel leuk kan zijn.

Verdana


Wat te doen na opheffing van SeniorCompAS

Uit de vele reacties van leden, blijkt dat de opheffing van Stichting SeniorCompAS een behoorlijk onverwachte gebeurtenis is. Natuurlijk was het al veel eerder aangekondigd dat dit zou staan te gebeuren. Maar men vraagt zich ook af, waarom is er nooit een discussie geweest over mogelijke alternatieven na opheffing. Want er zijn er nogal wat, die toch graag op een of andere manier een soort voortzetting van een of andere vorm van een computerclubje zouden willen zien.

Nu zijn er inmiddels al wel wat ideeën uitgesproken en heeft dit geresulteerd in het beleggen van een bijeenkomst voor leden die nog wel verder willen gaan.
Op 18 februari is die gehouden, en waar de aanwezigen onder elkaar hebben gediscussieerd over hoe nu verder. Een korte samenvatting.
Ze waren het er allemaal over eens, er is in Asten zeker behoefte aan een aanspreekpunt waar mensen terecht kunnen met vragen en/of problemen op computergebied. En omdat er geen plannen zijn voor samenwerking met de bibliotheek, zoals ooit eerder de bedoeling was, willen zij daarop inspringen.
Een locatie waar iets dergelijks zou kunnen plaatsvinden is 'de Huiskamer' van De Beiaard. Dit is het gedeelte waar de bar is en waar we tijdens de pauze van onze lessen altijd koffie gingen drinken.
Eigenaar Dhr. Martens heeft al toegezegd dat dit geen probleem is en dat we van harte welkom zijn.
Maar dan moet er eerst wel een groepje zijn, die een en ander in gang zet.
Er zijn ook andere initiatieven lopende, die mogelijk in De Lisse kunnen plaatsvinden, maar dat is meer voor enkele specifieke groepen zoals de foto-en filmwerkgroepen, die tot nu toe nog binnen onze club kunnen opereren. En die hebben ook meer faciliteiten nodig, dan er na opheffing nog beschikbaar zijn in De Beiaard.
Men wil om te beginnen een maandelijkse inloop gaan houden, waar iedereen welkom is en daar ook met zijn of haar probleem of vraag op computergebied terecht kan. Noodzaak is dan wel dat er op zowel technisch- als softwarematig gebied, deskundigen aanwezig moeten zijn.
Zo'n inloop moet een naam hebben en we werden het er over eens dat Computer-platvorm een geschikte naam is.
Locatie zou dan De Beiaard worden en om te beginnen zouden we dan bv. op de eerste maandagochtend van de maand kunnen plannen.
En het moet duidelijk zijn dat dergelijke ochtenden dan ook voor iedereen vrij toegankelijk zijn.
We hebben afgesproken dat we op maandagochtend 11 maart om 10 uur opnieuw bij elkaar komen om daarover verder te praten. Maar ook andere geroepenen zijn op die ochtend van harte welkom.
Als u deze ochtend ook wilt komen en bent u ook geïnteresseerd in het op een of andere manier verder gaan met computerzaken, stuur dan even een mailtje naar jhoefnagels@hotmail.nl

Verder wil ik u ook wijzen op het ingezonden artikeltje van Inge Veenhuizen, wat u hierna kunt lezen. Zij heeft eigenlijk hetzelfde voor ogen als wij besproken hebben, maar dan nog iets meer geijkt op het contact onderhouden met de oud-leden, die vaak ook al jaren lid zijn. Mogelijk dat een en ander gecombineerd kan worden.

Johan Hoefnagels

Verdana


"Uit het oog . . . maar dan ook uit het hart?"

Dit wat aangepast spreekwoord schoot door mijn hoofd, toen ik in november 2018 tijdens de allerlaatste dank-je-wel-avond van onze Computerclub langs de heerlijkheden van het lopend buffet liep.
Goh, dacht ik in die 13 jaar dat ik lid ben van Seniorcompas, heb ik toch een leuke groep mensen leren kennen. Met wie je praat over ditjes en datjes, maar ook veel over je eigen omgang, probleempjes of tips wat betreft het computergebeuren.
Maar onze computerclub gaat dit jaar stoppen, dat is al een feit.
Aan een enorm grote groep mensen uit Asten en Someren heeft zij geleerd hoe om te gaan met de p.c., de laptop, de iPad en de iPhone.
Heel wat kennis en vaardigheden hebben al die mensen toch maar mooi onder de knie gekregen onder de bezielende leiding van een groep geweldige mannen én vrouwen!
En . . . heel fijne contacten zijn in die tijd voor mij ontstaan.
Okay: "Er is een tied van komen . . . en een tied van gaan . . .".
Maar is het dan ook ineens afgelopen met die leuke contacten?
Is er geen enkele mogelijkheid om die op een of andere manier aan te houden?
Een klein ideetje borrelde in me op, om een eenvoudige "Compu-contact-groep" proberen te vormen.
Nee, nee, nee, geen moeilijke technische toestanden . . . alleen maar elkaar regelmatig eens terugzien, elkaar spreken, je (digitale) ei kwijt willen, elkaar tips doorspelen, gezellig bij een bakkie koffie, thee of iets anders, vrijheid, blijheid! En neem dan je iPad, iPhone of laptop mee, mocht je met een probleempje zitten. Misschien kan iemand, die aanwezig is, in deze ontspannen sfeer dat probleempje of de vraag oplossen!
Misschien is dáár behoefte aan?
Ik heb eerst bij René Martens, eigenaar van de Beiaard, navraag gedaan of dit mogelijk was.
Dat 1x per maand, op de eerste maandagochtend van de maand, van bijv.10.00 uur - tot 11.30 uur, enkele mensen in de "huiskamer" (= café) van de Beiaard bij elkaar komen om te babbelen met elkaar, te contacten en wellicht ook om vragen te kunnen stellen als men met een bepaald computerprobleem zit.
"Geen enkel probleem! Hartstikke leuk!" was zijn reactie.
Een zaal huren is uiteraard geen optie, de ruimte van het café kost niets en op de maandagochtend is het meestal nog erg rustig.
Dus: Mochten leden of oud-leden van Seniorcompas behoefte hebben aan een dergelijke "Compu-contactgroep"?
Het moet niet, maar je mag het me best laten weten als dit idee jullie aanstaat.
En anders . . . zie ik belangstellenden op maandag 2 september vanaf 10.00 uur bij een bakkie troost in de Beiaard.
Ik zit er! Tot ziens misschien!

Inge Veenhuizen

e-mail:  Veenhuizen_Janssen@hetnet.nl 

Verdana


Komt u dat bekend voor?

Iedereen heeft het in een supermarkt wel eens meegemaakt. Een kind dat om snoep vraagt, maar het van papa of mama niet krijgt. Het begint dan vaak te huilen, schreeuwen en met zijn voeten op de grond te stampen, om zodoende proberen af te dwingen dat het toch zijn zin krijgt.
Dit doet me dat sterk denken aan een machtige man in de Verenigde Staten, waarbij ik ook het vermoeden heb, dat die vroeger als kind ook zo te keer ging als hij ergens zijn zin niet kreeg.
Want zoals die persoon, als volwassene van oudere leeftijd, zijn zin probeert door te drijven, grenst aan het dictatoriale.
Hebben we in de wereld al niet genoeg dictators die hele volkeren hun wil willen opleggen en ze op die manier veroordeelt tot vluchten enz.
Laat God die man eens wat wijsheid geven, of is het al te laat?

Verdana


De redactie schrijft . . . (februari 2019)

Na het lezen van het woord van de voorzitter, wil ik hier enkele opmerkingen maken over de Gruyter. Natuurlijk is die grootgrutter voor ons mensen, die al een verder gevorderde leeftijd hebben, een bekende naam. De bijnaam die Peer in zijn stukje benoemt, is mij echter niet bekend. Voor ons was de slogan "DE GRUYTERS Snoepje van de week", veel bekender. Ook bij ons kwam in de jaren 50-60 de in onze contreien genoemde "Jantje de Gruyter" wekelijks boodschappen brengen. Echter bij ons gezin niet voor de hele week, want daar was voor ons steeds maar groter wordende gezin wel wat meer voor nodig. En zijn fietsmand moest ook voor andere klanten bestellingen meetorsen.
Nee, gelukkig was er toen de winkel van Jan en Ida nog, gevestigd in het huis waar nu Karel Brüsewitz van muziekgroep 'Sakkerdju' woont.
Wij woonden daar toentertijd tegenover, maar door dat steeds maar groter wordende gezin zijn we moeten gaan verhuizen en kwamen we in de Hemel terecht.
We moesten vanaf toen wel op de fiets de boodschappen gaan halen bij Jan en Ida.
En over de concurrentie van de supermarkten kan ik me niet zoveel voor de geest halen. Ik weet wel dat in 1965, toen ik in december terug kwam uit Suriname, op de Markt in Asten de A&O supermarkt gevestigd was. Maar of daardoor de nostalgie van de bezorger, die ook binnen kwam voor een kopje koffie en/of soms ook wel een kop soep, verloren is gegaan, ik weet het niet.
En vernieuwing kun je toch niet tegenhouden.
Daarmee kom ik op het punt, dat er inderdaad steeds meer winkels hun deuren sluiten, omdat internet de grote concurrent geworden is. Alhoewel we in Asten nog niet zoveel te klagen hebben, want naar ik me voor de geest haal, staat alleen op het Burgemeester Ruttenplein een winkel leeg. Nee dan is de aanblik in de winkelstraten in Deurne heel wat triester. En ook als je in Helmond vanaf de Markt de Elzaspassage inloopt, of door de Veestraat wandelt, waan je je niet echt in een vriendelijk gezellig winkelgebied. In beide plaatsen staan er nogal wat panden leeg. En dat is geen vrolijke aanblik.
Misschien wordt het ooit nog weer wat beter, want op internet winkelen is ook niet alles. En na het zien van een documentaire over de retourzendingen naar het distributiecentrum van BOL.com in Waalwijk denk ik, dat kan zo toch niet eeuwig doorgaan. Dat er bijna 50% van de aankopen (voornamelijk kleding en schoenen) weer geretourneerd wordt, kan toch geen gezonde situatie zijn voor de ondernemingen. Alles wat terugkomt moet gecontroleerd worden, wat nog goed is, wordt opnieuw ingepakt en gaat de verkoop weer in, maar er wordt ook veel weggegooid. 
Wie zal dat betalen. De klant natuurlijk.
De woonkamers van de klanten zijn verworden tot paskamers. Bestel maar een aantal stuks en stuur maar weer terug wat niet nodig is zelfs als het al  gedragen is, naar een feestje o.i.d.
Zelf koop ik uiteraard ook wel op internet, maar niet iets wat gepast moet worden, want daarvoor ga ik liever naar een echte winkel. Is best gezellig.
                                          
Johan Hoefnagels

Kopie voor het maartnummer 2019 kunt u insturen tot
woensdag 13 februari 2019 naar: j.hoefnagels1@lijbrandt.nl


Verdana


Nieuwjaarsinloop/receptie

Voor een 40-tal bezoekers mocht onze voorzitter zijn openingswoord spreken. Hij heette iedereen van harte welkom. Dat er niet meer belangstelling was is ook wel te begrijpen, want ook de normale wekelijkse inloop heeft het laatste jaar ook steeds minder bezoekers getrokken, met al enkele keren helemaal niemand, behalve de eigen bekende mensen. Natuurlijk haalde Peer Custers in zijn rede ook aan dat dit de laatste nieuwjaarsreceptie zou zijn van ons bestaan.
De wel aanwezigen hebben er uiteindelijk een gezellige buurtmiddag van gemaakt, onder het genot van een drankje en de door Henny verzorgde hapjes.En natuurlijk liep onze huisfotograaf rond om het gros van de aanwezigen op de foto te zetten.
Als u wilt zien of u ook gefotografeerd bent, kijk dan op onze website.
Als u inlogt, komt meteen daarna de pagina in beeld waar u de fotoalbums kunt vinden.

Verdana


AANBIEDING VAN DE WEEK

Verdana


Een tegelwijsheidVerdana


Valentijnsdag 14 februari

Op Wikipedia kwam ik afgebeelde reclamekaart tegen ter gelegenheid van Valentijnsdag. Enkele jaren geleden zag ik ten tijde van Valentijn bij de HEMA, chocolade rozen staan. Die brachten mij toen op het idee om een Valentijnskaart, vergezeld van zo'n chocolade roos, te maken voor de vrouwelijke cursisten van een cursus waarbij ik, naar ik me meen te herinneren, assisteerde. Dat deed ik ook, omdat kaarten maken voor mij een hobby is en ik daarom ook voor allerlei gelegenheden zelf de kaarten ontwerp en vaak afdruk ter verzending.
Maar zoals gezegd vond ik de afbeelding op Wikipedia en daar kwam ik meer informatie tegen over Valentijnsdag.

Hieronder wat weetjes en enkele spreuken over Valentijnsdag.

Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de heilige Valentijn. In de tijd van paus Gelasius was er echter geen enkel biografisch gegeven meer over hem bekend. Sint-Valentijn werd genoemd als iemand "die terecht door mensen wordt vereerd, maar wiens daden slechts aan God bekend zijn".

Volgens de legende kwam een jong paar bij bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw een christen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer, en huwde het stel. Al gauw kwamen meer paren met hetzelfde verzoek. Hij werd aangegeven en gearresteerd. Toen hij voor de keizer moest verschijnen, probeerde hij die te bekeren. Claudius voelde zich beledigd en liet Valentijn martelen en onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari, maar welk jaar het was, is onduidelijk. Voordat het vonnis werd uitgevoerd, zag Valentijn nog kans het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen; Van je Valentijn, stond erop.

Volgens een ander verhaal kwam een cipier (of de stadhouder van Rome) bij de toen al in de gevangenis zittende Valentijn met het verzoek zijn blinde dochter te genezen. Valentijn zorgde voor een geneesmiddel, maar dat werkte niet. Op de dag van zijn onthoofding probeerde de vader van het meisje nog wanhopig het vonnis tegen te houden, maar tevergeefs. Na Valentijns terechtstelling ontving het meisje een klein briefje van Valentijn, waaruit een gele bloem viel (als mensen hem om raad vroegen gaf hij hen een bloem, vandaar de bloemengroet op Valentijnsdag). Op het briefje stond 'Van Valentinus' en direct kon ze weer zien. Volgens de legende werd de vader daarna bekeerd tot het christendom.

Valentijnsdag is in België en Nederland in korte tijd, sinds midden jaren 90, een groot commercieel succes geworden: cadeauwinkels, boekwinkels, lingeriewinkels en bloemenwinkels profiteren hiervan. Ook de Nederlandse posterijen deden hieraan mee, door een Valentijns postzegel uit te geven. Naar het schijnt is de laatste jaren het gebruik wat terug aan het lopen, maar dat kan natuurlijk ook met de crisis te maken hebben gehad.

Dooi op Sint Valentijn doet veel water in de wijn

Zonneschijn op Sint Valentijn geeft goede wijn

Is de aarde met Sint Valentijn in het wit gehuld, dan zijn de weiden en akkers met vreugde vervuld.


Johan Hoefnagels

Verdana


Een bericht uit onze glorietijd

Inmiddels al ruim 12 jaar geleden stond onderstaand artikeltje in het Eindhovens dagblad. Onze club toen in de bloei van haar bestaan. Hoe anders is het nu, eind januari/begin februari, steeds minder leden en het aantal cursussen is drastisch teruggelopen. En wat nog triester is, het einde van onze club is in zicht. Na vorig jaar nog wel het 20-jarig bestaan te hebben gevierd, is het nu eind april echt helemaal afgelopen. Daags na nieuwjaar sprak mij nog iemand aan met de vraag of we er echt mee gingen stoppen. Ja zei ik het is eind april echt afgelopen. Hij vroeg zich ook af waar ze dan nog terecht konden voor vragen enz. op computergebied, met meteen aan mij de vraag of ik ook aan huis kwam. Nu heb ik in de loop der jaren wel de nodige computerkennis opgedaan bij SeniorCompAS, en ik help inderdaad wel eens iemand vooruit als die persoon met vragen zit. Maar het moet dan wel over een programma gaan, want op technisch gebied ben ik echt een volslagen leek. Daarvoor moet ik zelf ook hulp inroepen. En ik heb dat ook al regelmatig gedaan bij het landelijke Seniorweb. Zij hebben op allerlei gebied specialisten zitten die u zo goed mogelijk proberen te helpen. Een aanrader en u kunt nu nog gratis lid worden, als u een aanmeldkaart gebruikt die in ons lokaal liggen.
 


Senioren-computerclub voortaan in ruimer jasje
Door JAN VAN DE VEN -ED - 26-08-2006

ASTEN/SOMEREN - Senioren-computerclub SeniorCompAS (Asten en Someren) steekt zich volgende week zaterdag in een ruimer jasje. De club is de afgelopen tien jaar zo gegroeid, dat extra ruimte voor het geven van cursussen hard nodig was. Op 2 september neemt SeniorCompAS het vernieuwde leslokaal in De Beiaard in Asten in gebruik. Dat gebeurt op de gebruikelijke zaterdagse inloopmiddag, met dit keer een officieel tintje. 
Met 27 vierkante meter uitbreiding van het lokaal in dienstencentrum De Beiaard beschikt de club nu in Asten over een modern (permanent) leslokaal waar gelijktijdig twaalf cursisten computerlessen kunnen volgen. „We hebben er nu een volwaardig leslokaal", zegt bestuurslid Gerard ten Thije van de computerclub voor vijftigplussers. Want het was volgens hem in Asten allemaal wel wat benauwd geworden. In De Beiaard zit het leslokaal alle werkdagen en op zaterdagmiddag vol. Daarnaast heeft SeniorCompAS elke week ook nog vier tot vijf dagdelen een (ook permanente) ruimte in Someren voor cursussen in gebruik, in sociaal-cultureel centrum De Ruchte. Het laat zien dat de club wel een stormachtige groei heeft doorgemaakt, van een beperkt aantal belangstellenden ruim negen jaar geleden tot de ruim achthonderd leden uit Asten en Someren van nu, en zo'n zeventig vrijwilligers die zich inzetten voor het geven van lessen en het onderhouden van de technische voorzieningen. „Bijna tien jaar geleden zijn we klein begonnen", aldus Ten Thije, „maar ik schat dat sindsdien twaalf- tot dertienhonderd mensen aan onze computercursussen hebben deelgenomen.

Verdana


Wat is tweestapsverificatie?

Met tweestapsverificatie worden uw accounts extra beveiligd. Maar wat houdt het eigenlijk in?

Het belang van een sterk wachtwoord kent u waarschijnlijk wel. Het biedt immers toegang tot privé-informatie. Of het nu gaat om uw persoonlijke e-mails, foto's of uw betaalgegevens. U wilt dat uw gegevens veilig zijn. Maar achterhaalt iemand het wachtwoord van uw account, dan heeft diegene daarmee direct toegang. Daarom is er iets bedacht waarmee vastgesteld kan worden of u ook echt de eigenaar bent van een account: namelijk tweestapsverificatie.

Wat is het?
In theorie kunt u op drie manieren aantonen dat u bent wie u zegt dat u bent. Met wie u bent (bijvoorbeeld uw vingerafdruk), wat u hebt (bijvoorbeeld een telefoon) en wat u kent (bijvoorbeeld een wachtwoord). Tweestapsverificatie maakt meestal gebruik van 'wat u kent' en 'wat u hebt'. Een voorbeeld: u logt bij uw Gmail-account in met uw wachtwoord, maar voordat u daadwerkelijk toegang krijgt moet u ook een code invullen die naar uw telefoon is verstuurd. De hacker is niet in het bezit van uw telefoon, dus krijgt geen toegang.
Voor deze manier van beveiligen, komt u verschillende termen tegen. Over het algemeen hebben die altijd het woord 'twee' en 'verificatie' of 'authenticatie' in zich.

Microsoft
Microsoft noemt het 'verificatie in twee stappen'. Stelt u dit in, en er wordt met uw Microsoft-account ingelogd op een onbekend apparaat, dan moet een extra beveilingscode worden ingevoerd. Deze code ontvangt u op uw telefoon, via een alternatief e-mailadres of in de speciale verificator-app op de smartphone. Bij Microsoft leest u hoe u verificatie in twee stappen instelt. Met Windows 10 wordt voor het besturingssysteem ook deze beveiligingsmethode mogelijk, hierbij noemen ze het dan weer 'tweefactorauthenticatie'.

Apple
Apple noemt het 'twee-staps-verificatie'. Logt u met uw Apple-ID in op een nieuw apparaat, dan moet u een viercijferige verificatiecode invullen. Als u twee-staps-verificatie instelt, registreert u zogenaamde 'vertrouwde apparaten'. Dit zijn de apparaten die u in bezit hebt en waar de verificatiecode naar kan worden verstuurd. Wilt u deze extra beveiligingsmethode gebruiken, dan stelt u dit in bij Mijn Apple ID. Op de website van Apple leest u meer over deze manier van beveiligen.

Google
Google noemt het 'authenticatie in twee stappen'. Dit kunt u instellen bij de beveiligingsinstellingen van uw Google-account. U stelt in dat u bij het inloggen een code ontvangt via een sms'je, telefoontje of de mobiele app van Google. Ook geeft u aan of er maar één keer per computer of elke keer om de code moet worden gevraagd. Meer informatie vindt u bij Google.

Facebook
Facebook biedt het ook aan, maar noemt het 'aanmeldgoedkeuring'. Dit vindt u bij Instellingen > Beveiliging. Hier geeft u dan aan dat er om een beveiligingscode moet worden gevraagd wanneer er via een onbekende browser ingelogd wordt op Facebook. De code ontvangt u dan op uw telefoon. Facebook heeft meerdere veelgestelde vragen over aanmeldgoedkeuring.

DigiD
Ook de overheid ziet het belang van de tweestapsverficatie. Hoe u het voor DigiD instelt, leest u in het artikel 'DigiD, het digitale identiteitsbewijs'. Scrol tot halverwege het artikel, naar de alinea 'Extra veilig inloggen met huidige DigiD'.A

https://nl-nl.facebook.com/help/413023562082171/

Overgenomen uit tips en trucks van Seniorweb.

Verdana


Deze 4 functies van Google Maps ken je nog niet

Tegenwoordig is Google Maps bijna onmisbaar geworden op iedere telefoon. Hoewel jij de app wellicht ook vaak gebruikt, zijn er vast nog wel instellingen waarvan je ook niet eerder hebt gehoord. Wij sommen enkele leuke functies van Google Maps op.


Maps offline gebruiken
Wil je je internetbundel sparen, dan doe je er goed aan kaarten vóór aan je vertrek te downloaden. Een gebied downloaden doe je door op een plaats te zoeken en het menu te openen (witte balk onderaan de pagina). Nadat je op downloaden hebt gedrukt, selecteer je het te downloaden gebied door middel van in- en uitzoomen.

Je auto terugvinden
Iedere autobezitter heeft zich wel eens afgevraagd waar hij zijn geparkeerde auto heeft neergezet. Urenlang zoeken behoort sinds Google Maps gelukkig tot het verleden. Spring binnen de app naar je huidige locatie en tik deze aan. In het menu dat verschijnt, selecteer je Instellen als parkeerlocatie. Het terugvinden van je auto in een parkeergarage blijft ondanks deze optie in Google Maps nog wel wat lastig.

De omgeving verkennen
Ben je ergens voor het eerst, dan wil je alle hoogtepunten in de buurt verkennen. Gelukkig is daar binnen Google Maps een optie voor, onder de knop 'Je omgeving verkennen'. Op basis van het geselecteerde tijdstip worden verschillende categorieën getoond. 's Ochtends geeft Maps de voorkeur aan bakkerijen en cafés, terwijl 's avonds verschillende restaurants en bars getoond worden. Filteren gaat op basis van 5-15 minuten wandelen, of 10-20 minuten rijden.

Is het druk?
In Google Maps kun je zien of het op een locatie drukker is dan normaal. En dat allemaal gemakkelijk op je telefoon. Dit kun je zien door in de app op een locatie te klikken. Je krijgt dan een overzicht van reviews, het adres, openingstijden en andere beschikbare informatie. Daaronder staat een grafiek met de gemiddelde drukte en de huidige drukte. Je kunt naar andere weekdagen scrollen om te zien hoe druk het dan gemiddeld is.

Je kunt zelfs live zien hoe druk het is op het moment dat je een locatie opzoekt. Er worden geen aantallen getoond, maar er wordt aangegeven of het drukker of minder druk is dan normaal op dat tijdstip.

Gedateerd op 7 januari 2019

Gevonden op de site van Telfort

Verdana


De redactie schrijft . . . (januari 2019)

Zo de bladeren zijn weer nagenoeg van de bomen. Maar dat betekent niet dat ze ook al allemaal verdwenen zijn, want voordat de bladblazers van Senzer, in opdracht van de gemeente, weer aan de slag gaan om straten en struiken van al die bladeren te ontdoen, duurt meestal wel wat langer.
Maar uiteindelijk wordt het wel allemaal opgeruimd.

Dit is dan wel het januarinummer, maar het moest vanwege vakantie van de drukkerij, wel voor de Kerstdagen bij hun gedrukt worden. Voordat u het onder ogen krijgt, zullen mogelijk de oliebollen al een weg naar de uitgang aan het zoeken zijn, want ik denk dat het pas begin januari verstuurd zal worden.
Wel is het voor mij nog mogelijk om op het moment dat ik dit aan het schrijven ben, te vertellen dat we ons op gaan maken voor de laatste feestdagen van dit jaar. En daarbij zijn de kerstdagen niet de minste, want als u ziet wat die allemaal teweeg brengen is dat niet niks. Grote drukte in de winkelstraten en vooral ook supermarkten, maar ook de webwinkels blijven in een opwaartse flow zitten. Want naast de Sint, is ook de Kerstman steeds meer een grote bezorger van pakjes. Zelf heb ik wel gemerkt, dat tijdig de benodigde spullen bestellen bijna een verplichting is als u uw cadeautjes op tijd binnen wilt hebben. Ik kreeg te maken met twee dagen na elkaar een bericht van Post nl dat het bestelde pakket een dag later zou worden afgeleverd. Maar ik had op tijd besteld, dus geen probleem. Handig is daarbij de site van Post nl, waar u de pakketten kunt volgen tot zelfs de boodschap dat het pakket is afgeleverd.

Wat ik me wel afvraag, hoeveel van onze leden bestellen regelmatig op internet? Naar aanleiding van de themaochtend van 12 november jl. vermoed ik dat het er veel zijn, want deze ochtend die in het teken stond van kopen op internet, werd maar matig bezocht.
Dat kan als reden hebben, dat men al regelmatig koopt op internet en weet hoe het allemaal met de veiligheid is gesteld, maar het kan ook zijn dat men niet van plan is om online te gaan winkelen. En in dat geval was er voor hun dus geen reden is om naar deze ochtend te komen.
Gelukkig was het in december weer een iets vollere zaal. Een verslag van deze themaochtend leest u verderop.

Met het begin van het nieuwe jaar beginnen we helaas ook aan de laatste vier maanden van ons bestaan. Al van veel leden gehoord, oh wat jammer dat we stoppen en ook, kunnen we niet op een andere manier nog iets doen. Want het is natuurlijk wel zo, dat er voor een flink aantal van onze leden/vrijwilligers een belangrijke bezigheid wegvalt na 30 april.

Laten we hopen dat iedereen ook na die datum, op een of andere manier een vervolg kan geven aan die fraaie hobby, die computer heet. Maak er wat van!

Johan Hoefnagels

Kopie voor het februarinummer 2019 kunt u insturen tot
woensdag 9 januari 2019 naar: j.hoefnagels1@lijbrandt.nl


Verdana


Impressie van de avond voor onze vrijwilligers

Op donderdag 22 november is er weer de jaarlijkse bedankavond geweest voor onze vrijwilligers.
Hun aantal is in de loop der jaren wel flink afgenomen, maar onze voorzitter kon op deze avond toch 34 van de in totaal 36 vrijwilligers verwelkomen.
Hij hield zijn openingswoord ditmaal in zaal "de platte vonder" in Someren-Eind, omdat Someren weer aan de beurt was om ons ergens in de gemeente te ontvangen.

In een gezellig zaaltje stonden de tafels al voor ons gedekt, want de traditie van de laatste jaren is dat we kunnen gaan genieten van een diner. Dat gebeurt dan wel in etappes, want er is tussendoor ook ruimte voor amusement.
De voorzitter sprak in zijn openingswoord natuurlijk over het opheffen van onze club en dat het dus de laatste keer was dat we met de vrijwilligers bij elkaar kwamen. Verder nam hij de opzet van de avond door en beloofde ons een verrassing en wenste iedereen een gezellige avond toe.
De heer Velings, eigenaar van de zaak, heette ons daarna ook welkom en vertelde hoe het er met het eten deze avond aan toe zou gaan. Er waren voorgerechten, hoofdgerechten en toetjes en dit alles in buffetvorm. Maar echter wel met enkele onderbrekingen voor entertainment.
En het entertainment was naar mijn idee de verrassing die de voorzitter al in zijn openingswoord aanhaalde. Waarschijnlijk stond het succesvolle optreden van de groep Sakkerdju bij De Pandoer in Asten-Heusden van enkele jaren terug, nog vers in het geheugen van Anny en Huiby gegrift, want zij hadden deze groep opnieuw gecontracteerd voor een optreden tijdens onze feestavond. En zij traden dit keer tweemaal op, tussen de gerechten door. Hun eerste optreden tussen de soep en de erpel, was gevuld met veel plaatselijke zelf geschreven nummers. Dat was dus meer luisteren geblazen. Maar ook gaf Karel Brüsewitz een uitgebreide uitleg over het instrument dat hij deze avond veelvuldig bespeelde, de Vlaamse doedelzak. Een apart instrument dat wel nagenoeg hetzelfde klonk als een Schotse doedelzak.*
Met hun tweede optreden werden er gezellige meezingers gespeeld en dat was te merken aan de zaal. Er werd volop mee gezongen. Heel gezellig dus.
Er restte ons nog de toetjes en nadat die ervoor hadden gezorgd dat onze buik wel vol zat, was het tijd om de avond te beëindigen. Na nog een kort woordje van onze voorzitter en de overhandiging van een presentje, kwam er aan deze avond een einde. De laatste in een lange reeks, maar wel weer een hele gezellige. Dames bedankt voor het organiseren.

* Zie verder artikeltje over foute feiten.

Johan Hoefnagels

Verdana


Uit het grote boek van foute feiten

In deze bijdrage gaat het over een aantal interessante zaken uit Schotland. In mijn verslag van de vrijwilligersavond refereer ik al naar dit artikeltje. Tijdens een uitleg over de Vlaamse doedelzak die Karel Brüsewitz bespeelde, vertelde hij al dat de doedelzak oorspronkelijk niet uit Schotland komt, maar uit Azië.
Toevallig stond dit feit ook in dat boek vermeld en als aanvulling noteer ik hier dat de Romeinen ze vermoedelijk mee naar Brittannië hebben gebracht in de vierde eeuw voor Christus. Dus de originele doedelzak is al echt heel oud, maar de houtsneden op de pijpen dateren uit de achtste eeuw na Christus.
In genoemd boek stonden nog andere als Schots bekend staande dingen, maar waarvan de oorsprong niet in Schotland ligt.
Havermoutpap is ook als Schots bekend, maar die werd al aangetroffen in de magen van vijfduizend jaar oude veenlijken in Midden-Europa en Scandinavië.
Verder worden de bekende Schotse kilts benoemd. Die komen oorspronkelijk uit Ierland en het woord kilt is Deens.
Dan de bekende Haggis, een volgens onze smaak vieze worst, komt bij de oude Grieken vandaan.
Zelfs de bij uitstek Schotse drank whisky is geen Schots. Whisky werd uitgevonden in het oude China. Vandaar kwam het eerst in Ierland aan en daarna pas in Schotland. De naam whisky is afgeleid van de Ierse vertaling uisge beatha van het Latijnse aqua vitae oftewel "levenswater".
Het verhaal van de Schotse ruit geeft niet heel duidelijk aan waar die is ontstaan, maar het zou mogelijk Engeland zijn i.p.v. Schotland.
Al met al wel wat dingen die aan Schotland gekoppeld zijn, maar daar niet hun oorsprong hadden.

Wel zijn er een flink aantal vindingen die wel uit Schotland komen en niet de allerminste. In het boek worden er bijna 5o genoemd. Daarvan noteer ik hier enkele zeer bekende vindingen, die ook voor ons belangrijk zijn.
De autoverzekering, de caleidoscoop, draadkabel, fietspedalen, grasmaaier, insuline, kleurenfotografie, MRI-scanner, postzegel en later ook de zelfklevende postzegel, de schroef, de telex, de vulpen en tot slot, maar niet onbelangrijk, de geldautomaat.
Of alle vindingen die in het boek genoemd worden echt uit Schotland komen, kan ik natuurlijk niet beoordelen, maar als het echt zo is, dan zijn de Schotten nog niet zo'n dom volkje.
En even nagetrokken op Wikipedia en daar staan er inderdaad wel een flink aantal op.

Johan Hoefnagels

Bron: Het grote boek van foute feiten (en andere instinkers) van Lloyd & Mitchinson

Verdana


Zaterdag 5 januari bent u welkomVerdana


DVD verkrijgbaar 20-jarig jubileum

Tijdens de viering van ons 20-jarig bestaan, zijn er door enkele mensen van de fotoclub, opnames gemaakt. Hiervan is een film samengesteld en op dvd gezet. Samen met een al eerder gemaakte overzichts-dvd zijn beiden vanaf nu te bestellen bij Leo Keuren. De prijs voor deze 2 dvd's bedraagt € 10.-, wat ook de kostprijs is. Dus wilt u nog eens terugkijken op ons prachtig feest, en de eerder gemaakte dvd, stuur dan even een mailtje naar:

p.keuren@upcmail.nl

Hij weet dan hoeveel exemplaren er gebrand moeten worden.

Verdana


Sociale media in het kort

Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest, ze behoren allemaal tot de familie van sociale media. 'Social(e) media' is een verzamelnaam voor sites waar gebruikers informatie rechtstreeks met elkaar delen en op elkaar kunnen reageren. Al deze netwerken hebben elk hun eigen specifieke omgangsvormen, gebruikers en bereik.
Wilt u uw mening delen met de hele wereld of bent u juist op zoek naar oude schoolkameraden of deelt u graag mooie foto's met vrienden?Zelf ben ik ben eens op die pagina gaan rondkijken en toen bleek dat ik al een enkele jaren geleden een account heb aangemaakt. Maar omdat ik toen niet verder ben gegaan, en er dus ook nooit iets op heb geplaatst, heb ik er tot nu toe ook geen aandacht meer aan besteed.
Maar op zoek naar wat bladvulling, kwam ik dit op de site van Seniorweb weer tegen.
Ik wist trouwens niet dat Pinterest tegenwoordig ook onder de noemer Social media valt. Verder dacht ik dat het alleen maar een site was waar je foto's op kon plaatsen. Maar omdat ik nu weer eens opnieuw ben gaan rondneuzen, blijkt dat er toch wel variatie zit in het aangebodene. Zo kwam ik ook een pagina tegen met allerlei spreuken en waarvan bijgaand een voorbeeldtekst die wel op ons van toepassing kan zijn.
Hieronder vindt u een uitgebreidere beschrijving van wat Pinterest inhoudt. Het artikeltje is overgenomen van de site van Seniorweb.


Pinterest is een online prikbord waarop u interessante artikelen of foto's prikt en deelt met andere gebruikers. Het gaat daarbij in principe niet om uw eigen foto's maar om het verzamelen van allerlei moois dat u tegenkomt op het wereldwijde web. Pinterest telt wereldwijd 70 miljoen gebruikers, waarvan ruim 1,1 miljoen Nederlanders. Ruim zeventig procent van de gebruikers is vrouw. Pinterest-leden kunnen hun eigen 'moodboards' of borden maken. Een bord kan een verzameling afbeeldingen zijn van een bepaald onderwerp, thema, kleur of wat dan ook. Op deze borden kunnen afbeeldingen van het hele web worden geplaatst via een Pin it-knop.
Elke pin (punaise) geeft een afbeelding, video of artikel weer. Verzamel al uw favoriete recepten, reisbestemmingen of woonideeën. Het sociale aspect aan de website is dat de borden openbaar zijn en dus kunnen worden gevolgd door andere gebruikers. Deze gebruikers kunnen uw 'pins' ook op hun eigen bord plaatsen. Dit heet 'repinnen'. Zo inspireert u vrienden, vriendinnen of zelfs vreemden met uw creatieve ideeën. Naast openbare borden, kunt u ook pinnen op geheime borden. Handig om bijvoorbeeld cadeau-ideeën te verzamelen voor een verjaardag. Omdat ook de link naar de bron van de afbeelding bewaard wordt, kunt u altijd terug naar de webpagina waar u de afbeelding vond. Handig als u het perfecte cadeautje eenmaal hebt uitgekozen.

Verdana


Nieuwjaarswens bestuurVerdana


De redactie schrijft . . . (december 2018)

Tussen alle verjaardagen en etentjes door, moet er ook nog een mededelingenblad gemaakt worden. En dat is niet altijd even gemakkelijk. Ik kijk dan meestal hetzelfde nummer van een jaar eerder door om te zien wat er zoal in staat. Voor het decembernummer heb ik toen flink moeten zoeken om enkele aantrekkelijke artikeltjes te vinden, die toen geplaatst zijn om de 12 pagina's vol te krijgen. Ook meteen maar het januarinummer doorgebladerd en daar viel iets anders op. Daar heb ik de medewerking gekregen van enkele leden die een mooi artikel in hadden gestuurd en waar ik zeer blij mee was. Want er staat elke keer wel onderin mijn bijdrage in een apart kader dat kopij voor het volgende nummer tot een bepaalde datum kan worden ingestuurd, maar …..waar blijven die verhaaltjes? En let op, als u zich aangesproken voelt, het volgende nummer moet al op 19 december naar de drukker. Dus ruim voor die tijd insturen als u iets leuks of interessants te vertellen hebt en dat met onze leden wilt delen.

December is ook de maand waarin enkele mooie dingen plaats vinden. Het begint op 6 december met het Sinterklaasfeest. Wij noemen het feest, maar dat is door een kleine minderheid in ons land de laatste jaren omgetoverd tot een racistisch gebeuren. Zelf hoor ik bij de grote meerderheid die dit een van oudsher een mooi kinderfeest vinden en wat totaal niets met racisme te maken heeft.
Maar zoals vaak in Nederland, een kleine minderheid krijgt de meeste aandacht op tv en dan lijkt het alsof heel Nederland hetzelfde denkt. Laat het gewoon een mooi kinderfeest blijven zonder elk jaar opnieuw weer die discussie, want uit eigen ervaring weet ik dat er in een gekleurd land als Suriname ook ieder jaar Sinterklaas gevierd wordt.
Zelf moet ik tussen het samenstellen van dit nummer en het al vrij snel hier opvolgend januarinummer, nog zorgen dat dit feest ook voor mijn kleinkinderen een blijde gebeurtenis wordt. Wat dus betekent, cadeautjes gaan kopen, inpakken en gedichtjes maken. Maar wel leuk om te doen.
En een tip om op een gemakkelijke manier een rijmpje te maken, verderop in dit blad een paar suggesties.

Dan hebben we enkele weken later kerstmis. Voor velen de belangrijkste feestdag van het jaar. En het moet gezegd, de sfeer is voor en tijdens die dagen wel aangenaam.
Van vroeger weet ik nog dat we als kinderen tegen middernacht naar de kerk moesten, niet om de kerkdienst mee te maken, maar om plaatsen bezet te houden voor onze ouders, die een echte nachtmis wilden bijwonen. En zodra die gearriveerd waren konden wij naar huis en gaan slapen. Ik meen me ook te herinneren dat we dan nog eerst een paar worstenbroodjes kregen voor we echt gingen slapen.
Ik denk dat dit wel bekend voor komt voor veel van onze leden.

Aan het einde van mijn stukje bedenk ik ineens, dit is de laatste keer dat ik over Sinterklaas en kerstmis schrijf in ons mededelingenblad. Over een aantal maanden leggen we er definitief de pannen op en dan maar afwachten of er verder nog iets te gebeuren staat.
Of is het dan echt helemaal het einde?

Fijne feestdagen gewenst voor u allen

Johan Hoefnagels

Kopie voor het januarinummer 2019 kunt u insturen tot woensdag 12 december 2018 naar: j.hoefnagels1@lijbrandt.nl

Verdana
 

Een iPhone of iPad gereedmaken voor verkoopEen iPhone of iPad gereedmaken voor verkoop

Handleiding*

Wanneer je een nieuwe iPhone, iPad of iPod Touch koopt zullen er vast een aantal gebruikers zijn die hun oude toestel willen verkopen. Voordat je een iDevice gaat verkopen zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je het beste kunt uitvoeren voordat je iDevice in iemand anders handen terecht komt.
Verder is het belangrijk dat alle gegevens en andere bestanden zijn verwijderd van je iDevice, iCloud wordt uitgeschakeld en je iDevice wordt losgekoppeld van jouw Apple ID (iCloud). Volg onderstaande stappen om een geslaagde verkoop te garanderen.


Stap 1: Back-up je data voor verkoop van een iPhone of iPad

Maak nog voor de laatste keer een back-up van je huidig iDevice, op deze manier zullen zeker alle instellingen, applicaties, enzovoorts in de back-up staan. Deze kun je dan onmiddellijk terugplaatsen op jouw nieuwe aankoop. Dankzij iCloud kun je op een snelle manier een back-up maken van je iDevice. Dit doe je via:

Voor iOS 7 of eerder: Instellingen iCloud Opslag en reservekopie iCloud-reservekopie

Voor iOS 8 tot 10.2.1: Instellingen iCloud Reservekopie Maak nu reservekopie

Vanaf iOS 10.3: Instellingen Je account iCloud Reservekopie Maak nu reservekopie

Uiteraard kun je ook een reservekopie maken via iTunes, sluit je iDevice aan met behulp van de USB-kabel aan op je computer. Open iTunes, navigeer naar je iDevice en klik op 'Maak reservekopie'.Stap 2: Schakel 'Zoek mijn iDevice' uit

Sinds de komst van iOS 7 is je iDevice extra beveiligd met behulp van iCloud. Wanneer iemand jou telefoon zou stelen en hem wilt herstellen moet deze eerst inloggen met jouw Apple ID alvorens hij het apparaat kan herstellen. Uiteraard is dat niet zo handig als je jouw iDevice verkoopt aan iemand anders. Schakel daarom 'Zoek mijn iDevice' uit, dit doe je via: Instellingen ▸ iCloud ▸ Zoek mijn iDevice.Stap 3: Schakel iCloud-sleutelhanger en iCloud uit

Vanaf iOS 7 kun je al je wachtwoorden bewaren in de iCloud-sleutelhanger, het is belangrijk dat je deze handmatig uitzet. Hierdoor ben je er zeker van dat je iDevice niet meer gekoppeld wordt aan je sleutelhanger. Om deze optie te deactiveren dien je deze uit te schakelen via Instellingen ▸ iCloud ▸ Sleutelhanger ▸ Schakel de iCloud-sleutelhanger uit. Hierna kun je het beste ook iCloud verwijderen door onderaan op 'Verwijder Account' of 'Log uit' te tikken.

* Bovenstaand artikel is ingestuurd door Leo Teunissen, wat in zijn geheel bijna 6 pagina's omvat. Omdat dit teveel is om in een of 2 nummers te plaatsen, heb ik me beperkt tot de essentie van wat de kop boven dit artikel omschrijft.
Voor degenen die wel het hele artikel willen lezen, ga naar onze website. De lezing vindt u door op het kopje ALGEMEEN te klikken en in het afrolmenu op INFORMATIE. In het dan volgende afrolmenu ziet u onderaan de iPad tips staan en klikt daarin op het artikel.

De redactie

Verdana
 

Oude beroepen

In een aflevering van de Belgische quiz, De slimste mens ter wereld, moest men raden wat het beroep was van de persoon in getoonde afbeelding. Nu zijn er onder onze leden ook wel een aantal ouderen, maar er zullen er weinig bij zijn die dit uit eigen ervaring nog weten.
Zelf dacht ik in eerste instantie aan glazenwasser, maar het is totaal iets anders.
Denk er maar eens over na voor u naar het antwoord (Wikipedia) gaat, verderop bij de "Diversen-artikelen".**Verdana
 

Aanbieding tijdschrift "Enter" vanaf 2012Verdana
 

Rijmen en dichten

In mijn redactionele stukje kondigde ik het al aan. Op een gemakkelijke manier rijmpjes maken voor Sinterklaas, maar ook voor allerlei andere gelegenheden.
Een geweldige site daarvoor is:
 
http://www.rijmgein.nl/index.html

Compleet met allerlei, eventueel aan te passen gedichten    →

http://www.rijmle.nl/

https://www.mooie-teksten.nl/

De naam zegt het al. Voor allerlei gebeurtenissen vindt u hier
toepasselijke teksten.

Verdana
 

Antwoord op artikel "Oude beroepen"

** Het antwoord op de vraag wat het beroep was luidt: Porder
Een porder was iemand die, voor de komst van wekkers, 's morgens langs de deuren ging om mensen te wekken. Dit gebeurde meestal doordat de porder met zijn stok op de deur of tegen het slaapkamerraam tikte (porde). Met name in de steden kon men in vroeger tijden veel porders vinden. Soms werden porders betaald door bedrijven die hun personeel graag op tijd zagen verschijnen.
In de jaren dertig waren er in Amsterdam nog drie porders actief. Het fenomeen porder bleef tot en met 1945 bestaan.

Verdana
 

Mededeling van de penningmeester

Omdat we in het laatste seizoen van onze club zitten, komt er in januari géén contributieafschrijving meer. Iedereen die nu nog lid is blijft dit gratis, tot we op 30 april 2018 definitief gaan stoppen.

Voor degenen die toch op de hoogte willen blijven van het computergebeuren en eventueel nog lessen willen volgen, kunnen een gratis lidmaatschap aanvragen bij het landelijke Seniorweb. Hiervoor liggen in ons lokaal een aantal aanvraagkaarten. U wordt dan lid voor één jaar en kunt u profiteren van alles wat Seniorweb aanbied.

De penningmeester

Verdana
 

De redactie schrijft . . . (november 2018)

In het woord van de voorzitter lees ik dat u aan de opmaak kunt zien dat ik de draad weer heb opgepakt. Dat klopt niet helemaal, want mijn activiteiten binnen onze club, blijven vooralsnog beperkt tot het maken van dit blad. Hoelang deze inactieve periode gaat duren weet ik op dit moment nog niet. Na twee keer te zijn opgenomen in het ziekenhuis, zijn de krachten en conditie dusdanig afgezwakt, dat het tot wel 2 tot 3 maanden kan duren voor ik weer redelijk normaal kan functioneren. Me vooral rustig houden was ook het advies dat ik van de arts te horen kreeg tijdens een controle bezoek. Dus zal het nog wel even duren voor ik weer wat meer ga doen dan dit blad maken.

Wel ben ik al weer een paar keer naar de zaterdagse inloop geweest en me daar op de hoogte gesteld van hoe het in de lopende cursusronde gaat. Bemoedigend is, dat zowel de basis- en vervolgcursus computergebruik Windows 10 redelijk tot goed bezet zijn, wat weer kan leiden tot het volgen van meer cursussen.
Ook heb ik begrepen dat de dames die in mijn plaats assisteren dit met veel plezier doen. Dat komt dan goed uit, want ook in de tweede cursusronde kunnen zij dit blijven doen, mits er cursussen zijn.
Die ronde laat ik ook nog aan mij voorbij gaan. En daarna zitten we al weer in een nieuw jaar en zien we wel verder.

Wat me ook verbaasde is dat er tijdens de eerste themaochtend in september maar 20 bezoekers waren, waarvan een aantal met de organisatie te maken hadden.
Gelukkig las ik in het verslag van de themaochtend van oktober, aangeleverd door Peer Custers, dat men ditmaal 56 bezoekers kon verwelkomen. Dus de themaochtend is nog niet helemaal ten dode opgeschreven.
Het zal natuurlijk ook wel aan het thema liggen of het wel of niet druk wordt.
Dus noteert u de datum 12 november alvast in uw agenda, want dan is de volgende themaochtend. Over het onderwerp leest u verderop.

Dus definitief het laatste jaar van ons bestaan. Dat zal erg wennen worden, want al met al werd er toch wel wat tijd besteed aan onze (computer)hobby. Wat nu? Ik weet wel dat er in de Koestraat nog wel enkele volkstuintjes te huur zijn, maar dat is voor mij beslist geen alternatieve hobby.

Wat ik me wel afvraag, wat gaan de bestaande "werkgroepen" doen na de opheffing. Want ik neem aan dat de interesse niet ineens ook ophoudt. Zijn zij in de gelegenheid om hun hobby ergens anders voort te zetten.
En kunnen de mensen die toch nog wat willen leren op computergebied ook nog ergens terecht?
Als alternatief is daar dan nog het landelijke Seniorweb, waar men nu gratis lid kan worden en waar men dan eventueel online lessen kan gaan volgen.
Moeten we mogelijk als club lid blijven van Seniorweb en gaan functioneren als aanmeldpunt voor geïnteresseerden?

Johan Hoefnagels

Kopie voor het decembernummer 2018 kunt u insturen tot woensdag 21 november 2018 naar: j.hoefnagels1@lijbrandt.nl

Verdana
 Foute feiten

Op zoek naar wat bladvulling wil ik zo af en toe een stukje opnemen uit een boek wat ik in 2007 gekocht heb. Daarin zijn enkele honderden korte stukjes opgenomen over, door de mensen aangenomen feiten, die achteraf bekeken toch niet waar blijken te zijn. En daar zitten soms hele verassende bij.

Een daarvan gaat erover, welke objecten door de mens op aarde gemaakt, zichtbaar zouden zijn vanaf de maan. Veelal wordt dan als antwoord gegeven: de Chinese muur. Maar wat blijkt, vanaf de maan is er met het blote oog totaal niets te zien van iets dat door de mens is gemaakt.
De Chinese muur is wel te zien vanuit de ruimte, maar de "ruimte" is tamelijk dichtbij en begint al op ongeveer 100 kilometer vanaf de aarde. En dan is er nog veel te zien vanaf de aarde waaronder snelwegen, schepen op zee, steden en spoorwegen enz.
Echter, al vanaf een hoogte van een paar duizend kilometer is er vanaf de aarde nagenoeg niets meer met het blote oog waar te nemen. Als u dan weet dat de maan op ongeveer 400.000 kilometer van de aarde ligt, begrijpt u dat de stelling dat de Chinese muur te zien zou zijn een fout feit is. Zelfs de continenten zouden al moeilijk te onderscheiden zijn vanaf de maan.

Bron: Het grote boek van foute feiten (en andere instinkers) van Lloyd & Mitchinson

Verdana
 

Een dank-u-wel lunch voor Agnes

Een tijd geleden moest ons oud-bestuurslid Agnes Hulshof noodgedwongen haar bestuurstaken neerleggen. Nagenoeg vanaf het begin van ons bestaan, heeft zij op allerlei gebied de nodige werkzaamheden verricht binnen onze club. Voorzitster en cursusleiding kan ik hier noemen als twee zeer belangrijke zaken die zij voor haar rekening heeft genomen. En in de drukke jaren van ons bestaan, waren dit zware taken. Als u alleen al kijkt naar het indelen van de cursussen en de communicatie met de daarvoor aangemelde cursisten. Zowaar bijna een dagtaak.
 
Het is de gewoonte om uittredende bestuursleden te bedanken voor hun inzet als bestuurslid en een presentje aan te bieden. In het geval van Agnes kon dit door diverse omstandigheden nog niet eerder gedaan worden.
Daarom heeft het bestuur dit enkele weken geleden gedaan onder het genot van een lunch.
Onze voorzitter Peer hield een korte speech en daarna kreeg Agnes een mooie bos bloemen en een cadeaubon aangeboden.

Na een kort dankwoordje van Agnes werd het lunchuurtje afgesloten.

Johan Hoefnagels

Verdana
 

Lichte paniek bij uw hoofdredacteur

Op zaterdag 27 oktober wilde ik nog even wat gaan nakijken in dit blad. Maar paniek, de map op het bureaublad was verdwenen. Nu had ik wel wat dingen die ik zo tussendoor op het bureaublad zet weer weggegooid. Meteen de gedachte dat ik per ongeluk ook die map had opgeruimd. Dus direct kijken in de prullenbak, maar die was leeg. Waar is die map gebleven?
En dan is het vergrootglas linksonder in de taakbalk een uitkomst. Even de naam van de verloren map ingetoetst en daar kwam hij in beeld. Wat bleek, als u rechts klikt op een gevonden resultaat, kunt u de bestandslocatie openen. Mijn o zo belangrijke map bleek in een andere map op mijn bureaublad te zitten, een map waarin ik tijdelijke bestanden in opsla. Stel u voor, dat ik alles kwijt was geweest, deze editie van het MB zou dan een beknopte uitgave zijn geworden. Dus meteen een kopie van de map gemaakt en deze op een externe harde schijf gezet.

Verdana
 

Voor de geïnteresseerden in taal, voor eens en altijd d of dt

Een van de meest gemaakte fouten blijft de werkwoordspelling van de werkwoorden waarvan de ik-vorm eindigt op een -d. Schrijf je het woord dan met een -d of met -dt? En toegegeven, het is ook lastig. Toch is het te leren. Er zijn verschillende manieren om het gemakkelijker te maken. Lees daarom verder.

In het kort wat uitleg

Is het de ik-vorm? Dan schrijf je het werkwoord met enkel een -d: ik word, ik vind, ik bloed.
Is het de hij-/zij- of het-vorm? Dan schrijf je het werkwoord met -dt: zij wordt, hij vindt, het bloedt.


Werkwoorden met enkel -d

Wanneer je de ik-vorm gebruikt, kun je nooit de uitgang -dt hebben. De ik-vorm - ook wel stam genoemd - vind je door van het hele werkwoord -en af te halen. Bijvoorbeeld:

Worden -> word
Vinden -> vind
Bloeden -> bloed

Wanneer je de stam hebt gevonden, kun je verder kijken. Als het woord niet op een -d eindigt, is het gemakkelijk, dan hoor je meteen de laatste letter van de werkwoordsvorm. Wanneer het werkwoord wel met een -d eindigt, ga je op zoek naar het onderwerp. Is dit onderwerp 'ik'? Dan schrijf je de werkwoordsvorm met enkel een -d.


Werkwoorden met -dt

Wanneer je de hij-/zij- of het-vorm gebruikt in een zin, krijgt een stam die eindigt op een -d altijd een -t erachter. In wezen is dit niet anders als bij andere werkwoorden.
Denk aan:

Beantwoorden -> beantwoordt
Braden -> braadt
Worden -> wordt

Het enige verschil is dat je ook hier op zoek moet naar het onderwerp van de zin. Iets dat in het geval van deze vorm vaak wat lastig is. Heb je te maken met een zelfstandig naamwoord? Dan gebruik je -dt op het eind. Lees je een naam? Dan krijg je ook -dt.

Staat het woord 'je' voor het werkwoord? Dan gebruik je altijd de -dt in de werkwoordsvorm.


Ezelsbruggetje

Met bovenstaande regels is het vast al gemakkelijker geworden. Als laatste nog even een ezelsbruggetje. Ben je niet goed in het vinden van het onderwerp? Dan loop je al snel vast. Gelukkig is er een ezelsbruggetje. Pak een werkwoord zonder -d op het eind en plak dit op dezelfde plek. Dan hoor je meteen of het werkwoord wel of niet de uitgang -dt krijgt. Voorbeelden:

Een 'werkwoord' dat eigenlijk altijd als voorbeeld gebruikt kan worden, is 'smurfen'. Probeer maar uit.

Rinus wordt ouder - Rinus smurft ouder
Je antwoordt niet - Je smurft niet
Ik verblijd jou niet - Ik smurf jou niet
Mijn tante houdt graag dieren - Mijn tante smurft graag dieren

Verdana
 

! ! Op zoek naar onze oud vrijwilligers ! !Verdana
 

De redactie schrijft . . . (oktober 2018)

Onze echte enige hoofdredacteur, Johan Hoefnagels, is herstellende van zijn operatie. Wij wensen hem voorspoedige beterschap.
Hij heeft het klaarmaken van het oktobernummer aan mij toevertrouwd. U zult het dan ook met een iets minder gevulde en uitbundige uitgave moeten doen. Maar: wat u moet weten, staat erin!

Peer Custers 

Kopie voor het novembernummer 2018 kunt u insturen tot woensdag 17 oktober 2018 naar: j.hoefnagels1@lijbrandt.nl

Verdana


Overhandiging CRDL aan Hof van Bluyssen

U herinnert zich waarschijnlijk wel dat wij ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum op de uitnodiging een envelopje afgebeeld hadden als cadeausuggestie. Het ontvangen bedrag is door ons aangevuld tot €500 en op 8 mei in de vorm van een cheque overhandigd. Bij dit jubileum was gekozen voor de Hof van Bluyssen, en met name de activiteiten van Welzijn. Hierdoor is de aanschaf van een CRDL (spreek uit Cradle) een stap dichterbij gekomen. Zij wilden deze graag aanschaffen voor de bewoners, die zich in de tweede en derde fase van de dementie bevinden. Het is een soort houten ei, dat door middel van geluid contact legt tussen bewoners in een gevorderd stadium van dementie en hun naasten. Familie, verzorgenden en vrijwilligers kunnen het apparaat gebruiken om contact te maken met de bewoner en zo invulling te geven aan 1-op-1 aandacht. Door het aanraken van het 'ei' en het aanraken van elkaar, geeft het 'ei' geluid. De intensiteit en de soort van het geluid wordt bepaald door de manier van aanraken en door de aard van de relatie tussen de bewoner en de andere persoon.

Op dinsdag 4 september werd de CRDL in gebruik genomen bij Amaliazorg Hof van Bluyssen. De CRDL stimuleert contact met mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie.


(foto Rob Fritsen - SIRIS)

Hof van Bluyssen heeft de CRDL aan kunnen schaffen dankzij bijdragen van het Fonds Ab Laane, het Nationaal Ouderenfonds, het Wit-Gele Kruis Fonds in Asten, het SeniorCompAS en de Stichting Vrienden van Hof van Bluyssen.
Op de website staat de folder van de CRDL bij het Mededelingenblad oktober 2018.

Peer Custers

Verdana


De redactie schrijft . . . (september 2018)

Dit keer een minder plezierige bijdrage van uw hoofdredacteur. Dit vanwege het feit dat ik te maken heb gekregen met een zware vorm van blaaskanker. Het gevolg is dat mijn blaas en al wat daar mee samenhangt verwijderd moet worden en ik daarna word voorzien van een stoma. Vanwege het feit dat de ziekenfondsen steeds meer medische handelingen alleen vergoeden in de door hun geselecteerde ziekenhuizen, heb ik in mijn geval moeten kiezen tussen ziekenhuizen in Arnhem en Heerlen.
Zij zijn beide gespecialiseerd in dergelijke operaties, waarbij ze gebruik maken van een operatierobot. Door deze Da Vinci robot in te zetten wordt het genezingsproces flink verkort, maar het blijft wel een zeer ingrijpende operatie, die zo'n 5 à 6 uur in beslag neemt. Voordeel is, dat ik na de operatie geen ongeveer 20 cm lange rits over mijn lijf heb lopen, maar dat een paar sneetjes van 5 à 6 cm een herinnering zijn aan de operatie. En de blijvende stoma uiteraard.
In samenspraak met mijn kinderen heb ik gekozen voor het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Daar ben ik op 3 augustus naar toe geweest, voor een intakegesprek. Zelden heb ik een ziekenhuis meegemaakt waar ik vanaf het eerste gesprek met de arts en later ook tijdens alle verdere afspraken op die dag, zo'n positieve en meteen vertrouwde indruk heb gekregen. Allemaal supervriendelijk, voor alles de tijd nemen en totaal geen stress. Dat versterkte mijn keuze voor dit ziekenhuis, waardoor ik vol vertrouwen de operatie tegemoet ging. De daadwerkelijke operatie is geweest op woensdag 22 augustus. Opname was een dag eerder.
De nazorg is dan weer iets, waar ik me drukker over maakte, want er is me nogal wat verboden en de herstelperiode neemt wel enkele maanden in beslag volgens de dokter. Balen, maar het is niet anders, de genezing gaat voor.
Dat is dan ook de reden dat ik me af heb moeten melden voor de werkzaamheden die ik normaal voor het begin van het seizoen verrichtte en ook assisteren tijdens de eerste lesronde moet ik aan me voorbij laten gaan.
Ik zal in ieder geval blij zijn, als ik zelf weer mijn huisje kan poetsen en boodschappen doen enz.

Omdat dit alles stond te gebeuren zo rond de tijd dat dit blad gemaakt moest worden voor de drukkerij en ter verspreiding van de nieuwsbrief, heb ik me verplicht om te zorgen dat dit ook daadwerkelijk voor mijn opname klaar zou zijn. Daarom ben ik al ruimschoots op tijd hieraan begonnen.
Het kan daarom wel eens voorkomen dat ik niet altijd in de juiste tijd geschreven heb, maar zover ik het heb nagekeken, klopt het allemaal aardig. En anders jammer, ik heb ook nog andere dingen aan mijn hoofd, maar dat snapt u wel.

U zult dan in de nieuwsbrief ook al hebben gezien dat we gaan beginnen aan ons laatste seizoen.
Begrijpelijk, met het steeds verder afnemen van het aantal leden, maar ik denk toch ook een domper voor de actieve vrijwilligers die zich al jaren hebben ingezet om de doelstelling van onze stichting mee te verwezenlijken. Vooral de mensen die actief zijn en waren met cursussen en lesgeven, want op dat gebied is er weinig verloop geweest in al die jaren. En omdat de vrijwilligers in de meeste gevallen, fanatieke leden zijn, zal het voor hen moeilijk worden om na deze ruim 20-jarige periode op zoek te moeten naar een andere hobby.
Want we hebben een aantal vrijwilligers die al vanaf het begin bij de club betrokken zijn en is het voor de meesten van hen, een echte en misschien wel enige hobby geworden.

Mogelijk dat er een passende bezigheid kan worden gevonden in ander vrijwilligerswerk. Iedereen weet dat er tal van verenigingen en instanties zijn, die dolblij zouden zijn als er zich nieuwe vrijwilligers aanmelden. Want bij veel van hun loopt het aantal vrijwilligers alleen maar terug.
En als je ander vrijwilligerswerk wilt gaan doen, ga je toch op zoek naar iets waar u volledig achter staat, maar waar ook iets waar het werk geen verplichting wordt.

Het zal voor iedereen mogelijk even zoeken worden, maar ik vraag me ondertussen wel af wat er van de samenwerking met de bibliotheken na dit jaar gaat gebeuren.
Want dit is al eerder ter sprake gekomen en zijn er een aantal mensen die zich al hebben aangemeld om dan mee te willen werken aan wat er eventueel gaat gebeuren.

Zelf zou ik het niet gek vinden, als men in zowel de bibliotheken in Asten en Someren, een speciale hoek in zou kunnen richten met enkele van onze computers die vanaf de sluiting volgend jaar overbodig zijn geworden.
Deze zouden dan gebruikt kunnen worden door o.a foto- en filmwerkgroep. Maar allereerst om mensen die dat willen toch nog te kunnen helpen met computer gerelateerde zaken. Maar dat is een zaak voor het bestuur om daar iets mee te doen.
    
Door mijn eigen verhaal over mijn gezondheid, is deze keer mijn redactionele stukje wat groter uitgevallen dan normaal, maar op deze manier hoeft er ook niet gespeculeerd over wat er met mij aan de hand is.    

Johan Hoefnagels

Kopie voor het septembernummer 2018 kunt u insturen tot woensdag 19 september 2018 naar: j.hoefnagels1@lijbrandt.nl

Verdana


Korte inhoud AVG-verklaring

Privacyverklaring AVG

Elke vereniging en stichting is verplicht om vanaf 25 mei 2018 een privacyverklaring te hebben volgens de Algemene Verordering Gegevensbescherming. In de verklaring staat hoe de vereniging omgaat met persoonsgegevens.
In deze verklaring moeten tal van zaken worden opgenomen m.b.t. de privacy van de leden. Enkele voorbeelden zijn:

•    De doelen en gerechtvaardigde belangen waarom je de gegevens verzamelt;

•    De rechtsgrond voor de verwerking van bijzondere gegevens. Denk eraan dat veel
      verenigingen foto's/video's maken en dus bijzondere gegevens verwerken.
      Ook daarvoor moet de rechtsgrond en een gerechtvaardigd belang geven;

•    Wat de gevolgen zijn als betrokkene zijn persoonsgegevens niet wil geven;

•    Bewaartermijnen van diverse soorten gegevens;

•    De rechten van betrokkene en hoe betrokkene dit recht kan inroepen;

U als lid, kunt ervan op aan, dat ons bestuur alle stappen gezet heeft die nodig waren en dat onze privacy gewaarborgd is.

Verdana


Jubileum

Zaterdagmiddag 28 april 2018 vierden wij ons twintigjarig jubileum. Zoals bij elk jubileum hoort daar een feest bij.

We begonnen om half twee met de ontvangst van onze gasten met een kopje thee of koffie en een lekker gebakje. Het bestuur nam de felicitaties en envelopjes dankbaar in ontvangst. De inhoud van de envelopjes -door SeniorCompAS aangevuld tot €500- was dit keer bestemd voor de activiteiten van 'Hof van Bluyssen' van Amaliazorg in Asten. Mede dankzij onze bijdrage komen zij dichterbij de aanschaf van een speciaal instrument, een zogenaamde 'Cradle' (CRDL). Voor de bewoners die zich in de tweede en derde fase van de dementie bevinden is dit een geweldig instrument. Het is een soort houten ei, dat middels geluid contact legt tussen bewoners in een gevorderd stadium van dementie en hun naasten.
(Verderop in dit blad een kort verslagje van de overhandiging van ons cadeau door onze voorzitter Peer Custers. Compleet met foto.)

Om twee uur ging het officiële deel van start. Bart van Roosendaal was door het organiserende comité weer ingehuurd als ceremoniemeester of, zo u wilt, 'spreekstalmeester'. Als eerste spreker kondigde hij uw voorzitter aan. In zijn toespraak prees hij onze cursusleider Agnes Hulshof, die na een inzet van twintig jaren aftreedt. Achtereenvolgens bekleedde zij de functies van penningmeester en voorzitter en vanaf het begin was zij cursusleider. Helaas kon zij niet aanwezig zijn als gevolg van een val. Vervolgens spraken Theo Maas, wethouder in Someren, en Janine Spoor, wethouder in Asten. Hierna volgde de nieuwe film over twintig jaar SeniorCompAS. In de film zijn vanwege het noodzakelijke historische verband ook beelden uit de 'oude' film gebruikt. De film is tot stand gekomen met medewerking van enkele leden van de Werkgroep Filmbewerking onder leiding van Leo Keuren, die ook de eindmontage verzorgde.

De cabaretgroep Pro et Contra trad daarna op en bracht voor de pauze een aantal liedjes ten gehore. Leo van Bussel zong ze en praatte ze aan elkaar.

In de pauze strekte vrijwel iedereen even de benen (en sommigen namen ze ook) en smeerden de kelen.

Na de pauze vervolgde Pro et Contra hun optreden en sloten het af met een speciaal voor SeniorCompAS door Joop Martens geschreven jubileumlied. Als melodie is "Hij was een smokkelaar" gebruikt. Het refrein kon gemakkelijk worden meegezongen, omdat de tekst door Leo van Bussel werd 'voorgezegd':

Ons SeniorCompAS bestaat twintig jaar.
Vandaar dit feestmoment, vandaag bij elkaar.
Al twintig jaren lang digitaal aan de slag.
De deur staat open iedere zaterdag!

Het was inmiddels vier uur geworden. Er waren bloemen voor de optredende artiesten. Het officiële deel van de jubileumviering werd afgesloten en het gezellig samenzijn met hapjes en drankjes kon beginnen.
Tegen vijven vertrokken ook de laatste gasten.

Erik Goris verzorgde de muzikale omlijsting bij de ontvangst, in de pauze en bij het gezellig samenzijn. De bloemstukjes op de tafels en de grote bloemstukken op het podium werden verzorgd door de Werkgroep Bloemschikken van Groei&Bloei.
Wim Maas van SIRIS maakte foto's. 

Een woord van waardering is op zijn plaats voor iedereen van SeniorCompAS die op enige manier meegeholpen heeft het jubileum tot een gebeurtenis te maken die we ons zullen blijven herinneren. Voor de totale organisatie en het jubileumcadeau tekenden Huiby de Groot, Johan Hoefnagels en ondergetekende. Voor het inrichten en ook weer opruimen van de zalen waren de TC en de 'werkgroep Zaalinrichting' met diverse andere vrijwilligers paraat.
Enkele leden van onze werkgroep Filmbewerking verzorgden de videoreportage. René Meulen maakte foto's. Onze groep gastvrouwen en -heer, die de ontvangst en de huishoudelijke zaken voor hun rekening namen, mogen zeker niet vergeten worden.
Ook was gezorgd voor de aanwezigheid van EHBO-vrijwilligers, want je weet maar nooit. Ze hebben één pleister geplakt!
Het fotoalbum van deze middag kunt u op onze website bekijken.
Alle bezoekers kregen bij het verlaten van de zaal een aandenken uitgereikt: het jubileumboekje in een draagtas met de bekende 20-jaar logo opdruk.

Peer Custers

Tot slot hieronder nog de complete tekst van het jubileumlied, omlijst door de noten.Verdana


Overhandiging aan Hof van Bluyssen in woord en beeld

"Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum was op de uitnodiging een envelopje afgebeeld als cadeausuggestie. Bij de viering van het jubileum werden de meegebrachte envelopjes verzameld in een doos met daarop afgebeeld de bestemming die SeniorCompAS uitgezocht had. Bij dit jubileum was gekozen voor de Hof van Bluyssen, de activiteiten van Welzijn. Zij wilden graag een zogenaamde Cradle, (zie foto hieronder) afgekort CRDL, aanschaffen. Voor de bewoners die zich in de tweede en derde fase van de dementie bevinden is dit een geweldig instrument. Het is een soort houten ei, dat middels geluid contact legt tussen bewoners in een gevorderd stadium van dementie en hun naasten. Familie, verzorgenden en vrijwilligers kunnen het apparaat gebruiken om contact te maken met de bewoner en zo invulling te geven aan 1-op-1-aandacht. Door het aanraken van het 'ei' en het aanraken van elkaar, geeft het 'ei' geluid. De intensiteit en de soort van het geluid wordt bepaald door de manier van aanraken en door de aard van de relatie tussen de bewoner en de andere persoon. SeniorCompAS heeft het ontvangen bedrag aangevuld tot €500 en het in de vorm van een cheque aangeboden. Hierdoor is de aanschaf van een CDRL een stap dichterbij gekomen."
 

Goedemiddag meneer Custers,
 
Op 8 mei ontvingen wij uit handen van de heer Peer Custers een bedrag van €500 als bijdrage voor de CRDL.
Namens de bewoners en medewerkers van Hof van Bluyssen willen wij het SeniorCompAS daar heel hartelijk voor danken!
Ons streven is de CDRL (een communicatiemiddel voor mensen met dementie) zo spoedig mogelijk aan te schaffen.
 
Met vriendelijke groet,

Sabine Veeger
Coördinator Welzijn
Verdana


Een handigheidje in het gebruik van uw mobiele telefoon
Verdana


Lesrooster met data seizoen 2018-2019Verdana


 


 


Wat u ook met foto's kunt doen

Misschien kent u de website al, waar u muur-bedekkende fotocollages kunt laten maken, maar waar ook andere mogelijkheden worden aangeboden om uw kale muur een fraai aanzicht te geven.
Het is IXXI your world.

Ik heb daar kennis mee gemaakt, toen ik bij mijn dochter een grote foto aan een muur zag, zonder lijst en glas en direct op de muur bevestigd. Geweldig vond ik het. Maar dat is inmiddels al bijna een half jaar geleden. Dat ik hier wederom mee werd geconfronteerd, was op de sterfdag van mijn vrouw. Uiteraard komen mijn kinderen en kleinkinderen dan naar Asten om samen te zijn. Maar ze brachten ook mijn verlate verjaardagscadeautje mee. Een platte doos van ongeveer A4 formaat.
Nietsvermoedend open gemaakt en daar zat van alles in. Het bleek een fotocollage te zijn van diverse foto's van kinderen en kleinkinderen. Een minivoorbeeld zat erbij en toen werd het me duidelijk. Mijn dochter had goed onthouden dat ik die foto bij hun aan de muur toen zo mooi vond en vandaar deze verassing. Ze is meteen met alle bijgeleverde accesoires in elkaar gezet en op een mooie witte muur bevestigd. Het leuke daarvan is, dat er geen boor, hamer of schroef/spijker aan te pas komt. Hij wordt bevestigd met Tesa powerstrips, dus erg makkelijk.

Ik ben later ook eens op die website gaan kijken en een foto samengesteld die u hiernaast ziet, met wat foto's van themaochtenden enz. Foto's kunt u zelf plaatsen waar u maar wilt. U kunt ze uitrekken tot meerder vakken en te allen tijde veranderen en eventueel uitbreiden.

Maar gaat u zelf maar eens rondkijken op die website, want u kunt er ook allerlei andere dingen op vinden, die u kunt gebruiken om saaie muren aantrekkelijk te maken en waarvan ik hieronder het melkmeisje van Vermeer als voorbeeld heb genomen.

De collage bestaat uit vierkanten van ± 20 cm., gedrukt op een soort vinyl. Je ziet hierboven op de foto allemaal die witte lijntjes, maar als ze in het groot op de muur zitten, valt dat helemaal niet op, evenmin als de witte bolletjes op alle hoeken. Die zijn namelijk van de bevestigingsclips. Kunt u ook in een andere kleur kiezen.

Bij mij waren de reacties al zeer positief, oh, wat mooi en waar heb je die gehaald enz.
Ik wil heus geen reclame maken voor dat bedrijf, maar ik ben zelf helemaal weg van mijn cadeautje en wil het u daarom ook laten weten.

https://www.ixxiyourworld.com/nl

Johan Hoefnagels

Verdana


Kingston DataTraveler Elite G2

Om foto's of video-opnamen aan familie en vrienden of klanten te laten zien, neemt men deze vaak op een USB-stick mee. Probleem is veelal dat de mediabestanden anno 2017/18 fors van omvang kunnen zijn. Een eenvoudig USB-stickje is - zeker voor professionals - vaak niet meer toereikend. De DataTraveler Elite G2 van Kingston biedt dan uitkomst.

De Kingston DataTraveler Elite G2 is een chic ogende USB-stick, die beschikbaar is in een 32GB, 64GB en 128GB uitvoering en gebruikt kan worden in zowel de standaard USB2.0- als de veel snellere USB3.0 -poort. Dit maakt de DataTraveler Elite G2 prima geschikt om grote videobestanden en grote hoeveelheden hoge resolutie foto's te transporteren en op bijna elk gangbaar apparaat af te kunnen spelen. Vooral 4K-videobestanden zijn dankzij een leessnelheid van 180MB/s bij gebruik in een USB3.0-poort probleemloos en zonder haperen af te spelen. De schrijfsnelheid van de 32GB-versie bedraagt maximaal 50MB/s en van de 64- en 128GB-versies is dat 70MB/s. Dus ook het overzetten van bestanden verloopt lekker vlot.

Tijdens het transport zijn de mediabestanden veilig, want de zeer degelijke metalen behuizing van de DataTraveler Elite G2 is ook nog eens schok- en waterbestendig! De stick is circa 6x2x1cm groot en beschikt over een opening aan het uiteinde, zodat deze ook bijvoorbeeld aan een sleutelbos kan worden bevestigd. Prijzen vanaf circa € 25,- (32GB) tot € 60,- (128GB).

Verdana


 


WhatsApp op uw vaste computer gebruiken

WhatsApp heeft ook een speciaal programma om via de computer gebruik te maken van de populaire chatdienst. Het is beschikbaar voor zowel Windows als Mac.

 

Inleiding
WhatsApp is een app om op mobiele telefoons via de internetverbinding tekstberichten en foto's te sturen naar andere gebruikers. Het is te vergelijken met sms, alleen betaalt u niet per bericht, maar loopt de communicatie via uw internetabonnement.
Normaal gesproken wordt WhatsApp op de smartphone gebruikt. De app gebruikt namelijk uw mobiele nummer en dat staat uiteraard op de simkaart in uw telefoon. Maar wist u dat WhatsApp ook op de computer te gebruiken is? Via de browser opent u een speciale website.
Na inloggen komen daar al uw gesprekken te staan en kunt u verder chatten met uw contactpersonen. Alles wat er wordt besproken, staat meteen ook in de app WhatsApp op uw mobieltje. U bent dus geen delen van het gesprek kwijt, als u dat zou beginnen op de telefoon en verder zou gaan op de pc.

Wat hebt u nodig?
De WhatsApp via de computer heet WhatsApp Web. U hebt uiteraard de app WhatsApp nodig op de smartphone. De computer waarop u gaat whatsappen moet een internetverbinding hebben, net als de telefoon. Verder hebt u de browser Chrome, Firefox of Edge nodig. Uw telefoon legt u bij de computer in de buurt. In het startscherm van WhatsApp op uw telefoon ziet u rechtsboven drie verticale punten staan. Klik daarop en een menu opent en klik daar op de regel WhatsApp Web.

De voordelen
Wij als ouderen gebruiken ook steeds meer de smartphone. Daarbij is het appen met WhatsApp, een door bijna iedereen gebruikt communicatiemiddel. Echter, het met 2 duimen de tekst typen, zoals de jeugd dat doet, gaat ons, afgaande op mijn typvaardigheid op de smartphone, minder goed af.
Vandaar dat ik nu WhatsApp op mijn vaste computer heb geïnstalleerd, waardoor ik berichtjes veel sneller en nagenoeg foutloos kan typen.
Nadeel is, dat u altijd de telefoon nodig hebt om te verbinden met de computer en ander nadeel, bij de mogelijke browsers staat geen Internet Explorer vermeld.

Via onderstaande link komt u op de website van Seniorweb, waar u alles over de installatie kunt lezen.

Link 1
https://www.seniorweb.nl/artikel/whatsapp-desktop-gebruiken

Link 2
https://www.seniorweb.nl/artikel/whatsapp-op-de-computer-gebruiken

Bron: Seniorweb.nl                                                        Bewerkt: Johan Hoefnagels

Verdana


Nostalgie

Of het nu met ouder worden te maken heeft, dat men wat vaker teruggrijpt naar vroegere dingen, wie weet. Ik heb het al vaker over vroeger gehad, maar de reden is dit keer, dat ik op zoek ben naar kopie om het mededelingenblad vol te krijgen. En aangezien ik maar mondjesmaat iets van jullie toegestuurd krijg, moet ik er dus zelf achteraan om het blad enigszins leesbaar te maken. Aan het rondneuzen in wat ik zoal aan mogelijke kopie op mijn computer heb staan, kwam ik onderstaand bericht tegen uit het ED van 26 augustus 2006. Het gaat wel niet zover terug in de tijd, slechts een kleine 12 jaar, maar wel aardig om te lezen hoe goed we toen draaiden.

Senioren-computerclub voortaan in ruimer jasje
Door JAN VAN DE VEN -ED - 26-08-2006

ASTEN/SOMEREN - Senioren-computerclub SeniorCompAS (Asten en Someren) steekt zich volgende week zaterdag in een ruimer jasje. De club is de afgelopen tien jaar zo gegroeid, dat extra ruimte voor het geven van cursussen hard nodig was. Op 2 september neemt SeniorCompAS het vernieuwde leslokaal in De Beiaard in Asten in gebruik. Dat gebeurt op de gebruikelijke zaterdagse inloopmiddag, met dit keer een officieel tintje.
 


Met 27 vierkante meter uitbreiding van het lokaal in dienstencentrum De Beiaard beschikt de club nu in Asten over een modern (permanent) leslokaal waar gelijktijdig twaalf cursisten computerlessen kunnen volgen. „We hebben er nu een volwaardig leslokaal ", zegt bestuurslid Gerard ten Thije van de computerclub voor vijftigplussers. Want het was volgens hem in Asten allemaal wel wat benauwd geworden. In De Beiaard zit het leslokaal alle werkdagen en op zaterdagmiddag vol. Daarnaast heeft SeniorCompAS elke week ook nog vier tot vijf dagdelen een (ook permanente) ruimte in Someren voor cursussen in gebruik, in sociaal-cultureel centrum De Ruchte. Het laat zien dat de club wel een stormachtige groei heeft doorgemaakt, van een beperkt aantal belangstellenden ruim negen jaar geleden tot de ruim achthonderd leden uit Asten en Someren van nu, en zo'n zeventig vrijwilligers die zich inzetten voor het geven van lessen en het onderhouden van de technische voorzieningen. „Bijna tien jaar geleden zijn we klein begonnen", aldus Ten Thije, „maar ik schat dat sindsdien twaalf- tot dertienhonderd mensen aan onze computercursussen hebben deelgenomen."


Dat was dus echt de goede oude tijd. Als we dan lezen dat we toen ruim achthonderd leden hadden, lijkt het met het ledental van nu, ruim vierhonderd, wel mee te vallen. Echter als nu, een paar maanden voor ons 20-jarig bestaan, dit aantal in hetzelfde tempo blijft afnemen als de laatste jaren, zou een kopje boven een artikel in de pers, er waarschijnlijk wel wat anders uitzien. Het zal eerder het tegenovergestelde zijn van het toen gebruikte kopje boven het artikeltje.
Deze sombere geluiden heeft onze voorzitter ook al uitgesproken tijdens de nieuwjaarsreceptie. Dus naar alle waarschijnlijkheid zullen we een 25-jarig bestaan helaas niet meer meemaken.

Dus ook de "strijd" over een nieuw gemeenschapshuis, ter vervanging van De Beiaard en De Klepel, zal in de toekomst voor ons dan waarschijnlijk geen belang meer hebben. Zeker als we in het Peelbelang van 15 februari lezen dat de gemeente Asten nu eerst weer een externe adviseur gaat aanstellen voor het leuke bedrag van € 90.000. Die moet dan weer een onderzoekscommissie samenstellen om na te gaan hoe het nu verder moet. Ondertussen zijn de paters van het klooster al de markt op gegaan om het gehele complex zo snel mogelijk te verkopen.
Frappant is ook, dat op diezelfde pagina een ingezonden artikel staat, waarin de schrijver stelt, dat de gemeente Asten het klooster ten behoeve van de gemeenschap maar moet aankopen.
Wordt vast en zeker vervolgd.

Johan Hoefnagels

Verdana


 

 


 


Vroeger en nu

We zitten amper 3 weken in het nieuwe jaar, als ik nog een keer wil terugblikken. Echter, ik ga dit niet doen over het afgelopen jaar, maar juist over vroeger, meer specifiek onze kindertijd. Toen we gelukkig? nog geen idee hadden van wat een computer was. Maar ook veel andere dingen ontbeerden we, zoals daar nu zijn smart, ultra HD en curved tv, smartphone, tablet enz. Wij hadden wel iets anders, vooral als kind. Vrije tijd, héél véél tijd die we op moesten vullen. Maar dat was geen probleem, we konden na schooltijd buiten spelen tot het donker was. En ook toen kwamen we al vaak tijd te kort, want als er geroepen werd dat we naar huis moesten komen, was steevast ons antwoord: oh, nou al?
Een groot gangenstelsel graven op de 'berg' achter onze huizen in de Hemel was iets, waar we met nagenoeg alle kinderen uit de straat aan meededen. Zo diep zelfs, dat op een gegeven moment een gedeelte van een meer dan 1½ meter diep instortte en waar een van mijn broers onderin bezig was met graven en toen levend begraven werd. Gelukkig was het net na werktijd en kwamen er, na al het gekrijs en geschreeuw van ons, direct hulptroepen met schoppen, die met grote snelheid aan het graven gingen. Zo werd hij gered, mede omdat hij onder zich, een kleine luchtruimte had gecreëerd, waardoor hij net voldoende lucht had om te overleven. Lachend zat hij later bij de dokter, die door onze ongeruste ouders was opgeroepen.
Maar wij hadden vroeger ook vrijwel elke winter het geluk dat het altijd wel een periode flink vroor, waardoor we op de grachten van de kasteelruïne richting Heusden, konden gaan schaatsen op onze houten doorlopers. Zelfs op de besneeuwde en bevroren straat voor ons huis werd menigmaal geschaatst.
In de zomerdag daarentegen gingen we, bij gebrek aan een zwembad, zwemmen in het kanaal, ofwel de Zuid-Willemsvaart. Dit zijn zo enkele van die vroegere herinneringen, die nog vers in mijn toch al een beetje aftakelend geheugen zitten.

De hedendaagse jeugd zal mogelijk niet goed weten, hoe ze hun vrije tijd zouden moeten vullen als ze niet de beschikking hadden over een mobieltje of tablet. Sporten, gelukkig wordt dat nog wel steeds gedaan, maar als je dan bij het nieuws hoort dat de jeugd steeds minder gaat sporten, dan is dat wel verontrustend. Wij waren vroeger ook niet massaal bij een sportvereniging aangesloten, maar buiten de schooltijden waren we nagenoeg altijd wel in beweging.
Een iets traint de jeugd (en tegenwoordig niet alleen zij) echter dagelijks vele uren en dat zijn hun vingers. Want kijk maar overal om je heen, op straat op de fiets, in tram, trein en bus, maar ook op verjaardagen en andere feestjes, het gros is op zijn smartphone of tablet aan het "trainen". Wat ze allemaal doen op hun apparaatje weet ik ook niet, maar wat ik wel weet dat ze veel van die tijd doorbrengen met berichtjes naar elkaar sturen. En dan niet alleen met WhatsApp, maar ook Instagram, Snapchat, Messenger, Musically enz. zijn populaire apps bij de jeugd. Verder is YouTube een door de jeugd veel gebruikt medium, want daar kunnen ze hun favoriete vloggers volgen en andere voor hun interessante filmpjes bekijken.
Positief is dan weer, dat ze You Tube o.a. ook gebruiken om zaken aan de weet te komen met betrekking op hun studie, of om andere dingen via beeld uitgelegd krijgen.

Als we nu met z'n allen eens konden afspreken om niet steeds naar dat mobieltje grijpen, als het al niet in je hand vastgeplakt zit, dan zou het een stuk gezelliger en vooral in het verkeer zeker ook veiliger worden.
Meedoen dus, ja ook wij ouderen!

Johan Hoefnagels

Verdana


 


Facebook verwijderen van uw computer

U zit op Facebook, maar u wilt om de een of andere reden van uw account af. Er zijn daarvoor een tweetal mogelijkheden. U kunt uw account deactiveren of definitief verwijderen.

https://www.youtube.com/watch?v=HrnS37A-4xY

Johan Hoefnagels

Verdana


  


 


 


 


 


Wordt u vaak gebeld door een onbekend nummer

Bijna iedereen die nog een vaste telefoonlijn gebruikt, wordt wel eens door een onbekend nummer gebeld. Zelf neem ik dan niet direct op, maar laat de telefoon 5 keer overgaan. Vreemden zullen dan de verbinding weer verbreken. Geheid dat het dan een beller is geweest, die kwaad in de zin heeft. Zeker als het geen Nederlands nummer is. Ik ben dan wel benieuwd waar dat nummer vandaan komt. Daarom heb ik dat nummer eens ingetypt bij Google en ik kwam meteen op de site, waarvan u hieronder de link ziet.
Op die pagina  kunt u een onbekend nummer invoeren en ziet u direct of een nummer vaak wel of niet geblokkeerd wordt. Daar vindt u ook een veel geblokkeerde nummers. Veelal uit het buitenland.

https://www.wieheeftgebeld.nl/

Hieronder enkele commentaren op een door mij ingevoerd nummer, waardoor ik bijna dagelijks wordt gebeld op mijn vaste telefoon.

*  Zeker 5 x gebeld, blijf het wegdrukken
*  Gebeld, maar niet opgenomen: neem sowieso niet meer op bij voor mij onbekende
    nummers.
*  Dit zijn Microsoft scammers, die je computer willen overnemen via ransomware 
*  India Engels accent, direct weggeveegd
*  Vandaag gebeld door dit nummer, Engels sprekend.
    Direct opgehangen. Niet de eerste keer dat er werd gebeld door dit nummer. 

                                                                                                                                                                                                    Johan Hoefnagels

Verdana


Spreekwoorden en gezegdenSpreekwoord:
Uitspraak met een algemene levenswijsheid of morele implicatie, waarvan de vorm vrijwel onveranderlijk is
b.v.: vele varkens maken de spoeling dun; oost west, thuis best

Gezegde:
Vaste, verbinding van woorden, met figuurlijke betekenis, die geen werkwoord bevat en dus op zichzelf nooit een zin vormt
b.v.: een vrolijke Frans, met hart en ziel, een open deur.


In de aap gelogeerd zijn
Aan de Zeedijk in Amsterdam stond herberg 't Aepgen. Louche ronselaars zouden mensen die daar overnachten volgooien met drank en ze slechte contracten laten tekenen als zeevaarder.

Geld over de balk smijten
Met de balk werd de balk bedoeld die in stallen boven de ruif zit. Als het vee gevoerd wordt, wordt er hooi in de ruif gegooid. Daarbij valt er weleens wat hooi over de balk, zeker als je het hooi slordig verspreidt. Vanuit die gedachte van achteloosheid ontstond waarschijnlijk het betekeniselement 'verspilling'. Later is het woord 'geld' toegevoegd.

Een blauwtje lopen
Een blauwtje is hier een verkorting van 'een blauwe scheen'. Wie een blauwtje loopt, heeft dus in figuurlijk opzicht zijn scheen gestoten en heeft daardoor dus een pijnlijke blauwe plek op zijn been. Deze uitdrukking is al zo'n vier eeuwen oud.

Je ergens met een jantje-van-leiden van afmaken
Jan Beukelszoon van Leiden (1506-1536) werd opgeleid als kleermaker, maar was ook koopman en herbergier.  Jan van Leiden stond bekend als een mooiprater, iemand met gladde praatjes. Door deze slechte reputatie ontstond in de zeventiende eeuw de zegswijze het afleggen met Jan van Leyen, waarmee bedoeld werd 'zich ergens met een mooi praatje van afmaken' Het liep overigens slecht af met Jan van Leiden: hij werd op 22 januari 1536 ter dood gebracht.

Joost mag het weten
Joost is in deze uitdrukking niet de persoonsnaam Joost, maar een benaming voor de duivel. Deze benaming gaat terug op het Javaanse woord joos. Dit joos was een aanduiding voor een Chinese godheid of de afbeelding daarvan. Het door de Hollanders op Java gehoorde joos (waarvan zij joosje en joost maakten) is een verkorting van dejos, dat is ontleend aan het Portugese deus 'god'. Later werd joos in verband gebracht met de al bestaande voornaam Joost.

Om des keizers baard
De uitdrukking komt uit het Duits, waarin um des Kaisers Bart streiten voorkomt, een verbastering van um den Geissenbart streiten (om de 'baard' van een geit). Dat is een vertaling zijn van het Latijnse de lana caprinia rixari ('ruziemaken over geitenwol', een zin van Hortius). Hortius stelt de quasi-serieuze vraag aan de orde of je geitenhaar 'wol' zou mogen noemen, net als een schapenvacht. Deze discussie ging later symbool staan voor een nutteloze discussie in het algemeen.

Verdana

 

  


 

Android-telefoon snel leeg? Probeer dan deze 10 tips

Loopt je Android-telefoon de laatste tijd snel leeg? Je bent niet de enige die daar last van heeft. Daarom zetten we 10 tips op een rijtje, zodat je smartphone hopelijk weer het einde van de dag haalt.
De grote vraag: waarom gaan onze smartphones toch zo snel leeg? Dat komt volgens Thomas Haenen, redacteur bij Android Planet, doordat we veel socialmedia-apps op onze telefoon hebben: "Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp. Al dit soort apps zijn vaak op de achtergrond actief, houden je smartphone wakker en verbruiken daardoor veel energie."

Android Oreo
Daarom heeft Google in de laatste versie van Android, genaamd Oreo, een functie toegevoegd die de activiteit van apps op de achtergrond beperkt, vertelt Haenen: "Er zijn alleen nog maar nauwelijks smartphones met Oreo in omloop, dus het is wel zo verstandig om even te kijken hoeveel sociale apps je nou echt nodig hebt."

Naast het checken van jouw geïnstalleerde apps (via Instellingen > Apps) zijn dit onze 10 tips om voor een langere accuduur. Let op: de benamingen van de instellingen kunnen door alle verschillende Android-toestellen soms verschillen.

1. Gebruik alleen gps
De laatste versies van Android gebruiken een combinatie van gps, wifi en je mobiele netwerk om je locatie te bepalen. Door naar Instellingen > Beveiliging & Locatie > Locatie > Modus te gaan, kun je 'alleen gps' activeren.

2. Laat Google je niet constant volgen
Net als in bovenstaande optie ga je naar Instellingen > Beveiliging & Locatie > Locatie en ga je naar 'Locatiegeschiedenis'. Als dit is ingeschakeld, houdt Google bij waar je bent om zo 'nuttige informatie' aan je voor te schotelen. Dit kost veel energie en kun je daarom beter uitschakelen.

3. Vervang de Facebook-app
Uit onderzoeken blijkt dat de Facebook-app de meest energie slurpende app op menig Android-telefoon is. Je hebt er allerlei energiezuinige alternatieven voor, zoals Metal for Facebook of Tinfoil for Facebook. Eerstgenoemde is een lichte en functionele Facebook-app, de tweede gooit de mobiele website van Facebook - die ook goed werkt - in een app-jasje.

4. Gebruik een donkere achtergrond
Als je smartphone een amoled-scherm heeft - veel Samsung-telefoons hebben er één - dan verbruiken donkere kleuren minder energie dan lichte kleuren. Door bijvoorbeeld een zwarte achtergrond in te schakelen en de donkere modus van een app te gebruiken, kun je aanzienlijk veel batterij besparen.

5. Zet wifi, bluetooth en je hotspot uit als je het niet gebruikt
Als je geen wifi, bluetooth of je hotspot nodig hebt, schakel het dan uit in de instellingen. Vooral je hotspot kan onopgemerkt op de achtergrond blijven draaien waardoor je accu vrij snel leegloopt. Je vindt je hotspot via Instellingen > Netwerk en Internet > Hotspot en tethering.

6. Schakel trillingen tijdens tikken uit
De trilmotor in je smartphone heeft energie nodig om te kunnen trillen. Dus als je veel typt, verbruik je automatisch ook meer energie. Je kunt de trillingen uitschakelen door naar Instellingen > Geluid te gaan en daar dan 'trillen bij tikken' uit te schakelen.

7. Zet OK Google uit
De officiële Google-app komt met een optie die de hele tijd op de achtergrond luistert naar het commando 'OK Google'. Dit verbruikt energie en kun je uitschakelen door naar de Google-app te gaan en vervolgens Instellingen > Spraakinstellingen > OK Google detectie te gaan en dan 'altijd aan' uit te schakelen.

8. Beperk widgets en synchronisaties
Widgets kunnen je accu een stuk sneller leeg laten lopen omdat ze regelmatig verversen met nieuwe informatie, bijvoorbeeld de huidige temperatuur of de laatste nieuwsverhalen. Kijk goed naar welke widgets je écht nodig hebt en verwijder de rest van je telefoon. Beperkt ook de automatische synchronisatie van apps. Ga naar Instellingen > Accounts en kijk welke apps je handmatig wil verversen.

9. Zet je scherm minder fel
Dit lijkt een voor de hand liggende tip, maar veel mensen schroeven de schermhelderheid lekker omhoog als ze het scherm niet zo goed kunnen zien. Velen vergeten dan dat de helderheid zo hoog staat. Daarom is het belangrijk om de schermhelderheid naar beneden te halen en vervolgens de automatische schermhelderheid in te schakelen.

10. Schakel de accubesparingsmodus in
Als je toch niet genoeg energie hebt om het einde van de dag te halen, kun je als laatste redmiddel de energiebesparingsstand inschakelen. Die vind je bij Instellingen > Batterij > Batterijbesparing en zorgt ervoor dat het stroomverbruik tijdelijk wordt verminderd.

Artikel overgenomen van de RTL-Z website

Verdana
 Snel naar onze website, als u niet aan uw computer zit?

Door met uw mobiele telefoon de hiernaast afgebeelde code te scannen, komt u direct op onze website terecht.
Maar u moet die scanner dan wel op uw telefoon hebben geïnstalleerd.

Reden voor mij om die app al een jaar of wat geleden te installeren was, in Asten zag ik regelmatig, zoals waarschijnlijk veel andere mensen, een wit Fiat 'je 500 rondrijden met zo'n code op de portieren. Nadat ik me al vele malen had afgevraagd waarom die op een auto stond en welke website er achter zat, heb ik de app gedownload en heb die ook gebruikt toen ik het wagentje weer eens op de Midas parkeerplaats zag staan.

Ik kwam terecht op de website van, naar ik me kan herinneren, een garage uit Neerkant.

Met de QR code scanner kunt u dus o.a. uw nieuwsgierigheid bedwingen.

Johan Hoefnagels

Verdana


Vrijwilligers

Onze voorzitter heeft het in zijn voorwoord ook al kort over vrijwilligers gehad en daar borduur ik nog een beetje op door.
Net als heel veel clubs, verenigingen, verpleeghuizen, enz. draait onze club ook op vrijwilligers. Als dank daarvoor, wordt hun ieder jaar een avond aangeboden, bestaande uit een eenvoudig dinertje, met als intermezzo een of ander kort optreden. Na afloop krijgen ze dan nog een klein presentje en kunnen voldaan weer naar huis. Met een dergelijke avond wordt vanuit het bestuur, wat uiteraard ook geheel vrijwillig is, de waardering uitgesproken voor het werk wat ze voor onze club verrichten. Komende maand is het weer zover. We wensen hun een fijne avond.

In het kader hiervan hoorde ik onlangs een prachtige uitspraak.Ook bij onze club is het aantal vrijwilligers inmiddels al een flink stuk lager dan we ooit gehad hebben. Maar gelukkig worden we nog niet belemmerd in onze taak om de geïnteresseerden nog steeds aan te bieden, waarmee we bijna 20 jaar geleden gestart zijn.

Johan Hoefnagels

Verdana Samsung versus Apple

Al jaren produceert Samsung onderdelen voor de iPhone, en daar komt voorlopig geen einde aan. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is de belangrijkste fabrikant van oled-schermen, en laat dat nou net dé verwachte vernieuwing in de aankomende iPhone zijn.

Half september heeft Apple zijn nieuwe iPhones gepresenteerd. Het wordt een telefoon met een oled-scherm, die de naam iPhone X heeft gekregen. Het voordeel van oled is dat zwart écht zwart is, de kleuren intenser ogen en het scherm in verschillende vormen kan worden gemaakt. De iPhone met oled-scherm wordt volgens de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo een nieuwe melkkoe voor Samsung: het bedrijf kan volgens hem als enige aan de productievraag van Apple voldoen. En als monopolist bepaalt Samsung voorlopig ook de prijs.

Al sinds de eerste iPhone teert Apple op de productiecapaciteiten van Samsung. Zo bouwde de Zuid-Koreaanse fabrikant onder andere chips, werkgeheugen en opslagruimte voor de iPhone. Sinds 2011 levert Samsung aanzienlijk minder onderdelen, hetzelfde jaar dat Apple de Zuid-Koreanen aanklaagde voor patentinbreuk.


'Geen iPhone zonder Samsung'

Volgens Thomas Haenen, hoofdredacteur van Android-nieuwssite Android Planet, is er geen nieuwe iPhone zonder Samsung: "Er kunnen maar weinig fabrikanten op de schaal produceren die voor de iPhone is vereist. Daardoor heeft Apple al gauw Samsung nodig om aan de vraag van zijn klanten te voldoen."

Haenen zegt dat het oled-scherm in de Galaxy S8 zo'n 70 tot 80 dollar kost. Dat is aanzienlijk minder dan de bedragen die Samsung aan Apple rekent: volgens Kuo 120 tot 130 dollar per oled-scherm. "Samsung rekent een flinke marge voor de schermen die het aan Apple verkoopt", stelt Haenen. Een normaal iPhone 7-scherm kost volgens Kuo rond de 50 dollar.

Volgens Haenen is het onwaarschijnlijk dat Apple zelf deze onderdelen gaat produceren: "Hoewel Apple op zich het geld heeft om de complete productie zelf op te zetten, is het ook een ontzettend tijdrovend proces om de kwaliteit op het juiste niveau te krijgen."

"Samsung stopt al bijna tien jaar lang oled-schermen in zijn smartphones en heeft meer kennis op dat gebied dan wie dan ook. Zelfs als Apple die kennis in huis kan krijgen, dan mist het bedrijf weer de patenten. Samsung, LG en andere zijn de grondleggers van oled en hebben alle technologie daaromheen dichtgetimmerd in patenten zodat een bedrijf als Apple niet zomaar zijn eigen variant kan introduceren."

Google ervaart volgens Haenen nu dezelfde problemen met de productie van de Pixel 2-smartphone. De telefoon krijgt naar verluidt ook een oled-scherm, maar van LG - de grootste concurrent van Samsung. Volgens The Korea Herald investeren zowel Google als Apple miljarden in de oled-tak van LG, om zo een alternatief voor het monopolie van Samsung te hebben.

Samsung heeft vooralsnog niets te vrezen. De inkomsten uit de productie van schermen leverde Samsung vorig jaar 2 miljard dollar op, bijna net zo veel als de inkomsten uit de verkoop van mobiele apparaten (2,4 miljard dollar). Hoe gek het ook klinkt: voor Samsung is het juist goed als de nieuwe iPhone een verkoopsucces wordt, en niet zijn Android-concurrenten.

Tekst hier en daar aangepast

Bron: RTL Z nieuws

VerdanaWij vragen uw aandacht

Zelf geloof ik niet, dat ik ooit een dorpsomroeper heb meegemaakt, want ik kan me het in ieder geval niet herinneren. Mogelijk zijn er onder onze leden enkelen, die dit fenomeen van vroeger nog wel kennen. Maar ook tegenwoordig zijn er nog een aantal stads- of dorpsomroepers. Op Wikipedia lees ik, dat er in Nederland nog zo'n 26 actief zijn. Zij zijn verenigd in een gilde en houden zelfs jaarlijks een concours, om de titel beste stads- of dorpsomroeper. In België werd deze persoon bellenman genoemd en zijn ook daar nog in veel plaatsen actief.

Charme had en heeft het beroep natuurlijk wel, maar dat was niet het belangrijkste. Er moest op deze manier aandacht gevraagd woorden van de bevolking voor een of andere belangrijke boodschap van de gemeente en ze maakten ook reclame voor de middenstanders.Naar mijn mening kregen zij vroeger meer aandacht van de bevolking, dan dat wij, in deze tijd met onze communicatiemogelijkheden, voor onze club krijgen.
De start van ons nieuwe seizoen getuigt daarvan, want het was op 2 september in De Beiaard, maar een heel rustige bedoening. Er kwamen weinig mensen en onze dames konden slechts 2 nieuwe leden inschrijven. Nu weten we allemaal wel dat het langzaamaan allemaal wat aan het teruglopen is met de activiteiten, maar zo slecht hebben we nog niet eerder meegemaakt. Gelukkig deed Someren ons  op hun inloop van 5 september "de broek op", want zij zorgden voor 3x meer nieuwe leden dan wij in Asten.
Misschien in het vervolg ook maar een dorpsomroeper inhuren die voor ons op enkele drukke weekenddagen reclame gaat maken en zodoende zorgt voor wat meer nieuwe leden?

Johan Hoefnagels

Verdana
 Nieuwe leden en het mededelingenblad

Nieuwe leden die het mededelingenblad niet meer thuisgestuurd krijgen, kunnen het gedrukte exemplaar meenemen als zij op een cursus zitten. Ze staan in een standaard op de tafel bij de ingang van ons lokaal. Ook andere leden die graag een gedrukt nummer willen hebben, kunnen dit daar meenemen zolang de voorraad strekt.

Verdana
 TransferxlVerdana

 

 


Start nieuw seizoen 2017-2018
Verdana


Eén klein moment aandacht voor . . .

Senior Compas, de computerclub Asten Someren, heeft al zoveel senioren succesvol op weg geholpen met het gebruik van de computer en sinds kort ook met de IPad dat het tijd wordt om deze vrijwilligers (docenten en assistenten) eens aan u voor te stellen en deze gehele groep in het zonnetje te zetten. Omdat het niet reëel is alle docenten individueel in deze rubriek aan bod te laten komen, kiezen we nu voor één vertegenwoordiger uit deze groep die we verdiend enige lof toe zwaaien. In hem huldigen we al de vrijwilligers van Senior Compas (docenten, assistenten, onze techneuten die machines onderhouden en repareren en het bestuur dat inhoudelijk en financieel de organisatie draagt, maar ook de auteur van het mededelingenblad). Misschien is het voor de motivatie van deze mensen goed om elk half jaar uit een bepaalde doelgroep iemand te selecteren en te berichten over zijn/haar handelen bezien door de ogen van de leden/cursisten. Een dergelijk evaluatief moment is leerzaam voor c.q. de cursusleider en streelt mogelijk ook zijn ego, waardoor hij/zij nog gemotiveerder begint aan dit nieuwe cursusjaar. Bedenk dat alle cursusleiders van cursussen vooraf hun lesprogramma moeten samenstellen of bijstellen (de zgn. voorbereidingstijd) en dat daarna de voorgeprogrammeerde cursus kan worden aangeboden. Omdat het aantal cursisten terugloopt willen we toch nog eens wijzen op de kwaliteit van de docenten en andere vrijwilligers zodat u kunt blijven profiteren van hun deskundigheid en u als cursist de voordelen van hun opgebouwde kennis en kunde kunt praktiseren in eigen situatie/omgeving.


Eén docent in het zonnetje gezet

Voor de wekelijkse B5 basiscursus computergebruik Windows 10 op maandag van 6 maart t/m 10 april 2017 (6 lessen) hebben zich 12 kandidaten gemeld in de Beiaard bij het leslokaal met de computers. Er zijn meer vrouwelijke dan mannelijke cursisten maar gelet op de haarkleur zijn het allemaal vieve senioren. En let wel, ze blaken van ijver, en dat blijkt weer uit het feit dat de cursisten allemaal ruim op tijd vóór aanvang van de cursus bij het lokaal staan te wachten.
André Saassen is de cursusleider. Hij heet eenieder welkom stelt zichzelf en zijn collega Theo voor en begint met de les. Hij straalt rust uit in zijn handelen. Hij beschikt over een enorme vakkennis zoals al blijkt na een beperkt aantal lessen. Bovendien is hij inlevend en zelfs de cursist met de meeste angst voor de komende uren vindt hem empathisch.

De inhoudelijke info van de komende 6 lessen laat hij de cursist bij de start van de cursus meteen op de stick zetten zodat het totale lespakket voor elke cursist volledig beschikbaar is. Hij neemt daarvoor ruimschoots de tijd en helpt ons door aanwijzingen en door het zichtbaar maken van de info op het digibord met de eerste manuele handelingen. De angstkreten van sommige deelnemers neemt hij voor lief en hij bezweert dat éénieder na deze les weet heeft van het wat en het hoe.
Het schriftelijke lesmateriaal vertelt in stappen hoe je bepaalde doelen, vaardigheden verwerft. Zijn rustige manier van vertellen geeft ons cursisten het vertrouwen dat we de benodigde vaardigheden inderdaad gaan leren.

Als wij, cursisten, allemaal de info van de cursus op de stick hebben staan verwoordt hij en laat zien wat we in de komende lessen gaan leren. Op het digibord staat precies aangegeven wat en in welke volgorde we de computervaardigheden gaan bemeesteren. Eerst doet hij de handeling voor en wij kijken oplettend toe. Groepsgewijs geeft hij opdracht om stap voor stap de handeling daarna uit te voeren. Rustig wacht hij en ziet erop toe dat elke cursist de handeling nu zelfstandig kan uitvoeren. Op het digibord kun je zelf controleren of je de stappen in de juiste volgorde en goed uitvoert. Hij onderhoudt ook een matig tot stevig tempo in de les zodat hij je dwingt om aandachtig mee te denken maar, als een cursist toch fysiek aangeeft het niet meer te kunnen volgen, biedt hij onmiddellijk de helpende hand en voorkomt zo de bekende paniek. Bij het woord pauze zie je de hele club ontspannen en lopend naar de koffie hoor je de beginners verwoorden dat ze het proces van de inhoudelijke informatie goed kunnen volgen. De docent hoort de opmerkingen welwillend aan maar doet er het zwijgen toe, indachtig het spreekwoord spreken is zilver maar zwijgen is goud. Na de pauze biedt de docent de resterende lesstof aan en bij het afsluiten van de les herhaalt hij kort wat we geleerd hebben en spoort ons aan om deze week wel ettelijke keren te oefenen. Tevreden vertrekken we huiswaarts.
Les 2 t/m 4 verlopen daarna zoals hier beschreven. De docent vraagt bij aanvang van de les naar mogelijke problemen en bespreekt die eerst.

Een korte herhaling van onderdelen uit de les m.b.v. het digibord brengt weer een gezonde kleur op de wangen van de vragenstellers en vervolgens komt de nieuwe lesstof aan bod. Hij laat eerst een overzicht zien van deze lesstof op het bord/overhead uit de nieuwe les en vervolgens doet hij het voor en wij voeren daarna zelf de opdrachten uit. Les 3 en 4 geven geen onvoorziene problemen, behalve het feit dat André ons een plaatje/afbeelding van een kastanjeboom laat invoeren, maar de gekozen afbeelding is volstrekt geen kastanjeboom merken enkele van ons op maar je bent een muts als je daarover valt. In les 4 komen de begrippen station, extensie, bestandslocatie en pictogram theoretisch aan de orde, dat onderdeel geeft verheldering maar roept tevens angst op van moet ik dit kunnen navertellen? Maar gelukkig blijkt dat niet nodig.

Les 5 en 6 worden in één les afgewerkt omdat de docent door ziekte één les had moeten missen. Maar ook in deze laatste bijeenkomst blijkt dat cursisten de inhoud goed kunnen volgen en serieus en plezierig sluiten we de cursus af. Helaas heeft André nog een surprise voor ons in huis want als uitsmijter heeft hij voor ons nog een korte examentoets bedacht zodat we zelf meteen kunnen constateren of we de essentiële onderdelen echt begrepen hebben en kunnen toepassen. Het toetsresultaat van onze groep is heel bevredigend vindt André, zodat we met een voldaan gevoel en onder dankzegging voor de genoten informatie afscheid nemen van de docent en de begeleider. André en Theo dank voor de informatie en vooral voor de manier waarop je de info hebt overgedragen.
 Wat vinden 5 willekeurig geselecteerde cursisten uit de basiscursus computergebruik Windows 10 van hun docent?

Noem twee aspecten die je positief vindt in het lesgeven van je docent:
1. begrijpend en invoelend lesgeven
2. duidelijke lessen en mee oefenen op je eigen computer werkt actief en positief
3. hij geeft duidelijk les en is rustig in zijn optreden en dat is erg fijn
4. super enthousiast en rustig, geen enkele vraag is dom en hij geeft steeds positief een antwoord.
5. duidelijk en overzichtelijk en hij heeft voor elke cursist aandacht.


Wat zou jij als cursist veranderd willen zien?

Alle cursisten vinden dat hij zo door moet gaan. Een opmerking of meer een verzoek is wil je a.u.b. niet meer ziek worden op de ingeplande data.


Onderwijskundig naar de manier van lesgeven van de docent gekeken valt op:

De inhoudelijke vakkennis;
De rust in zijn optreden; hij onderhoudt een rustig tempo in de les maar ziet erop toe dat de cursist met zijn aandacht bij blijft in de les.
Hij kiest voor het model van voordoen en zelfstandig nadoen
In zijn woordkeus legt hij moeilijke begrippen eenvoudig en helder uit, bovendien klinkt de vriendelijkheid in zijn stem door en dat versterkt het zelfvertrouwen van cursisten.
Hij complimenteert cursisten bij een geslaagde opdracht en versterkt aldus wederom het zelfvertrouwen van de deelnemers.
De vormgeving van de inhoud is vaak verpakt in een leuke aanbieding zoals "de gepensioneerde Annie met haar hobby in tuinieren en haar kennis van de computer" terwijl haar man Theo, een kundig fotograaf, nog erg worstelt met de mogelijkheden van de computer.
Elke uitgeprinte les geeft aan welke aspecten aan bod komen en welke vaardigheden je je eigen moet maken of anders gesteld welke doelen je moet behalen.
Bij de afsluiting van de les is de korte samenvatting van de lesaspecten door de docent nog een stimulans voor een succesvolle voortgang van de cursist.


Tot slot samengevat: cursisten geven aan dat
Rustig de leerstof aanbieden in de les een gevoel van veiligheid verschaft.
Een invoelende docent die begrip heeft voor het feit dat een cursist af en toe de weg kwijtraakt en dan begrijpend hulp biedt om weer op het rechte spoor te komen hogelijk gewaardeerd wordt door
deze cursist.

Voetnoot: Als cursist heb ik in alle lessen mee mogen doen en in samenspraak heb ik deze lofrede mogen schrijven.

Leon van Bommel

Verdana


 

De redactie schrijft . . . (april 2017)

 

Doordat ik zo af en toe ook weleens een smartphone van andere mensen onder ogen krijg, zie ik op hun scherm vaak een warboel aan apps. Niet netjes gerangschikt, maar zelfs diverse pagina's, waar maar enkele apps opstaan. Dan denk ik bij mezelf, dat kan toch veel beter en efficiënter. Maar het zal wel net zo zijn, als bij mensen die vanaf een rommelig bureau of werkbank, volgens dat ze zeggen, alles meteen weten te vinden wat ze nodig hebben. Ik kan me dat niet indenken, omdat bij mij alles netjes ingedeeld moet zijn.
Mogelijk heb ik die drang wel overgehouden van de militaire dienst, want daar zou zelfs een weekendverlof ingetrokken kunnen worden als je persoonlijke kast er niet netjes uit zag. Daar moesten de shirts, handdoeken enz. ook keurig in het gelid liggen. En velen van u die in militaire dienst zijn geweest, zullen toen ook wel vaak boos zijn geweest. Want als de twee horizontale rugplooien van je wollige uniformjack er niet haarscherp in geperst waren, kon je er gif op innemen dat je om die reden nog niet op weekendverlof mocht. Eerst moest dat er goed uitzien en pas dan kon je vertrekken.

Maar na dit zijsprongetje wil ik weer terug naar de apps. Op enkele uitzonderingen na, zullen de meeste van onze leden wel in het bezit zijn van een smartphone en/of tablet. Vorige maand heeft Leo Theunissen nog de themaochtend gepresenteerd, waarbij het alleen maar ging over fotoapps. Maar als u zich gaat verdiepen in het aanbod van apps, dan raak je al verbaast over het aantal categorieën waarin apps worden aangeboden. Bij Google Play zijn er dat 41. Als u er daarvan een aanklikt, komt er een hele lijst tevoorschijn van aan die categorie gerelateerde apps. Ik heb dat bij
Vier verschillende categorieën gedaan en dan door gescrold tot het einde. Bij alle vier kwam ik tot vijfhonderd apps. Maar dat betekent volgens mij niet, dat er niet meer zijn, want het zou toeval zijn als er per categorie "maar" vijfhonderd apps zijn. Naar mijn idee zijn er wereldwijd mogelijk wel honderdduizenden tot enkele miljoenen apps beschikbaar. En dan moeten wij maar weten aan welke apps we echt iets hebben.
Natuurlijk is dat voor iedereen anders, maar toch zijn er een aantal apps, die we wel allemaal op ons apparaat hebben staan. Dat zijn vaste apps die al standaard op uw toestel staan bij aankoop. Die kunnen dan veelal niet verwijderd worden, ook al zou u dat willen.
Nu wil het toeval, dat ik in de tijd dat ik met dit verhaaltje bezig was, het blad Enter van Seniorweb binnenkwam en daarin ook een groot artikel over apps op de smartphone in staat. Nu is het niet zo, dat ik daar maar klakkeloos van over ga nemen, maar interessant is dat artikel wel. Dus zeker lezen als u ook lid bent van Seniorweb. Ik wil het in dit stukje beperken tot het onder de aandacht brengen van enkele apps.

Voor uw dagelijkse nieuwsvoorziening zijn er tal van apps, maar een goede op dit gebied vind ik de NOS app. Artikelen worden uitvoerig beschreven, hier en daar aangevuld met een video en belangrijk, zonder reclame. Een app die ik ook regelmatig gebruik is de app Nederland nieuws. Daarin kunt u artikelen lezen van nagenoeg alle Nederlandse dagbladen, inclusief een aantal regionale dagbladen.
Ook komt u bij deze app tegen, Voetbal International, Tweakers, Spits en Metro, Buienradar en nog meer.  
Maar omdat het gebruik van apps voor iedereen anders is, moet u zelf maar eens op zoek gaan naar interessante apps en ze installeren. Bevalt hij niet, sleept u hem weer naar de prullenbak.
    
Johan Hoefnagels

Kopie voor het septembernummer 2017 kunt u insturen tot woensdag 16 augustus 2017
naar: j.hoefnagels1@lijbrandt.nl

 

Verdana


Muziek downloaden van YouTube


Normaal staan hier enkele advertenties tussen, maar vanwege de plaats op deze pagina, heb ik er die uit geknipt.

VerdanaDe robots . . . maar dan . . .

Hier het vervolg van het Robot verhaal uit ons februari nummer. Ook nu weer aangeleverd door Leon van Bommel. Waarvoor dank.

In een klein berichtje in het Eindhovens Dagblad van 13 januari 2017 staat: Parlement in Brussel wil snel regels voor zelfdenkende robots, in het rapport van Mady Delvaux (Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten in het Europees Parlement) staat: het denkvermogen van sommige robottypes zou binnen enkele decennia het menselijk denkvermogen evenaren.
Daarom moeten er gebruiksregels en verplichte verzekeringen komen voor het groeiend aantal robots.

We kennen nu heel beperkt de invloed van de robot op verschillende terreinen van ons bestaan:

o De competitie-voetbalwedstrijden met voetbalrobots van studenten van verschillende technische universiteiten uit verschillende werelddelen, (de sport)
o De robot Libratus (evenwichtig)die via algoritmen met pokeren 4 professionele pokerspelers verslaat in het Rivers Casino in Pittsburgh, (het financiële aspect)
o De computerrobot die met schaken al in 1997 van Kasparov wint, (het cognitieve aspect)
o De computer die vormen van huidkanker (schrik niet, 757 verschillende aandoeningen) beter of minstens evengoed kan vaststellen als twee ervaren dermatologen, (Zie artikel 07022017 E.D.) (het medische aspect)
o De zelfrijdende auto's met boordcomputer van de automotive campus Helmond, (de industrie)
o De nanotechnologie van ASML (Veldhoven), (de technologische revolutie)

Ongetwijfeld zult u op de reclamespotjes op de tv het spotje met de robot hebben gezien waarbij de robot in de gordijnen hangt en de binnenkomende dame nog tijdig de robot uit de gordijnen weet te halen en daarna ...eerst, vreet de robot rijdend en glijdend over het vloerkleed de bovenlaag van het vloerkleed op en tot slot verdwijnt de levende kat in de robot. Gelukkig zie je dan dat het niet echt is en vleit de kat ongevraagd, zich heerlijk op de bank.

Een tweede tv-spotje laat een mevrouw zien die twee kopjes koffie neerzet op de tafel één kopje voor haarzelf en ééntje voor de wit blauwe robot zittend in het hoekje van het bankstel.

Het tijdperk van de technologie breekt echt door, op allerlei terreinen heeft de robot/computer zich een plaats veroverd. Denk aan het mechaniseringproces bij post nl waarbij vervoer en selectie van poststukken geheel automatisch verloopt. Er komt bij dit onderdeel geen mensenhand meer aan te pas dankzij het feit dat de mens software ontwikkeld heeft waardoor de 3de nieuwe industriële revolutie is geborgd.

De robot heeft een aantal voor- en nadelen. En het is goed om je vooraf te bezinnen op de mogelijke gevolgen daarvan. Immers de smartphone heeft de echte communicatie tussen mensen face to face verdrongen door communicatie met een onwerkelijke/irreële wereld waarbij sommigen van ons zelfs slaaf van dit medium zijn geworden. Zij kunnen niet meer zonder dit medium, de hele dag door en zelfs in de nacht overheerst dit apparaat hen omdat zij (vooral pubers) alles willen volgen wat er in de wereld en vooral in hun naaste omgeving gebeurt.

Voordelen: Robots kunnen in ziekenhuizen bij operaties worden ingezet, ze werken accuraat en snel ze kunnen 24/7 doorwerken, ze kunnen foutloos de geprogrammeerde taken ontelbare malen herhalen, ze hebben geen pauzes nodig om te herstellen, ze behoeven geen aandacht. Van snelheid accuratesse en onvermoeibaarheid bij relatief eenvoudige medische ingrepen ben je bij de robot verzekerd. Robots nemen taken van ons over in de industrie, in het leger, bij de politie, in het vervoer, in het onderwijs, in het huishouden (sluiten van de gordijnen/het instellen van de verwarming, de magnetron).

Nadelen: Robots kunnen kapot gaan of onjuist functioneren, robots kunnen gehackt worden en dan ben je de regie over de robot kwijt. Maar ook verdringt de robot mensen uit verschillende banen door de automatisering: de zelfrijdende bussen/vrachtwagens maken het beroep van chauffeur overbodig, bij eenvoudige operaties neemt de robot het werk van de chirurg over, in onderwijs worden colleges aan grote groepen studenten verzorgd door de robot.  Bovendien is de aanschaf van een robot duur, zeker voor de particulier. Ook is het baten-kostenplaatje nog een onzekere factor, omdat er juridisch nog veel onzekerheden zijn.

o Er blijven dus nog wel een aantal vragen open voordat de robot volledig geïnstalleerd is in onze maatschappij, maar   onmiskenbaar duidelijk is dat hij een deel van onze arbeid overneemt, over zal nemen of reeds overgenomen heeft. Maar kunnen we voorkomen dat de robot het menselijk denkvermogen in niveau overstijgt?

Als voorbeeld bv denk aan morele aspecten als: hoe gaan mensen om met de robot die hun baan inneemt? Hoe gaan dementerenden of kleuters om met de robot, gaan zij menselijke eigenschappen toekennen aan dit apparaat?  Hoe voorkomen we dat of behoeven we dat niet te voorkomen?  Kijk eens naar het plaatje en het artikel over de robot Lynx en zie hoeveel mogelijkheden er nu al zijn.


Overgenomen uit: -Robots.nu

Lynx een kleine humanoïd robot met spraakherkenning

Datum: 11 January 2017 - Humanoid, mens robot -Robots.nu

Lynx is een kleine humanoïd robot van Ubtech voorzien van de Amazon's Alexa spraakherkenning software. De Chinese robotmaker Ubtech wil met Lynx graag een robotmaatje voor in huis creëren.

In huis

Lynx is ontworpen om samen te werken met familieleden in huis, De robot is hiervoor voorzien van gezichtsherkenning, herkenning van aanwezigheid en spraakherkenning. Hierdoor kan de robot mensen begroeten, muziek afspelen en gebruik maken van de diensten die Amazon aanbiedt via haar software. Verder kunt u agenda's synchroniseren waardoor de robot een hulp tijdens de dag kan worden.

Beschikbaar

Volgens de fabrikant komt Lynx en zal beschikbaar zijn in het voorjaar van 2017. Welke talen de robot ondersteund en voor welke prijs deze beschikbaar komt is nog niet vrijgegeven.

Bron: wired - ubtech-robots-ces-2017

Tot slot De robot kan/zal een weldaad zijn voor een deel van onze bevolking voor het overige deel van die bevolking is deze robot nog een perspectief met vele vraagtekens. Mits we de robot goed benutten wordt hij een steun in ons bestaan.


Verdana
Workshop Rabo Mobiel Bankieren app*

Rabobank Peelland Zuid organiseert op vrijdag 27 oktober 2017 in samenwerking met SeniorCompAS weer een gratis workshop Rabo Bankieren App.

Bankieren met uw tablet of smartphone
De workshop is bedoeld voor mensen die met hulp vertrouwd willen raken met de Rabo Bankieren App. In deze workshop leert u onder meer:

     o De app downloaden er ermee aan de slag gaan.
     o Uw bij- en afschrijvingen bekijken en betalingen doen via de app.
     o Werken met de Rabo Scanner.

Zo kunt ook u straks uw bankzaken regelen met uw smartphone of tablet. Om deel te kunnen nemen aan deze workshop is het van belang dat u bekend bent met de werking van een tablet of smartphone. Neem uw eigen tablet of smartphone mee naar de workshop. Dan kunt u meteen aan de slag.

Aanmelden
De workshop is op vrijdag 27 oktober 2017 van 9.30 uur tot 11.30 uur in het leslokaal van SeniorCompAS in Centrum De Beiaard, Pastoor de Kleijnhof 21, 5721 CR  Asten. Aanmelden kan via www.rabobank.nl/peellandzuid of bel de Rabobank (0493) 39 33 93. U kunt zich ook aanmelden via SeniorCompAS.

*Als u aan deze workshop wilt deelnemen, is het handig als u de Rabo mobiel bankieren app al op uw Tablet/smartphone hebt staan. Downloaden via de appstore voor Apple, of Google Play voor Android.
 

Verdana
 


Advertenties op internet

Tijdens de themaochtend van januari over Windows 10, kwam er ook een vraag uit het publiek, over advertenties die men steeds te zien krijgt als men op internet zit. Er kon en kan geen pasklare oplossing voor gegeven worden, maar er zijn wel mogelijkheden om de advertenties te verminderen.

Websites hebben de mogelijkheid advertenties te tonen, die rekening houden met jouw interesses. Dit doen ze door te kijken naar een deel van de websites die je eerder bezocht hebt op internet. Jouw surfgedrag bepaalt in dat geval welke advertenties je op websites te zien krijgt.

Nu gebruik ik zelf al een aantal jaren een website, waar u zelf kunt instellen of u deze advertenties wel of niet wilt zien. Dat betekent niet, dat u alle advertenties kunt laten verdwijnen, want adverteerders die flink betalen om hun advertentie op een bepaalde website te krijgen, zullen niet accepteren dat de advertentie dan niet getoond wordt. Daarom kunt u advertenties niet voor 100% uitschakelen.
Deze website is in vele talen, dus ook Nederlands. Als u via onderstaande link naar de site gaat, komt u meteen in de Nederlandse versie.

http://www.youronlinechoices.com/nl/

Hieronder een stukje tekst uit deze pagina en verder een uitsnede van de instellingen zoals ik ze heb ingesteld.

Welkom! Hier kom je alles te weten over online privacy en advertenties. Op deze website kom je informatie tegen over online advertenties die rekening houden met je interesses. Deze vorm van adverteren wordt ook wel interest based advertising genoemd. Hoe werken deze advertenties precies? En wat houdt dit in voor je privacy?Het wordt allemaal haarfijn uitgelegd op deze website. U kunt het wellicht proberen.

Johan Hoefnagels

Verdana
 De Robots komen . . . . . . . en dan?

Het is 2012, in de verzorgingshuizen en op opleidingsinstituten verschijnen de eerste robots. In de verzorging is het een eerste stap om oudjes, die terugvallen door een minder intelligent functioneren als gevolg van verkleefde hersenbedra-ding, een speelmakkertje te bieden, dat is aangepast aan het opwekken van hun emotionaliteit.

De vormgeving van de robot is een natuurgetrouwe weergave van Barbie en die roept bij deze groep dementerende oudjes gevoelens van knuffelen, aanhalen en strelen op. Het is een machine maar door vormgeving en motorisch beweegpatroon verandert het apparaat toch meer in een levend(ig) knuffeldier voor deze groep dementerenden. 
Deze toepassing was/is niet de start van het robottijdperk, ook in het leger en in de medische wereld had de robot zich al een niet meer weg te denken plaats veroverd begin 21ste eeuw. 
We zijn aangekomen in het jaar 2037 de wereld is veranderd, de politiek in Nederland heeft uiteindelijk zichzelf omgevormd tot een drie partijenstelsel zodat regeren weer mogelijk is. Het aantal Nederlanders is schrikbarend afgenomen doordat autochtone ouders ervoor kiezen om geen kinderen te nemen, het aantal singles is met 50% gestegen, De grote steden zijn nog groter geworden omdat de bevolking van het platteland gekozen heeft voor de grote stad. De economie bevindt zich in een stabiele balans.  Het aantal banken en verzekeringsmaatschappijen is heel sterk gedaald. De grote steden hebben hun eigen sociaal, moreel, financieel stelsel ontwikkeld in samenwerking met de rijkssteun. De verhouding tussen een jonge en een oudere bevolking is ongeveer fiftyfifty. De robots hebben hun positie in het maatschappelijk bestel zodanig verankerd dat ze niet meer weg te denken zijn. Het gehele politieapparaat, onze hele defensie alsook al onze onderwijsinstituten en verzorgingsinstellingen worden bemand door robots.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Steve Hawking draait zich straks van angst voortdurend om en om in zijn graf.  Hij vreest voor het moment dat computers alles kunnen wat de mens ook kan. En voor die kunstmatige intelligentie is Hawking beducht. In de film Theory of Everything (2014) wordt het leven van Hawking in beeld gebracht. Midas Dekker herhaalt de serie "het ei van Midas "dagelijks maar het volk gaat door in haar eigen evolutie. Professor Heskes en Babuska verzekeren ons voortdurend dat het systeem dat onze robots aanstuurt, alle greep heeft op het handelen van deze ondergeschikten, de kans dat de robot de mens overvleugeld is nihil. Het vroegere ASML evenals de High Tech Campus in het voormalige Veldhoven hebben de software en de hardware van deze computerrobots zodanig beveiligd dat het hacken van de theorie achter de software bijna onmogelijk is.

Laten we in 2037 in Eindhoven eens kijken naar een dag uit het leven van onze puber JOPER op de high school, waar niet het Nederlands maar Engels de voertaal is. De schooldag zit erop en haastig keert Joper op zijn Qugo (de elektrische fiets van de 21ste eeuw) naar huis waar de robot de deur opent en Joper met zijn moeder/vader, broer(s)en/of zus(sen) de wel en wee's van de dag doorneemt. De technologie van drones en robots in verschillende vormen en kleur is in 2037 ook in dit gezin niet meer weg te denken. Nadat Joper klaar is met huiswerk en avondeten, rijdt hij naar het verzorgingstehuis waar zijn oma is opgenomen. Hij loopt naar de kamer van zijn oma, maar op gang vertelt een centrale computerrobot hem dat oma al in de recreatiezaal zit. Als Joper omdraait en aankomt in de grote recreatiezaal ziet hij zijn oma zitten die luistert naar de vertelling van JungA, de lievelingsrobot van de oudjes. Joper wacht bij de ingang van de recreatiezaal tot de vertelling beëindigd is en loopt dan snel naar zijn oma.

Na een knuffel en de vraag hoe het met hem en zijn familie gaat, vraagt oma of hij het verhaal van Ralf Bodelier gelezen heeft in het Eindhovens dagblad over de verwoesting van de aarde. De uitstoot van de CO2, de aanhoudende oorlogen, de opwarming van de aarde, het kappen van ons oerbos, het willen boren naar olie in de noordpool en het verdwijnen van verschillende diersoorten. Heb je dat hele verhaal gelezen, vraagt Joper vol verbazing? Ja hoor zegt zijn oma en wel op mijn smartphone. Nou zegt Joper en voelt u zich dan hier wel thuis tussen al die oudjes die of vegeteren of dementeren voor zover ik het kan beoordelen.
Nou Joper, zegt oma, ik ben met mijn bovenkamer hier nog goed bij de tijd maar ik vind het fijn om te zien hoe sommige medebewoners met een robot kunnen knuffelen. Maar je kunt hier ook met een robot van gedachten wisselen over het artikel van Bodelier en ik ben vooral geïnteresseerd in de argumenten die hij dan geeft voor een bewering. Dus . . . .  maak je voorlopig maar geen zorgen over mij en niet alle oudjes hier zijn dementerend. Als je het wilt weten; ik schaak elke dag met een robot, meestal win ik niet maar . . . . . . het schaken is wel goed voor mijn eigen computertje boven in mijn hoofd. Bedenk dat de hier werkzame robots heel veel werk doen zoals medicijnen verdelen en erop toezien dat de cliënt ze inneemt, bedden opmaken, stofzuigen, afwassen en met de cliënt ook gezellig een kopje theedrinken en/of een praatje maken. Een speciaal opgeleide robot verzorgt de inkoop van de middelen die wij gebruiken en in de keuken staan drie robots die koken en toezien op hetgeen hun cliënten mogen nuttigen. En zelfs onze fysio's zijn meestal robots en één mens ziet via computers toe op het hele helingsproces. Ik ben blij met al deze gemechaniseerde vriendjes. Dit tehuis zou niet zonder kunnen. Nou oma fijn u weer gezien te hebben en tevens heb ik gehoord dat het u met uw stalen vriendjes goed gaat, dus ik neem afscheid en zie u overmorgen weer, goed? Dank je wel Joper, wel thuis en kijk onderweg goed uit. Onderweg peinst Joper over de oudjes en de technologie in dit verzorgingstehuis. Plots bedenkt hij: "Ik word toch maar geen chirurg want een robot kan beter opereren onder menselijk toezicht dan de menselijke chirurg"!!!! Maar Joper is vooral verbaasd over de oma die met deze technologie omgaat alsof ze ermee geboren is. Vreemd, vreemd blijft Joper bij zichzelf denken hoe is het mogelijk dat je op hoge leeftijd je nog zo makkelijk aanpast aan een technologisch totaal veranderde maatschappij.

Een verhaal verzonnen en ingestuurd door Leon van Bommel.

Met dank van de redactie.


Verdana
 
Willem-Alexander on tourVerdana
 


 

Uit de oude en nieuwe tijd

Van mijn broer kreeg ik een linkje doorgestuurd, met een verwijzing naar alle jaargangen van het gedigitaliseerd weekblad Peelbelang. Vanaf het eerste exemplaar in 1921 tot en met het laatste verschenen nummer in 2011. Tot ergens in het jaar 1990, werd Peelbelang nog gemaakt bij drukkerij Schriks en daarna is het onderdeel geworden van Weekblad voor Deurne.
Dit monnikenwerk is gedaan door leden van de Heemkundekring de Vonder. U vindt er zowat alles van Asten en Someren van al die jaren in terug. Nieuws, burgerlijke stand van beide gemeentes en natuurlijk advertenties. Vooral de advertenties zijn vaak kostelijk en ook van bedrijven die nu nog steeds bestaan.
* In de oorlogsjaren 1942 en 1943 verscheen het blad niet.

En om nu eens voor altijd uit de wereld te helpen, dat het met de invoering van de Euro allemaal veel duurder is geworden, hieronder 2 advertenties waaruit blijkt dat die vlieger niet opgaat. Reken het maar eens na. De oude advertentie is ergens uit 1972.
Die oude kleuren-tv van 2350 gulden, zou omgerekend ongeveer EUR 1065  kosten en de nieuwe kleuren-tv van EUR549 zou dan ± 1200 gulden gekost hebben. Nogal een verschil nietwaar.


 

Nu is dit zomaar een voorbeeld, wat ik zelf wel leuk vond, maar het is vooral ook leuk om al die oude advertenties en allerlei artikeltjes nog eens door te lezen, voor zover het nog leesbaar is. Want het beeld is niet altijd even goed.

Ook interessant is, dat u van al die jaren de burgerlijke stand van Asten en Someren kunt terugvinden. Dus wanneer u geboren bent en voor als dat aan de orde is, wanneer u getrouwd bent.

Voor de mensen die geïnteresseerd zijn om dit ook na te kunnen kijken, hieronder de link naar de website. Daar kunt u ook meteen een heleboel andere interessante onderwerpen bekijken via het menu wat u links in beeld ziet.
   

Johan Hoefnagels

http://www.heemkundekringdevonder.nl/archieven/peelbelang/peelbelang.php

VerdanaSOS-alarm instellen op Samsung Galaxy S5 en S6
(Speciaal voor senioren)Bron: Tijdschrift Enter en website van Seniorweb

Verdana
Komisch filmpje

Via de link hieronder kunt u een komisch filmpje zien, dat zich op een voetbalveld afspeelt. Het is eigenlijk gewoon mensen voor de gek houden, maar het blijft leuk

https://www.facebook.com/ReactieSpreukjes/videos/1800404863562364/

Verdana


Sporten voor senioren

Voor ons als senioren en in het bijzonder diegenen die uren achter de computer of tablet op schoot zitten, is voldoende bewegen zeker nodig.

Sport en bewegen zorgt voor een betere conditie. Zeker wanneer je ouder wordt. Juist dan zorgt sport en bewegen ervoor dat je je niet alleen lichamelijk en mentaal fitter voelt, maar het verlaagt ook je kans op (chronische) ziektes. Vitaal ouder worden heeft bovendien als voordeel dat je ook langer de activiteiten kunt blijven doen die je graag doet.


Bewegen geeft een goed gevoel

Sporten en bewegen geeft energie. Zowel letterlijk als figuurlijk. Met lichaam en brein in actie zijn, geeft een voldaan gevoel. Voor de meeste mensen geldt dat zij zich na het sporten vaak veel beter voelen. Dit heeft te maken met het gegeven dat er tijdens het bewegen de stof 'endorfine' in de hersenen wordt aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat mensen zich beter gaan voelen omdat ze zich meer ontspannen en tevreden voelen. Een derde reden om meer te bewegen, is het gevoel dat bewegen kan geven en de gezelligheid die bewegen met zich meebrengt.


Top 5 sporten van ouderen

In Nederland wordt iemand als sporter beschouwd als hij of zij ten minste twaalf keer in de afgelopen twaalf maanden heeft gesport. Ruim de helft van de Nederlanders (56 procent) sport één keer per week valt te lezen in de Rapportage sport 2014 van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Van de 50- tot 65-jarigen sport 67 procent minimaal twaalf keer per jaar. In de groep 65- tot 79-jarigen sport 55 procent minimaal twaalf keer per jaar.


Top vijf populaire sporten        Top vijf populaire sporten
50- tot 65-jarigen                      65- tot 79-jarigen   

1. Fitness                                    1. Fitness
2. Hardlopen                                2. Zwemmen
3. Tennis                                     3. Tennis
4. Zwemmen                               4. Gymnastiek
5. Yoga                                       5. Golf


Veel 65-plussers bewegen genoeg

De overheid adviseert 55-plussers om minimaal vijf keer matig intensief te bewegen door te fietsen, zwemmen, wandelen of een andere bewegingsvorm te doen waarbij de hartslag iets omhoog gaat en de ademhaling versnelt. Van de 65-plussers beweegt het merendeel genoeg: 68,6 procent voldoet aan de zogeheten beweegnorm.


Al deze informatie kunt u vinden op de website https://www.allesoversport.nl/
 

VerdanaLessen in SeniorWeb leercentrum nu van start

Stap voor stap aan de slag met uw tablet of computer en internet Wilt u ook meer kunnen doen met uw tablet of computer? Zoals uw foto's bewerken en er een fotoalbum van maken, veilig winkelen op internet, e-mailen of facebooken? U leert het bij SeniorCompAS / Leercentrum SeniorWeb Asten. Stap voor stap en onder de geduldige begeleiding van onze vrijwilligers. De lessen zijn toegankelijk en betaalbaar voor iedereen.

Dus nu kunt u ook bij SeniorCompAS vanaf september 2016, onder de naam van SeniorWeb, lessen volgen waarvoor u geen lid hoeft te worden, maar waar u per les betaalt.

===========================================================
Heel grappig filmpje van mannen versus vrouwen, lekker cliché maar soms oh zo herkenbaar!
En na dit filmpje staan er nog wel enkele meer op in dezelfde trant.

Ik plaats dit omdat het ook met computers te maken heeft.

https://www.youtube.com/watch?v=B9DBQ66STGQ

Verdana
 Reclame maken voor SeniorCompAS

DEN HAAG - Bijna 1,2 miljoen Nederlanders hebben nog nooit gebruik gemaakt van het internet. Dat is ongeveer 8 procent van de bevolking van twaalf jaar en ouder. Het zijn vooral 75-plussers, vrouwen en laagopgeleiden die niet online zijn, hoewel deze groepen ook steeds vaker op internet zitten.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van cijfers van internetgebruikers over 2015. In vergelijking met 2012 zijn meer mensen online te vinden. Toen was 10 procent van de bevolking nog nooit op internet geweest.
Tweederde van die groep was destijds 75-plussers. Afgelopen jaar was de helft van de 75-plussers niet online. Het zijn met name vrouwen die niet internetten. In 2015 ging het om zeven op de tien vrouwen en bijna drie op de tien mannen van 75 jaar of ouder.
De voornaamste reden om niet te internetten is 'geen interesse'. Ook geven veel mensen aan dat ze onvoldoende kennis en vaardigheden hebben om het internet op te gaan. 6 procent van de mensen die niet online is, geeft aan dat er in de buurt geen breedbandverbinding is.
In 2015 had 6 procent van de personen van twaalf jaar of ouder thuis geen toegang tot het internet, een groep van bijna 870.000 personen.

Bovenstaand artikeltje kwam ik een tijdje geleden tegen in een ochtendblad. Ik dacht meteen, daar moeten we als SeniorCompAS iets aan gaan doen. Mogelijk kunt u allen, onze leden, hier ook aan meewerken door onze computerclub onder de aandacht te brengen bij personen die u wellicht kent en die nog volkomen digibeet zijn.
Als bestuur gaan we er op diverse manieren ook van alles aan doen om onze doelstellingen waar te blijven maken.
Een flinke stap daarin is het starten van het Leercentrum, onderdeel van het landelijke SeniorWeb.
Lessen volgen bij het te starten Leercentrum van SeniorWeb betekent, dat men GEEN lid hoeft te worden van SeniorCompAS.VerdanaEen app nader voorgesteld

Als u een fervent gebruiker bent van Smartphone of tablet, weet u dat er tal van apps zijn voor Android en iPhone.
Een interessante app om te bellen is de IMO app. Daarmee belt u gratis naar de hele wereld met videobeeld. Handig als u veel naar het buitenland belt. Dat kan natuurlijk ook met Skype, maar met uw smartphone kunt u dat vanaf alle mogelijke plaatsen doen. De kwaliteit van deze app is verbazend goed. En ook in Nederlands beschikbaar voor zowel Android als iPhone.


Hieronder verder omschreven:

?    Stuur familie en vrienden gratis berichten of bel ze gratis.

?    Vermijd SMS- en telefoonkosten - onbeperkt gratis berichten en gesprekken via 3G, 4G of Wifi.

?    Hoge kwaliteit video-en spraak oproepen

?    Groeps-chat met vrienden, familie enz.

?    Deel foto's en video's

?    Geoptimaliseerd voor Android telefoons en tablets.

Verdana
 Waar staat de 'i' voor bij Appleproducten?

De iMac, waarmee men begon met de 'i' werd gelanceerd op 6 mei 1998. Mac spreekt eigenlijk voor zich, het is de afkorting van het woord Macintosh. Maar wat betekent nu de 'i' in iMac en andere producten van Apple zoals de iPhone, iPad en iPod? Jobs vertelde tijdens de lancering van de iMac dat de 'i' zou staan voor internet, omdat het internet in die tijd in opkomst was. Mensen waren onder de indruk van de naam: het was eenvoudig, duidelijk en het paste bij de slogan van Apple (Think Different). Maar de 'i' heeft nog meer betekenissen. Jobs vertelde dat het ook nog zou staan voor: Information, Individual, Instruct, Inform, en Inspire.

VerdanaHuiby op YouTube

Naast het verzorgen van de laatste themaochtend van dit seizoen, zit Huiby naar mijn idee, net als de jeugd, ook wel vaak op YouTube. En dat weet iedereen, daar komt u van alles tegen. Maar de link die ze mij toestuurde, leverde een geweldig filmpje op. Moet u zeker gaan kijken. Dat doet u door met de ctrl toets ingedrukt te houden, op onderstaande link klikken.

(Op de foto een stukje uit dat filmpje)

                        https://www.youtube.com/embed/ON1j2TJCoQUVerdanaU wilt een snellere computer

Overweeg dan eens een SSD (Solid State Drive) harde schijf
Ze zijn er van 120 GB, 180 GB, 240 GB en nog hoger.
Voor gewoon huis-tuin en keukengebruik volstaat een 180 GB al prima. Een 120 GB is er al vanaf ± EUR60

De SSD (Solid State Disk) is de harde schijf van de volgende generatie. SSD's hebben een hoge lees- en schrijfsnelheid. Data worden sneller gelezen en weer opgeslagen en het systeem kan in de helft van de tijd starten. Omdat de SSD werkt met flashgeheugenmodules en er geen mechanische delen zijn, werkt de schijf bijna geluidloos en is deze veel beter bestand tegen schokken. Daardoor zijn uw gegevens op deze harde schijf bijzonder veilig. Ook wat betreft energieverbruik onderscheidt de SSD zich en daardoor kunt u langer werken met een accuoplading. Een normale harde schijf (HDD) heeft mechanische onderdelen die gevoeliger zijn voor schokken zodat data bijv. bij een val beschadigd kunnen raken. Bovendien produceert de draaiende gegevensdrager, waarvan de informatie met een leeskop wordt gelezen, een bepaalde hoeveelheid geluid.

VerdanaOngewenste reclame op uw computer

Tijdens het internetten maakt u het waarschijnlijk dagelijks mee, reclame op uw scherm waar u niet om gevraagd hebt. Vooral als u regelmatig winkelt op internet, zult u ook vaak advertenties zien van winkels die u bezocht hebt, ook al hebt u niets gekocht. En als u dat liever niet hebt. is daar een oplossing voor. Via de link in het kader, komt u op een pagina, waar u kunt aangeven of u de reclame wel of niet wilt zien.

Eigenlijk hetzelfde als het bekende "Bel me niet" register. Door u daar aan te melden, voorkomt u ongewenste telefoontjes van allerlei bedrijven die u proberen een of ander abonnement of iets dergelijks aan te smeren. Natuurlijk bent u zelf wel in staat om te beslissen waar u wel of niet op geabonneerd wilt zijn. (Hebt u natuurlijk allang ingesteld)Als u deze pagina opent, ziet u een menu links op de pagina. Maar daarnaast ziet u hetzelfde menu ook nog in grote blauwe blokjes. Het maakt uiteraard niet uit waar u dan op klikt, u komt in beide gevallen op de gewenste vervolgpagina. Het beste kijkt u even rond op de site en denkt u dat het wat is, dan gaat u naar Jouw instellingen. Klik daarop en het systeem gaat op zoek naar allerlei bedrijven die actief zijn of geweest zijn en laat die dan zien.Hieronder een uitsnede van een lijst die ik te zien krijg. Zoals u ziet staat er hier een bij, die niet uitgezet is en die kunt u opnieuw proberen uit te zetten, maar dat gaat niet lukken.
Maar dat is dan een bedrijf wat u niet uit kunt zetten. Het is namelijk een bedrijf, dat betaald voor reclame die u op uw computer te zien krijgt.Zelf gebruik ik deze site nu al minstens een jaar of vier en ik moet zeggen, het werkt prima. Wel kijk ik regelmatig op de site, of alles nog naar wens staat ingesteld en als dat niet zo is, geef ik weer gewoon aan, dat alle bedrijven moeten worden uitgezet en ben ik weer gevrijwaard van ongewenste reclame.

Johan Hoefnagels

Verdana


Nieuw alfabetBovenstaand alfabet is ingestuurd door zowel Anne van Putten alsook Rien v.d. Weijer.

VerdanaEzelsbruggetjes

Onderstaand ezelsbruggetje kwam ik tegen op de site waarvan de link naar die site naast de afbeelding staat aangegeven. Een leuke site, waar u allerlei zaken en wetenswaardigheden aan de weet kunt komen. Een daarvan is o.a. onderstaand ezelsbruggetje. En wij maar denken dat LSD heel ergens anders voor staat.

Elementen voor een goed gesprek!

LSD

Luisteren Samenvatten Doorvragenhttp://weten.familiestart.nl/
 

Verdana
 
Het einde van uw dierbare herinneringen?

Zoals velen hebt u uw oude tapes met daarop video's en films, mogelijk overgezet op een dvd schijf. Maar u weet ook, dat cd- en dvd-schijfjes niet het eeuwige leven hebben. En u wilt uw herinneringen toch zo lang mogelijk bewaren
In dit door Henk Mensink ingestuurde en vanwege de grootte door de redactie iets aangepast, leest u wat u moet doen om uw herinneringen tot in lengte der jaren te kunnen bewaren.

WAT IS DVD-ROT?
De term DVD-rot is in gebruik voor meerdere degeneratieve verschijnselen bij dvd's en Blu-ray 's. Hetzelfde verschijnsel is ook bekend bij cd's. In lichtere gevallen gaat het om kleine storinkjes of artefacten die na enige tijd zichtbaar gaan worden. Ernstiger is al het geheel of gedeeltelijk wegvallen van beeld en geluid. In het ergste geval is de optische schijf geheel onlees¬baar geworden. Een optische schijf bestaat uit een reflecterende laag die de beeld & geluidsinformatie bevat, een beschermlaag en een plastic afdekplaat. Lichte krassen hebben daardoor nauwelijks effect, de reflecterende laag blijft onaangetast. Heel anders pakt het oxideren, door Uv-licht inwerking beschadigen en aanvreten door schimmel of andere micro-organismen uit. De digitale codering op de reflecterende laag gaat deels of geheel verloren.

WAT WIJST OP DVD-ROT?
Ruwe beschadigingen zoals krassen en vlekken zijn gemakkelijk te zien. Voor stof, vingerafdrukken, vlekken en vuil heb je kwastjes, schoonmaakdoekjes en reinigingsvloeistoffen. En de lichtere krassen pak je effectief aan met een scratch remover. De echte dvd-rot zie je aan:
- Kleine gaatjes of puntjes in de reflecterende laag als je deze tegen het licht houdt.
- Kleurverschillen. Regelmatig een soort koffievlekken of een bronskleur.
Dat is in ieder geval foute boel en vereist meteen over kopiëren voordat het te laat is! De oorzaak is vaak dat de disclagen niet goed afsluiten waardoor oxidatie en/of chemische reacties hun kans krijgen.

VERSCHIL TUSSEN ZELF GEBRAND EN GEPERST
Dvd's of Blu-ray's met videofilms er op die je koopt zijn geperst. Er zit geen zelf gebrande organische beelddrager op. Dat maakt deze geperste dvd's en Blu-ray's een stuk bestendiger tegen invloeden van buitenaf. Licht, vocht en stickers hebben minder effect. Wel krassen, vet en stof. Deze zijn echter wel te verwijderen. Gekochte dvd's hebben in de goedkopere versies een reflecterende laag van aluminium. In een aantal gevallen gaat het om zilver. Mits goed afgesloten door beschermlagen en dekplaten gaat deze informatie laag jaren mee. Echter niet bij lekken, kieren en beschadigingen! Het gebruik van een veel duurdere goudlaag als informatielager is veel bestendiger. Goud reageert veel minder met chemische stoffen uit de omgevingen en oxiderende substanties. Pas op de nepper: goudkleurig wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk om goud gaat.
Het kan gewoon slechts een kleurtje zijn! Kenmerkend voor ruwe (RAW) zelf te branden optische schijven is de beeld dragende organische reflectie laag (de dye) die je met een gekleurde laser kunt bewerken. Rood voor dvd en blauw voor Blu-ray. Deze laag is echter een stuk kwetsbaarder. Bijvoorbeeld voor licht, stoffen uit geprinte stickers en de groei van micro-organismen.

VOORZORGEN
De voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast. Het begint allemaal met de kwaliteit van de zelf te branden dvd's of Blu-ray's. Daar zitten grote verschillen tussen. Zelfs bij kwaliteitsmerken. Goedkoop kan duurkoop blijken en dan is het vaak te laat. Let op constructie, verpakking en de gemelde levensduur. In principe kan een top-dvd 50 jaar halen. Er zijn er echter bij die al na twee jaar mankementen gaan vertonen!
Bij de bewaarcondities zijn van belang:
- Geen licht, stof, vocht of vuil mag de gevoelige schijven bereiken.
- Plaats de discopslag niet in een ruimte waarin gassen of oplosmiddelen aanwezig zijn. Goedkope plasticdoosjes kunnen deze stoffen ook bevatten. Maar ook de verkeerde plastic
sleeves en witte hoesjes zijn onveilig.
- Kijk uit met zelfklevende stickers en bedrukte media. Daaruit kunnen chemische middelen komen die de gevoelige dragerlagen aantasten.
- Voorkom een te warme omgeving. Niet meer dan kamertemperatuur. Liefst wat koel bewaren.
- Laat de schijven niet rondslingeren, vallen of in de afspeler zitten.
- Controleer of de dvd of Blu-ray correct in de disclade ligt alvorens deze te sluiten. Buig de schijfjes nooit.
- Bij meerdere malen te her/beschrijven schijven loopt de kwaliteit na een x aantal sessies gestadig achteruit.

- Bij de geringste twijfel een nieuwe kopie aanmaken.
Kortom, behandel de schijven verstandig en zorgvuldig!

Dan het zelf branden. Gebruik daarvoor de juiste software en een goede betrouwbare brander. Het schrijven op lagere brandsnelheden geeft minder kans op fouten. Idem het kiezen voor een lagere compressie van de AV-data. Controleer na het maken van de dvd/Blu-ray of deze ook correct in andere afspelers loopt.

BLU-RAY SVIINDER
Door nieuwere fabricageprocedures is de Blu-ray in het algemeen minder gevoelig voor disc-rot. De reflecterende lagen zijn van een hogere kwaliteit, minder gevoelig voor licht en de sealing van de schijfplaten is geavanceerd. Niettemin, ook hier zitten er 'kneusjes' bij. Over de eerste releases van films op Blu-ray zijn nu al klachten bekend. En bij het zelf branden is het ook niet altijd koek en ei. De voorzorgen zijn hetzelfde als bij dvd.

M-DISC
Onze verre voorouders beitelden hun geschriften in steen. Bij de M-disc dvd of Blu-ray gebeurt dat in een mineraal (M-)laag tussen twee plastic lagen. De laser brandt (smelt) een permanent gat in de M-laag. In tegenstelling tot de dye-laag valt deze daarna vrijwel niet meer aan te tasten. De fabrikanten claimen na testen volgens de industrienorm ISO/IEC 10995, uitgevoerd door Millennia Ta, een te verwachten gemiddelde levensduur van een M-Disc-dvd vastgesteld op 1332 jaar, Waarbij slechts 5% van de schijven na 667 jaar tekenen van gegevensverlies begonnen te vertonen. Hieruit blijkt een praktisch verwachte levensduur van enkele honderden jaren. Of dat dan ook echt zo is moet nog blijken. Er zijn enkele beperkingen bij M-dics voor dvd en Blu-ray. Zij zijn behoorlijk duurder en vereisen met deze standaard compatibele branders en afspelers.

ANDERE OPSLAGMEDIA
Dan maar een ander opslagmedium kiezen? Van ouds is de harde schijf een betrouwbaar opslagmedium. Maar ook daarvan is de levensduur eindig. Er zijn configuraties met meerdere harddisks waarbij de AV-data in kopieën over de schijfplaten verdeeld zijn. Zo is er altijd een back-up voorhanden. Maak ook zelf regelmatig back-ups en vervang de harde schijven elke vijf a tien jaar.
SSD is behoorlijk betrouwbaar. Bij het regelmatig opnieuw beschrijven gaan er geheugenspellen kapot. Gebruik je de SSD echter alleen voor archivering en niet intensief dan valt het degraderen in de praktijk reuze mee.
USB-sticks en Flashdrives staan, mits goed behandeld, als betrouwbaar en solide te boek. Natuurlijk niet in de wasmachine stoppen, er op gaan staan, opwarmen of aan te sterke EM-straling blootstellen. Deze opslagmedia overleven naar verwachting 50-100 jaar. Hetzelfde geldt voor SD- en CF-geheugenkaarten. De SD-kaarten zijn fysiek meer kwetsbaar dan de CF-typen.

GEMENGDE GEVOELENS
Het blijft bij dvd-rot een kwestie van gemengde gevoelens. Er is nog geen reden voor paniek. Echt veilig is het echter ook allemaal niet. Ga voor kwaliteit en zorgvuldigheid om op safe te spelen. Maak in geval van twijfel regelmatig kopieën voordat het AV-materiaal daadwerkelijk aangetast raakt. En vergeet ook niet, de videobandjes veilig op te bergen plus regelmatig heen en weer te spoelen.

Ulco Schuurmans
Bron: Digital Move


VerdanaAandacht voor de cursussen


Mede door de populariteit van de tablets, hebben we bij Seniorcompas sinds een paar jaar te maken met een teruglopende belangstelling voor onze cursussen. Het gaat hierbij niet om de cursussen voor de tablets, de nieuw opgezette cursus Mijn PC en ook niet de basiscursus- en vervolg cursus. Deze zijn tot nu toe behoorlijk tot zeer goed bezet. Maar we hebben ook nog een groot aanbod van andere cursussen, waarbij ik hier speciaal wil noemen de cursussen tekstverwerken, foto- en filmbewerken, PowerPoint, Excel en Magix fotoshow.
Het volledig aanbod ziet u hiernaast.
Vaak zijn er wel geïnteresseerden voor een van onze cursussen, maar men schrijft zich, om een of andere reden, niet altijd in. Natuurlijk is het zo, dat we een cursus niet voor enkele personen gaan geven, maar als u zich interesseert voor een cursus, schrijf u dan ook in, dan is de kans ook groter dat een cursus wel doorgaat. Misschien vindt u het lastig om daarvoor speciaal naar een van onze inlopen te komen en dat begrijpen we ook wel. Daarom is het vanaf nu mogelijk om uw inschrijving ook digitaal te doen via onze website.
Inschrijven tijdens een van onze inlopen blijft natuurlijk ook gewoon mogelijk. En daar krijgt u indien u dit wilt, meer uitleg over een cursus.

Hieronder ziet u een gedeelte van het formulier. Bovenin het formulier ziet u de route die u moet volgen om bij het formulier te komen. (Home enz.)
Als u Internet Explorer gebruikt, zult u het logo van Seniorcompas niet zien. Maar die afbeelding is verder niet belangrijk. Als u Windows 10 hebt en u gaat via hun browser Edge, naar onze site, krijgt het formulier wel met afbeelding te zien. En onderin, waar u de datum moet invullen, ziet u dan ook een klein kalendertje.Dus wat let u om uw kennis op computergebied te verrijken, met het volgen van een of meerdere cursussen. Voor een jaar lidmaatschap kunt u zonder bijkomende kosten zo veel cursussen volgen als u wilt.

Verdana
 


Waarvoor diverse aansluitingen gebruikt worden

Herkent u al die aansluitingen op uw computer, laptop en tablet? Wij geven een overzicht van de meest gebruikte.

Tekst: Sander Almekinders.    Aangeleverd door Henk Mensink.
 

digitaalgids@consumentenbond.nl


Ken uw connecties


Ethernet
Aanwezig; desktop (altijd), laptop (vaak), tablet (zelden)
oooo Onmisbaar (desktop)

Ethernet is de verwarrende naam voor een kabelaansluiting. Via deze aansluiting ook wel aangeduid als RJ45, koppelt u de computer via een netwerkkabel aan uw netwerk en internet. Op desktops is hij standaard, op laptops wordt hij langzaam maar zeker verdreven door wifi. Een voordeel van een kabel ten opzichte van draadloos is dat de verbinding sneller en stabieler is. De supersnelle gigabitaansluiting krijgt de voorkeur, want die kan bijna
1000 Mbps aan data doorvoeren. Fast Ethernet komt ondanks de naam niet verder dan 100 Mbps. U heeft alleen iets aan zo'n snelle verbinding als uw (modem) router en computer daarmee overweg kunnen; kijk in de specificaties.


USB
Aanwezig: desktop en laptop (altijd), tablet (meestal)
oooo Onmisbaar

Usb is een zeer veelzijdige en onmisbare aansluiting op pc, laptop en tablet. Desktops en laptops moeten er minstens twee hebben voor toetsenbord en muis. Een usb-poort kan ook stroom leveren aan bijvoorbeeld een externe harddisk. Er zijn drie gangbare standaarden: 2.0 (doorvoer-snelheid tot 480 Mbps), 3.0 (5Gbps) en 3.1 (10 Gbps). Deze 'zijn uitwisselbaar, maar een usb 3.0-stick in een usb 2.O-poort betekent een 2.0-snelheid. Er zijn drie maten: full-size (de standaardvorm), micro-usb (de meest gebruikte kleinste versie) en mini-usb (wordt nog zelden gebruikt). Het nieuwe usb-c (met afgeronde hoeken en usb 3.1-snelheden) moet de standaard van de toekomst worden.
 

Thunderbolt
Aanwezig: desktop en laptop (zelden)
oooo Nuttig

Deze aansluiting zult u vooral op Apple-computers en -laptops aantreffen. Hij combineert data en beeld: u kunt er een beeldscherm en externe harde schijf mee aansluiten. Thunderbolt levert stroom aan de aangesloten apparaten, is geavanceerder dan usb en supersnel. De snelheid van de eerste versie is 10 Gbps, van de tweede 20 Gbps. De tweede versie levert ook een nieuwere standaard van Display Port. Het is met Thunderbolt mogelijk om apparaten te 'daisy chainen'. Dat houdt in dat je op een Thunderbolt-aansluiting meerdere apparaten kunt aansluiten. Eind dit jaar wordt Thunderbolt 3 verwacht, dat de usb-c connector gebruikt.

 

HDMI
Aanwezig: desktop, laptop en tablet (meestal)
oooo Onmisbaar

HDMT lijkt veel op DVI, maar heeft een kleinere aansluiting en kan uitsluitend digitale signalen (video én audio) vervoeren. Hierdoor is HDMI een populaire, onmisbare standaard voor wie een tv of mediaspeler wil aansluiten. Er zijn drie stekker formaten: full-size HDMI (het gangbaarste formaat, voor computers), mini-HDMI vooral op tablets en kleine computers) en micro-HDMI (vooral op tablets, soms op laptops). Ook iets om op te letten is de versie. HDMI 1.2 (1920x1200 pixel s, verversingssnelheid 60 Hz), HDMT 1.3 (2560x1600 pixels, 60 Hz), HDMI 1.4 (4096x2160 pixels, 24 Hz) en HDMI 2.0 (4096x2160 pixels, 60 Hz).

 

DVI
Aanwezig: desktop (vaak) laptop (zelden), tablet (nooit)
oooo Nuttig

Deze wit gekleurde aansluiting zet beeld digitaal van een computer of laptop over naar een beeldscherm. Voor het geluid heeft u in de regel een extra aansluiting en kabel nodig, DVI komt nog hoofdzakelijk voor op desktops, op lap tops is hij al vrijwel niet meer te vinden. Er zijn drie soorten: DVI-D (alleen voor digitale signalen), DV1-A (alleen voor analoge signalen), DVI-I (voor analoge en digitale signalen). DVI worden langzaam maar zeker verdrongen door HDM1 en Display Port.

 

Display Port
Aanwezig: desktop en laptop (zelden)
oooo Nuttig

Display Port is vooral gericht op het aansluiten van een monitor op een computer. Het stuurt zowel video als audio door. U zult deze aansluiting vooral op zakelijke computers en monitoren tegenkomen. Er zijn twee maten: full-size en mini. De grote variant komt met afstand het meest voor. Van DisPlayPort zijn inmiddels al twee versies op de markt) 1.1 en 1.2. De eerste kan een ultra HD-signaal ('4K') uitsturen bij 24 Hz, de tweede bij 60 Hz. Beide kunnen dus ultra HD uitsturen, maar de nieuwere versie van een net iets betere kwaliteit. De 1.3-standaard die er aankomt, zal de resolutie nog veel verder op gaan schroeven. Het is mogelijk om vijf monitoren tegelijk aan te sturen.

In dit overzicht stonden verder nog zaken als Wi-Fi, SD kaart en Bluetooth. Maar omdat daar geen specifieke aansluitkabels mee gemoeid zijn, heb ik die hierin niet opgenomen.

Verdana
 


Ouderen en de mobiele telefoon


Smartphones zijn populair onder jongeren. Maar steeds meer 55-plussers ontdekken de nieuwere telefoons. Fabrikanten zien in dat ook de oudere gebruiker aan de slag wil met een telefoon die meer kan dan alleen bellen. 'Wat is een smartphone eigenlijk?'. 'Wat kan ik ermee?'. 'Wat is het verschil tussen toestellen?'

Bovenstaande alinea komt van een website die een antwoord biedt op al die vragen.
Dus, denkt u erover om ook maar eens over te stappen op een smartphone (waarvan uw (klein)kinderen zeggen dat die zo handig is), neem dan eerst eens een kijkje op onderstaande website, waar u veel goede tips kunt vinden.

Naar ons idee een zeer nuttige website waar we echt wat aan hebben. Voordeel is, dat u uw kinderen niet hoeft te vragen om hulp, want die leggen het allemaal veel te snel uit en dan weet u nog niet hoe iets werkt en wat u er allemaal mee kunt doen.
Link naar deze website: http://www.mobielabonnement.nl/waar-moet-je-als-oudere-op-letten-bij-de-aanschaf-van-een-smartphone/


Verdana


Geen ongewenste post in uw brievenbus


Wilt u ook geen geadresseerde reclame meer ontvangen? Registreert u zich op onderstaande site:

https://www.postfilter.nl/

Verdana

 Een stukje nostalgie


Als u wat surft op internet, komt u wel eens wat tegen waarvan u denkt, dat is misschien wel iets om te delen. Zo kwam ik een tijdje terug op de website van seniorplaza. Een beetje op rondgesnuffeld en enkele keren geklikt op een link, waarvan u er op het plaatje rechts, een aantal ziet.
Onder het linkje nostalgie b.v. vindt u veel oude foto's, waaronder ook beroepsfoto's. Een beroep dat al jaren niet meer bestaat, maar dat de ouderen onder ons zeker nog zullen kennen is de dorpsomroeper.
En zo vindt u op die zelfde site ook heel veel namen van binnen- en buitenlandse beroemheden. Klikt u op een naam, komt u meteen alles van die persoon aan de weet.
Hieronder een stukje uit de biografie van Willem Drees, over de wet die hij heeft ingevoerd en die in deze crisistijd weer flink in het nieuws is.

Om vele discussies met rechts die tegen een staatspensioen waren te omzeilen, kwam hij in 1947 met een noodwet, de Noodwet-Ouderdomsvoorziening, waardoor alle mannelijke, alsmede vrouwelijke ongehuwde Nederlanders vanaf hun 65ste een ouderdomsuitkering kregen. Het maakte hem mateloos populair onder de ouderen. Hij werd "vadertje Drees" genoemd en "trekken van Drees" werd een veel gebezigde term.

De linkjes met de diverse jaartallen zijn ook interessant. Daar kunt u o.a. oude reclame-advertenties vinden, waarvan hieronder enkele voorbeelden.


Wie kent hem niet, Pietje Pelle op z'n Gazelle.

En ook toen hadden ze al wondermiddelen, want ondanks een zware werkdag had de poetsvrouw dankzij dat middel zacht en glanzend haar.

Op zoek naar is een link, waar u mogelijk oude schoolvrienden/vriendinnen kunt vinden, maar misschien ook wel een oud dienstmaatje.

Mogelijk kent u deze site al, maar ik vond het wel leuk om hem op deze manier onder de aandacht te brengen voor degenen die er nog nooit van gehoord hebben.

Johan Hoefnagels

http://www.seniorplaza.nl/Index.htm

Verdana

Facebook