Diversen->Diversen_topDiversen

De redactie schrijft . . . (december 2018)

Een iPhone of iPad gereedmaken voor verkoop

Oude beroepen

Aanbieding tijdschrift "Enter" vanaf 2012

Rijmen en dichten

Antwoord op artikel "Oude beroepen"

Mededeling van de penningmeester

De redactie schrijft . . . (november 2018)

Foute feiten

Een dank-u-wel lunch voor Agnes

Lichte paniek bij uw hoofdredacteur

Voor de geïnteresseerden in taal, d of dt

Op zoek naar onze oud vrijwilligers

De redactie schrijft . . . (oktober 2018)

Overhandiging CRDL aan Hof van Bluyssen

De redactie schrijft . . . (september 2018)

Korte inhoud AVG-verklaring

Jubileum

Overhandiging aan Hof van Bluyssen in woord en beeld

Een handigheidje in het gebruik van uw mobiele telefoon

Lesrooster met data seizoen 2018-2019

Wat u ook met foto's kunt doen

Kingston Data Traveler Elite G2

WhatsApp op uw vaste computer gebruiken

Nostalgie

Wij vragen uw aandacht

Vroeger en nu

Facebook verwijderen van uw computer

Wordt u vaak gebeld door een onbekend nummer

Spreekwoorden en gezegden

Android-telefoon snel leeg? Probeer dan deze 10 tips

Snel naar onze website, als u niet aan uw computer zit?

Vrijwilligers

Samsung versus Apple

Wij vragen uw aandacht

Nieuwe leden en het Mededelingenblad

Transferxl

Start nieuw seizoen 2017-2018

Eén klein moment aandacht voor . . .

De redactie schrijft . . . (april 2017)

Muziek downloaden van YouTube

De robots . . . maar dan . . .

Workshop Rabo Mobiel Bankieren app (oktober 2017)

Advertenties op internet

De Robots komen . . . . . . en dan?

Willem-Alexander on tour

Uit de oude en nieuwe tijd

SOS-alarm instellen op Samsung Galaxy S5 en S6

Komisch filmpje

Sporten voor senioren

Lessen in SeniorWeb leercentrum nu van start

Reclame maken voor SeniorCompAS

Een app nader voorgesteld

Waar staat de 'i' voor bij Apple-producten?

Huiby op YouTube

U wilt een snellere computer

Ongewenste reclame op uw computer

Nieuw alfabet

Ezelsbruggetjes

Het einde van uw dierbare herinneringen

Aandacht voor de cursussen

Waarvoor diverse aansluitingen gebruikt worden

Ouderen en de mobiele telefoon

Veiligheid bij internetbankieren
 


De redactie schrijft . . . (december 2018)

Tussen alle verjaardagen en etentjes door, moet er ook nog een mededelingenblad gemaakt worden. En dat is niet altijd even gemakkelijk. Ik kijk dan meestal hetzelfde nummer van een jaar eerder door om te zien wat er zoal in staat. Voor het decembernummer heb ik toen flink moeten zoeken om enkele aantrekkelijke artikeltjes te vinden, die toen geplaatst zijn om de 12 pagina’s vol te krijgen. Ook meteen maar het januarinummer doorgebladerd en daar viel iets anders op. Daar heb ik de medewerking gekregen van enkele leden die een mooi artikel in hadden gestuurd en waar ik zeer blij mee was. Want er staat elke keer wel onderin mijn bijdrage in een apart kader dat kopij voor het volgende nummer tot een bepaalde datum kan worden ingestuurd, maar …..waar blijven die verhaaltjes? En let op, als u zich aangesproken voelt, het volgende nummer moet al op 19 december naar de drukker. Dus ruim voor die tijd insturen als u iets leuks of interessants te vertellen hebt en dat met onze leden wilt delen.

December is ook de maand waarin enkele mooie dingen plaats vinden. Het begint op 6 december met het Sinterklaasfeest. Wij noemen het feest, maar dat is door een kleine minderheid in ons land de laatste jaren omgetoverd tot een racistisch gebeuren. Zelf hoor ik bij de grote meerderheid die dit een van oudsher een mooi kinderfeest vinden en wat totaal niets met racisme te maken heeft.
Maar zoals vaak in Nederland, een kleine minderheid krijgt de meeste aandacht op tv en dan lijkt het alsof heel Nederland hetzelfde denkt. Laat het gewoon een mooi kinderfeest blijven zonder elk jaar opnieuw weer die discussie, want uit eigen ervaring weet ik dat er in een gekleurd land als Suriname ook ieder jaar Sinterklaas gevierd wordt.
Zelf moet ik tussen het samenstellen van dit nummer en het al vrij snel hier opvolgend januarinummer, nog zorgen dat dit feest ook voor mijn kleinkinderen een blijde gebeurtenis wordt. Wat dus betekent, cadeautjes gaan kopen, inpakken en gedichtjes maken. Maar wel leuk om te doen.
En een tip om op een gemakkelijke manier een rijmpje te maken, verderop in dit blad een paar suggesties.

Dan hebben we enkele weken later kerstmis. Voor velen de belangrijkste feestdag van het jaar. En het moet gezegd, de sfeer is voor en tijdens die dagen wel aangenaam.
Van vroeger weet ik nog dat we als kinderen tegen middernacht naar de kerk moesten, niet om de kerkdienst mee te maken, maar om plaatsen bezet te houden voor onze ouders, die een echte nachtmis wilden bijwonen. En zodra die gearriveerd waren konden wij naar huis en gaan slapen. Ik meen me ook te herinneren dat we dan nog eerst een paar worstenbroodjes kregen voor we echt gingen slapen.
Ik denk dat dit wel bekend voor komt voor veel van onze leden.

Aan het einde van mijn stukje bedenk ik ineens, dit is de laatste keer dat ik over Sinterklaas en kerstmis schrijf in ons mededelingenblad. Over een aantal maanden leggen we er definitief de pannen op en dan maar afwachten of er verder nog iets te gebeuren staat.
Of is het dan echt helemaal het einde?

Fijne feestdagen gewenst voor u allen

Johan Hoefnagels

Kopie voor het januarinummer 2019 kunt u insturen tot woensdag 12 december 2018 naar: j.hoefnagels1@lijbrandt.nl

Verdana
 

Een iPhone of iPad gereedmaken voor verkoopEen iPhone of iPad gereedmaken voor verkoop

Handleiding*

Wanneer je een nieuwe iPhone, iPad of iPod Touch koopt zullen er vast een aantal gebruikers zijn die hun oude toestel willen verkopen. Voordat je een iDevice gaat verkopen zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je het beste kunt uitvoeren voordat je iDevice in iemand anders handen terecht komt.
Verder is het belangrijk dat alle gegevens en andere bestanden zijn verwijderd van je iDevice, iCloud wordt uitgeschakeld en je iDevice wordt losgekoppeld van jouw Apple ID (iCloud). Volg onderstaande stappen om een geslaagde verkoop te garanderen.


Stap 1: Back-up je data voor verkoop van een iPhone of iPad

Maak nog voor de laatste keer een back-up van je huidig iDevice, op deze manier zullen zeker alle instellingen, applicaties, enzovoorts in de back-up staan. Deze kun je dan onmiddellijk terugplaatsen op jouw nieuwe aankoop. Dankzij iCloud kun je op een snelle manier een back-up maken van je iDevice. Dit doe je via:

Voor iOS 7 of eerder: Instellingen iCloud Opslag en reservekopie iCloud-reservekopie

Voor iOS 8 tot 10.2.1: Instellingen iCloud Reservekopie Maak nu reservekopie

Vanaf iOS 10.3: Instellingen Je account iCloud Reservekopie Maak nu reservekopie

Uiteraard kun je ook een reservekopie maken via iTunes, sluit je iDevice aan met behulp van de USB-kabel aan op je computer. Open iTunes, navigeer naar je iDevice en klik op 'Maak reservekopie'.Stap 2: Schakel 'Zoek mijn iDevice' uit

Sinds de komst van iOS 7 is je iDevice extra beveiligd met behulp van iCloud. Wanneer iemand jou telefoon zou stelen en hem wilt herstellen moet deze eerst inloggen met jouw Apple ID alvorens hij het apparaat kan herstellen. Uiteraard is dat niet zo handig als je jouw iDevice verkoopt aan iemand anders. Schakel daarom ‘Zoek mijn iDevice’ uit, dit doe je via: Instellingen ▸ iCloud ▸ Zoek mijn iDevice.Stap 3: Schakel iCloud-sleutelhanger en iCloud uit

Vanaf iOS 7 kun je al je wachtwoorden bewaren in de iCloud-sleutelhanger, het is belangrijk dat je deze handmatig uitzet. Hierdoor ben je er zeker van dat je iDevice niet meer gekoppeld wordt aan je sleutelhanger. Om deze optie te deactiveren dien je deze uit te schakelen via Instellingen ▸ iCloud ▸ Sleutelhanger ▸ Schakel de iCloud-sleutelhanger uit. Hierna kun je het beste ook iCloud verwijderen door onderaan op ‘Verwijder Account’ of 'Log uit' te tikken.

* Bovenstaand artikel is ingestuurd door Leo Teunissen, wat in zijn geheel bijna 6 pagina’s omvat. Omdat dit teveel is om in een of 2 nummers te plaatsen, heb ik me beperkt tot de essentie van wat de kop boven dit artikel omschrijft.
Voor degenen die wel het hele artikel willen lezen, ga naar onze website. De lezing vindt u door op het kopje ALGEMEEN te klikken en in het afrolmenu op INFORMATIE. In het dan volgende afrolmenu ziet u onderaan de iPad tips staan en klikt daarin op het artikel.

De redactie

Verdana
 

Oude beroepen

In een aflevering van de Belgische quiz, De slimste mens ter wereld, moest men raden wat het beroep was van de persoon in getoonde afbeelding. Nu zijn er onder onze leden ook wel een aantal ouderen, maar er zullen er weinig bij zijn die dit uit eigen ervaring nog weten.
Zelf dacht ik in eerste instantie aan glazenwasser, maar het is totaal iets anders.
Denk er maar eens over na voor u naar het antwoord (Wikipedia) gaat, verderop bij de "Diversen-artikelen".**Verdana
 

Aanbieding tijdschrift "Enter" vanaf 2012Verdana
 

Rijmen en dichten

In mijn redactionele stukje kondigde ik het al aan. Op een gemakkelijke manier rijmpjes maken voor Sinterklaas, maar ook voor allerlei andere gelegenheden.
Een geweldige site daarvoor is:
 
http://www.rijmgein.nl/index.html

Compleet met allerlei, eventueel aan te passen gedichten    →

http://www.rijmle.nl/

https://www.mooie-teksten.nl/

De naam zegt het al. Voor allerlei gebeurtenissen vindt u hier
toepasselijke teksten.

Verdana
 

Antwoord op artikel "Oude beroepen"

** Het antwoord op de vraag wat het beroep was luidt: Porder
Een porder was iemand die, voor de komst van wekkers, 's morgens langs de deuren ging om mensen te wekken. Dit gebeurde meestal doordat de porder met zijn stok op de deur of tegen het slaapkamerraam tikte (porde). Met name in de steden kon men in vroeger tijden veel porders vinden. Soms werden porders betaald door bedrijven die hun personeel graag op tijd zagen verschijnen.
In de jaren dertig waren er in Amsterdam nog drie porders actief. Het fenomeen porder bleef tot en met 1945 bestaan.

Verdana
 

Mededeling van de penningmeester

Omdat we in het laatste seizoen van onze club zitten, komt er in januari géén contributieafschrijving meer. Iedereen die nu nog lid is blijft dit gratis, tot we op 30 april 2018 definitief gaan stoppen.

Voor degenen die toch op de hoogte willen blijven van het computergebeuren en eventueel nog lessen willen volgen, kunnen een gratis lidmaatschap aanvragen bij het landelijke Seniorweb. Hiervoor liggen in ons lokaal een aantal aanvraagkaarten. U wordt dan lid voor één jaar en kunt u profiteren van alles wat Seniorweb aanbied.

De penningmeester

Verdana
 

De redactie schrijft . . . (november 2018)

In het woord van de voorzitter lees ik dat u aan de opmaak kunt zien dat ik de draad weer heb opgepakt. Dat klopt niet helemaal, want mijn activiteiten binnen onze club, blijven vooralsnog beperkt tot het maken van dit blad. Hoelang deze inactieve periode gaat duren weet ik op dit moment nog niet. Na twee keer te zijn opgenomen in het ziekenhuis, zijn de krachten en conditie dusdanig afgezwakt, dat het tot wel 2 tot 3 maanden kan duren voor ik weer redelijk normaal kan functioneren. Me vooral rustig houden was ook het advies dat ik van de arts te horen kreeg tijdens een controle bezoek. Dus zal het nog wel even duren voor ik weer wat meer ga doen dan dit blad maken.

Wel ben ik al weer een paar keer naar de zaterdagse inloop geweest en me daar op de hoogte gesteld van hoe het in de lopende cursusronde gaat. Bemoedigend is, dat zowel de basis- en vervolgcursus computergebruik Windows 10 redelijk tot goed bezet zijn, wat weer kan leiden tot het volgen van meer cursussen.
Ook heb ik begrepen dat de dames die in mijn plaats assisteren dit met veel plezier doen. Dat komt dan goed uit, want ook in de tweede cursusronde kunnen zij dit blijven doen, mits er cursussen zijn.
Die ronde laat ik ook nog aan mij voorbij gaan. En daarna zitten we al weer in een nieuw jaar en zien we wel verder.

Wat me ook verbaasde is dat er tijdens de eerste themaochtend in september maar 20 bezoekers waren, waarvan een aantal met de organisatie te maken hadden.
Gelukkig las ik in het verslag van de themaochtend van oktober, aangeleverd door Peer Custers, dat men ditmaal 56 bezoekers kon verwelkomen. Dus de themaochtend is nog niet helemaal ten dode opgeschreven.
Het zal natuurlijk ook wel aan het thema liggen of het wel of niet druk wordt.
Dus noteert u de datum 12 november alvast in uw agenda, want dan is de volgende themaochtend. Over het onderwerp leest u verderop.

Dus definitief het laatste jaar van ons bestaan. Dat zal erg wennen worden, want al met al werd er toch wel wat tijd besteed aan onze (computer)hobby. Wat nu? Ik weet wel dat er in de Koestraat nog wel enkele volkstuintjes te huur zijn, maar dat is voor mij beslist geen alternatieve hobby.

Wat ik me wel afvraag, wat gaan de bestaande “werkgroepen” doen na de opheffing. Want ik neem aan dat de interesse niet ineens ook ophoudt. Zijn zij in de gelegenheid om hun hobby ergens anders voort te zetten.
En kunnen de mensen die toch nog wat willen leren op computergebied ook nog ergens terecht?
Als alternatief is daar dan nog het landelijke Seniorweb, waar men nu gratis lid kan worden en waar men dan eventueel online lessen kan gaan volgen.
Moeten we mogelijk als club lid blijven van Seniorweb en gaan functioneren als aanmeldpunt voor geïnteresseerden?

Johan Hoefnagels

Kopie voor het decembernummer 2018 kunt u insturen tot woensdag 21 november 2018 naar: j.hoefnagels1@lijbrandt.nl

Verdana
 Foute feiten

Op zoek naar wat bladvulling wil ik zo af en toe een stukje opnemen uit een boek wat ik in 2007 gekocht heb. Daarin zijn enkele honderden korte stukjes opgenomen over, door de mensen aangenomen feiten, die achteraf bekeken toch niet waar blijken te zijn. En daar zitten soms hele verassende bij.

Een daarvan gaat erover, welke objecten door de mens op aarde gemaakt, zichtbaar zouden zijn vanaf de maan. Veelal wordt dan als antwoord gegeven: de Chinese muur. Maar wat blijkt, vanaf de maan is er met het blote oog totaal niets te zien van iets dat door de mens is gemaakt.
De Chinese muur is wel te zien vanuit de ruimte, maar de “ruimte” is tamelijk dichtbij en begint al op ongeveer 100 kilometer vanaf de aarde. En dan is er nog veel te zien vanaf de aarde waaronder snelwegen, schepen op zee, steden en spoorwegen enz.
Echter, al vanaf een hoogte van een paar duizend kilometer is er vanaf de aarde nagenoeg niets meer met het blote oog waar te nemen. Als u dan weet dat de maan op ongeveer 400.000 kilometer van de aarde ligt, begrijpt u dat de stelling dat de Chinese muur te zien zou zijn een fout feit is. Zelfs de continenten zouden al moeilijk te onderscheiden zijn vanaf de maan.

Bron: Het grote boek van foute feiten (en andere instinkers) van Lloyd & Mitchinson

Verdana
 

Een dank-u-wel lunch voor Agnes

Een tijd geleden moest ons oud-bestuurslid Agnes Hulshof noodgedwongen haar bestuurstaken neerleggen. Nagenoeg vanaf het begin van ons bestaan, heeft zij op allerlei gebied de nodige werkzaamheden verricht binnen onze club. Voorzitster en cursusleiding kan ik hier noemen als twee zeer belangrijke zaken die zij voor haar rekening heeft genomen. En in de drukke jaren van ons bestaan, waren dit zware taken. Als u alleen al kijkt naar het indelen van de cursussen en de communicatie met de daarvoor aangemelde cursisten. Zowaar bijna een dagtaak.
 
Het is de gewoonte om uittredende bestuursleden te bedanken voor hun inzet als bestuurslid en een presentje aan te bieden. In het geval van Agnes kon dit door diverse omstandigheden nog niet eerder gedaan worden.
Daarom heeft het bestuur dit enkele weken geleden gedaan onder het genot van een lunch.
Onze voorzitter Peer hield een korte speech en daarna kreeg Agnes een mooie bos bloemen en een cadeaubon aangeboden.

Na een kort dankwoordje van Agnes werd het lunchuurtje afgesloten.

Johan Hoefnagels

Verdana
 

Lichte paniek bij uw hoofdredacteur

Op zaterdag 27 oktober wilde ik nog even wat gaan nakijken in dit blad. Maar paniek, de map op het bureaublad was verdwenen. Nu had ik wel wat dingen die ik zo tussendoor op het bureaublad zet weer weggegooid. Meteen de gedachte dat ik per ongeluk ook die map had opgeruimd. Dus direct kijken in de prullenbak, maar die was leeg. Waar is die map gebleven?
En dan is het vergrootglas linksonder in de taakbalk een uitkomst. Even de naam van de verloren map ingetoetst en daar kwam hij in beeld. Wat bleek, als u rechts klikt op een gevonden resultaat, kunt u de bestandslocatie openen. Mijn o zo belangrijke map bleek in een andere map op mijn bureaublad te zitten, een map waarin ik tijdelijke bestanden in opsla. Stel u voor, dat ik alles kwijt was geweest, deze editie van het MB zou dan een beknopte uitgave zijn geworden. Dus meteen een kopie van de map gemaakt en deze op een externe harde schijf gezet.

Verdana
 

Voor de geïnteresseerden in taal, voor eens en altijd d of dt

Een van de meest gemaakte fouten blijft de werkwoordspelling van de werkwoorden waarvan de ik-vorm eindigt op een –d. Schrijf je het woord dan met een –d of met -dt? En toegegeven, het is ook lastig. Toch is het te leren. Er zijn verschillende manieren om het gemakkelijker te maken. Lees daarom verder.

In het kort wat uitleg

Is het de ik-vorm? Dan schrijf je het werkwoord met enkel een –d: ik word, ik vind, ik bloed.
Is het de hij-/zij- of het-vorm? Dan schrijf je het werkwoord met –dt: zij wordt, hij vindt, het bloedt.


Werkwoorden met enkel –d

Wanneer je de ik-vorm gebruikt, kun je nooit de uitgang –dt hebben. De ik-vorm – ook wel stam genoemd – vind je door van het hele werkwoord –en af te halen. Bijvoorbeeld:

Worden -> word
Vinden –> vind
Bloeden –> bloed

Wanneer je de stam hebt gevonden, kun je verder kijken. Als het woord niet op een –d eindigt, is het gemakkelijk, dan hoor je meteen de laatste letter van de werkwoordsvorm. Wanneer het werkwoord wel met een –d eindigt, ga je op zoek naar het onderwerp. Is dit onderwerp ‘ik’? Dan schrijf je de werkwoordsvorm met enkel een –d.


Werkwoorden met –dt

Wanneer je de hij-/zij- of het-vorm gebruikt in een zin, krijgt een stam die eindigt op een –d altijd een –t erachter. In wezen is dit niet anders als bij andere werkwoorden.
Denk aan:

Beantwoorden -> beantwoordt
Braden -> braadt
Worden -> wordt

Het enige verschil is dat je ook hier op zoek moet naar het onderwerp van de zin. Iets dat in het geval van deze vorm vaak wat lastig is. Heb je te maken met een zelfstandig naamwoord? Dan gebruik je –dt op het eind. Lees je een naam? Dan krijg je ook –dt.

Staat het woord ‘je’ voor het werkwoord? Dan gebruik je altijd de –dt in de werkwoordsvorm.


Ezelsbruggetje

Met bovenstaande regels is het vast al gemakkelijker geworden. Als laatste nog even een ezelsbruggetje. Ben je niet goed in het vinden van het onderwerp? Dan loop je al snel vast. Gelukkig is er een ezelsbruggetje. Pak een werkwoord zonder –d op het eind en plak dit op dezelfde plek. Dan hoor je meteen of het werkwoord wel of niet de uitgang –dt krijgt. Voorbeelden:

Een ‘werkwoord’ dat eigenlijk altijd als voorbeeld gebruikt kan worden, is ‘smurfen’. Probeer maar uit.

Rinus wordt ouder – Rinus smurft ouder
Je antwoordt niet – Je smurft niet
Ik verblijd jou niet – Ik smurf jou niet
Mijn tante houdt graag dieren – Mijn tante smurft graag dieren

Verdana
 

! ! Op zoek naar onze oud vrijwilligers ! !Verdana
 

De redactie schrijft . . . (oktober 2018)

Onze echte enige hoofdredacteur, Johan Hoefnagels, is herstellende van zijn operatie. Wij wensen hem voorspoedige beterschap.
Hij heeft het klaarmaken van het oktobernummer aan mij toevertrouwd. U zult het dan ook met een iets minder gevulde en uitbundige uitgave moeten doen. Maar: wat u moet weten, staat erin!

Peer Custers 

Kopie voor het novembernummer 2018 kunt u insturen tot woensdag 17 oktober 2018 naar: j.hoefnagels1@lijbrandt.nl

Verdana


Overhandiging CRDL aan Hof van Bluyssen

U herinnert zich waarschijnlijk wel dat wij ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum op de uitnodiging een envelopje afgebeeld hadden als cadeausuggestie. Het ontvangen bedrag is door ons aangevuld tot €500 en op 8 mei in de vorm van een cheque overhandigd. Bij dit jubileum was gekozen voor de Hof van Bluyssen, en met name de activiteiten van Welzijn. Hierdoor is de aanschaf van een CRDL (spreek uit Cradle) een stap dichterbij gekomen. Zij wilden deze graag aanschaffen voor de bewoners, die zich in de tweede en derde fase van de dementie bevinden. Het is een soort houten ei, dat door middel van geluid contact legt tussen bewoners in een gevorderd stadium van dementie en hun naasten. Familie, verzorgenden en vrijwilligers kunnen het apparaat gebruiken om contact te maken met de bewoner en zo invulling te geven aan 1-op-1 aandacht. Door het aanraken van het ‘ei’ en het aanraken van elkaar, geeft het ‘ei’ geluid. De intensiteit en de soort van het geluid wordt bepaald door de manier van aanraken en door de aard van de relatie tussen de bewoner en de andere persoon.

Op dinsdag 4 september werd de CRDL in gebruik genomen bij Amaliazorg Hof van Bluyssen. De CRDL stimuleert contact met mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie.


(foto Rob Fritsen – SIRIS)

Hof van Bluyssen heeft de CRDL aan kunnen schaffen dankzij bijdragen van het Fonds Ab Laane, het Nationaal Ouderenfonds, het Wit-Gele Kruis Fonds in Asten, het SeniorCompAS en de Stichting Vrienden van Hof van Bluyssen.
Op de website staat de folder van de CRDL bij het Mededelingenblad oktober 2018.

Peer Custers

Verdana


De redactie schrijft . . . (september 2018)

Dit keer een minder plezierige bijdrage van uw hoofdredacteur. Dit vanwege het feit dat ik te maken heb gekregen met een zware vorm van blaaskanker. Het gevolg is dat mijn blaas en al wat daar mee samenhangt verwijderd moet worden en ik daarna word voorzien van een stoma. Vanwege het feit dat de ziekenfondsen steeds meer medische handelingen alleen vergoeden in de door hun geselecteerde ziekenhuizen, heb ik in mijn geval moeten kiezen tussen ziekenhuizen in Arnhem en Heerlen.
Zij zijn beide gespecialiseerd in dergelijke operaties, waarbij ze gebruik maken van een operatierobot. Door deze Da Vinci robot in te zetten wordt het genezingsproces flink verkort, maar het blijft wel een zeer ingrijpende operatie, die zo’n 5 à 6 uur in beslag neemt. Voordeel is, dat ik na de operatie geen ongeveer 20 cm lange rits over mijn lijf heb lopen, maar dat een paar sneetjes van 5 à 6 cm een herinnering zijn aan de operatie. En de blijvende stoma uiteraard.
In samenspraak met mijn kinderen heb ik gekozen voor het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Daar ben ik op 3 augustus naar toe geweest, voor een intakegesprek. Zelden heb ik een ziekenhuis meegemaakt waar ik vanaf het eerste gesprek met de arts en later ook tijdens alle verdere afspraken op die dag, zo’n positieve en meteen vertrouwde indruk heb gekregen. Allemaal supervriendelijk, voor alles de tijd nemen en totaal geen stress. Dat versterkte mijn keuze voor dit ziekenhuis, waardoor ik vol vertrouwen de operatie tegemoet ging. De daadwerkelijke operatie is geweest op woensdag 22 augustus. Opname was een dag eerder.
De nazorg is dan weer iets, waar ik me drukker over maakte, want er is me nogal wat verboden en de herstelperiode neemt wel enkele maanden in beslag volgens de dokter. Balen, maar het is niet anders, de genezing gaat voor.
Dat is dan ook de reden dat ik me af heb moeten melden voor de werkzaamheden die ik normaal voor het begin van het seizoen verrichtte en ook assisteren tijdens de eerste lesronde moet ik aan me voorbij laten gaan.
Ik zal in ieder geval blij zijn, als ik zelf weer mijn huisje kan poetsen en boodschappen doen enz.

Omdat dit alles stond te gebeuren zo rond de tijd dat dit blad gemaakt moest worden voor de drukkerij en ter verspreiding van de nieuwsbrief, heb ik me verplicht om te zorgen dat dit ook daadwerkelijk voor mijn opname klaar zou zijn. Daarom ben ik al ruimschoots op tijd hieraan begonnen.
Het kan daarom wel eens voorkomen dat ik niet altijd in de juiste tijd geschreven heb, maar zover ik het heb nagekeken, klopt het allemaal aardig. En anders jammer, ik heb ook nog andere dingen aan mijn hoofd, maar dat snapt u wel.

U zult dan in de nieuwsbrief ook al hebben gezien dat we gaan beginnen aan ons laatste seizoen.
Begrijpelijk, met het steeds verder afnemen van het aantal leden, maar ik denk toch ook een domper voor de actieve vrijwilligers die zich al jaren hebben ingezet om de doelstelling van onze stichting mee te verwezenlijken. Vooral de mensen die actief zijn en waren met cursussen en lesgeven, want op dat gebied is er weinig verloop geweest in al die jaren. En omdat de vrijwilligers in de meeste gevallen, fanatieke leden zijn, zal het voor hen moeilijk worden om na deze ruim 20-jarige periode op zoek te moeten naar een andere hobby.
Want we hebben een aantal vrijwilligers die al vanaf het begin bij de club betrokken zijn en is het voor de meesten van hen, een echte en misschien wel enige hobby geworden.

Mogelijk dat er een passende bezigheid kan worden gevonden in ander vrijwilligerswerk. Iedereen weet dat er tal van verenigingen en instanties zijn, die dolblij zouden zijn als er zich nieuwe vrijwilligers aanmelden. Want bij veel van hun loopt het aantal vrijwilligers alleen maar terug.
En als je ander vrijwilligerswerk wilt gaan doen, ga je toch op zoek naar iets waar u volledig achter staat, maar waar ook iets waar het werk geen verplichting wordt.

Het zal voor iedereen mogelijk even zoeken worden, maar ik vraag me ondertussen wel af wat er van de samenwerking met de bibliotheken na dit jaar gaat gebeuren.
Want dit is al eerder ter sprake gekomen en zijn er een aantal mensen die zich al hebben aangemeld om dan mee te willen werken aan wat er eventueel gaat gebeuren.

Zelf zou ik het niet gek vinden, als men in zowel de bibliotheken in Asten en Someren, een speciale hoek in zou kunnen richten met enkele van onze computers die vanaf de sluiting volgend jaar overbodig zijn geworden.
Deze zouden dan gebruikt kunnen worden door o.a foto- en filmwerkgroep. Maar allereerst om mensen die dat willen toch nog te kunnen helpen met computer gerelateerde zaken. Maar dat is een zaak voor het bestuur om daar iets mee te doen.
    
Door mijn eigen verhaal over mijn gezondheid, is deze keer mijn redactionele stukje wat groter uitgevallen dan normaal, maar op deze manier hoeft er ook niet gespeculeerd over wat er met mij aan de hand is.    

Johan Hoefnagels

Kopie voor het septembernummer 2018 kunt u insturen tot woensdag 19 september 2018 naar: j.hoefnagels1@lijbrandt.nl

Verdana


Korte inhoud AVG-verklaring

Privacyverklaring AVG

Elke vereniging en stichting is verplicht om vanaf 25 mei 2018 een privacyverklaring te hebben volgens de Algemene Verordering Gegevensbescherming. In de verklaring staat hoe de vereniging omgaat met persoonsgegevens.
In deze verklaring moeten tal van zaken worden opgenomen m.b.t. de privacy van de leden. Enkele voorbeelden zijn:

•    De doelen en gerechtvaardigde belangen waarom je de gegevens verzamelt;

•    De rechtsgrond voor de verwerking van bijzondere gegevens. Denk eraan dat veel
      verenigingen foto’s/video’s maken en dus bijzondere gegevens verwerken.
      Ook daarvoor moet de rechtsgrond en een gerechtvaardigd belang geven;

•    Wat de gevolgen zijn als betrokkene zijn persoonsgegevens niet wil geven;

•    Bewaartermijnen van diverse soorten gegevens;

•    De rechten van betrokkene en hoe betrokkene dit recht kan inroepen;

U als lid, kunt ervan op aan, dat ons bestuur alle stappen gezet heeft die nodig waren en dat onze privacy gewaarborgd is.

Verdana


Jubileum

Zaterdagmiddag 28 april 2018 vierden wij ons twintigjarig jubileum. Zoals bij elk jubileum hoort daar een feest bij.

We begonnen om half twee met de ontvangst van onze gasten met een kopje thee of koffie en een lekker gebakje. Het bestuur nam de felicitaties en envelopjes dankbaar in ontvangst. De inhoud van de envelopjes -door SeniorCompAS aangevuld tot €500- was dit keer bestemd voor de activiteiten van ‘Hof van Bluyssen’ van Amaliazorg in Asten. Mede dankzij onze bijdrage komen zij dichterbij de aanschaf van een speciaal instrument, een zogenaamde ‘Cradle’ (CRDL). Voor de bewoners die zich in de tweede en derde fase van de dementie bevinden is dit een geweldig instrument. Het is een soort houten ei, dat middels geluid contact legt tussen bewoners in een gevorderd stadium van dementie en hun naasten.
(Verderop in dit blad een kort verslagje van de overhandiging van ons cadeau door onze voorzitter Peer Custers. Compleet met foto.)

Om twee uur ging het officiële deel van start. Bart van Roosendaal was door het organiserende comité weer ingehuurd als ceremoniemeester of, zo u wilt, ‘spreekstalmeester’. Als eerste spreker kondigde hij uw voorzitter aan. In zijn toespraak prees hij onze cursusleider Agnes Hulshof, die na een inzet van twintig jaren aftreedt. Achtereenvolgens bekleedde zij de functies van penningmeester en voorzitter en vanaf het begin was zij cursusleider. Helaas kon zij niet aanwezig zijn als gevolg van een val. Vervolgens spraken Theo Maas, wethouder in Someren, en Janine Spoor, wethouder in Asten. Hierna volgde de nieuwe film over twintig jaar SeniorCompAS. In de film zijn vanwege het noodzakelijke historische verband ook beelden uit de ‘oude’ film gebruikt. De film is tot stand gekomen met medewerking van enkele leden van de Werkgroep Filmbewerking onder leiding van Leo Keuren, die ook de eindmontage verzorgde.

De cabaretgroep Pro et Contra trad daarna op en bracht voor de pauze een aantal liedjes ten gehore. Leo van Bussel zong ze en praatte ze aan elkaar.

In de pauze strekte vrijwel iedereen even de benen (en sommigen namen ze ook) en smeerden de kelen.

Na de pauze vervolgde Pro et Contra hun optreden en sloten het af met een speciaal voor SeniorCompAS door Joop Martens geschreven jubileumlied. Als melodie is “Hij was een smokkelaar” gebruikt. Het refrein kon gemakkelijk worden meegezongen, omdat de tekst door Leo van Bussel werd ‘voorgezegd’:

Ons SeniorCompAS bestaat twintig jaar.
Vandaar dit feestmoment, vandaag bij elkaar.
Al twintig jaren lang digitaal aan de slag.
De deur staat open iedere zaterdag!

Het was inmiddels vier uur geworden. Er waren bloemen voor de optredende artiesten. Het officiële deel van de jubileumviering werd afgesloten en het gezellig samenzijn met hapjes en drankjes kon beginnen.
Tegen vijven vertrokken ook de laatste gasten.

Erik Goris verzorgde de muzikale omlijsting bij de ontvangst, in de pauze en bij het gezellig samenzijn. De bloemstukjes op de tafels en de grote bloemstukken op het podium werden verzorgd door de Werkgroep Bloemschikken van Groei&Bloei.
Wim Maas van SIRIS maakte foto’s. 

Een woord van waardering is op zijn plaats voor iedereen van SeniorCompAS die op enige manier meegeholpen heeft het jubileum tot een gebeurtenis te maken die we ons zullen blijven herinneren. Voor de totale organisatie en het jubileumcadeau tekenden Huiby de Groot, Johan Hoefnagels en ondergetekende. Voor het inrichten en ook weer opruimen van de zalen waren de TC en de ‘werkgroep Zaalinrichting’ met diverse andere vrijwilligers paraat.
Enkele leden van onze werkgroep Filmbewerking verzorgden de videoreportage. René Meulen maakte foto’s. Onze groep gastvrouwen en -heer, die de ontvangst en de huishoudelijke zaken voor hun rekening namen, mogen zeker niet vergeten worden.
Ook was gezorgd voor de aanwezigheid van EHBO-vrijwilligers, want je weet maar nooit. Ze hebben één pleister geplakt!
Het fotoalbum van deze middag kunt u op onze website bekijken.
Alle bezoekers kregen bij het verlaten van de zaal een aandenken uitgereikt: het jubileumboekje in een draagtas met de bekende 20-jaar logo opdruk.

Peer Custers

Tot slot hieronder nog de complete tekst van het jubileumlied, omlijst door de noten.Verdana


Overhandiging aan Hof van Bluyssen in woord en beeld

“Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum was op de uitnodiging een envelopje afgebeeld als cadeausuggestie. Bij de viering van het jubileum werden de meegebrachte envelopjes verzameld in een doos met daarop afgebeeld de bestemming die SeniorCompAS uitgezocht had. Bij dit jubileum was gekozen voor de Hof van Bluyssen, de activiteiten van Welzijn. Zij wilden graag een zogenaamde Cradle, (zie foto hieronder) afgekort CRDL, aanschaffen. Voor de bewoners die zich in de tweede en derde fase van de dementie bevinden is dit een geweldig instrument. Het is een soort houten ei, dat middels geluid contact legt tussen bewoners in een gevorderd stadium van dementie en hun naasten. Familie, verzorgenden en vrijwilligers kunnen het apparaat gebruiken om contact te maken met de bewoner en zo invulling te geven aan 1-op-1-aandacht. Door het aanraken van het ‘ei’ en het aanraken van elkaar, geeft het ‘ei’ geluid. De intensiteit en de soort van het geluid wordt bepaald door de manier van aanraken en door de aard van de relatie tussen de bewoner en de andere persoon. SeniorCompAS heeft het ontvangen bedrag aangevuld tot €500 en het in de vorm van een cheque aangeboden. Hierdoor is de aanschaf van een CDRL een stap dichterbij gekomen.”
 

Goedemiddag meneer Custers,
 
Op 8 mei ontvingen wij uit handen van de heer Peer Custers een bedrag van €500 als bijdrage voor de CRDL.
Namens de bewoners en medewerkers van Hof van Bluyssen willen wij het SeniorCompAS daar heel hartelijk voor danken!
Ons streven is de CDRL (een communicatiemiddel voor mensen met dementie) zo spoedig mogelijk aan te schaffen.
 
Met vriendelijke groet,

Sabine Veeger
Coördinator Welzijn
Verdana


Een handigheidje in het gebruik van uw mobiele telefoon
Verdana


Lesrooster met data seizoen 2018-2019Verdana


 


 


Wat u ook met foto’s kunt doen

Misschien kent u de website al, waar u muur-bedekkende fotocollages kunt laten maken, maar waar ook andere mogelijkheden worden aangeboden om uw kale muur een fraai aanzicht te geven.
Het is IXXI your world.

Ik heb daar kennis mee gemaakt, toen ik bij mijn dochter een grote foto aan een muur zag, zonder lijst en glas en direct op de muur bevestigd. Geweldig vond ik het. Maar dat is inmiddels al bijna een half jaar geleden. Dat ik hier wederom mee werd geconfronteerd, was op de sterfdag van mijn vrouw. Uiteraard komen mijn kinderen en kleinkinderen dan naar Asten om samen te zijn. Maar ze brachten ook mijn verlate verjaardagscadeautje mee. Een platte doos van ongeveer A4 formaat.
Nietsvermoedend open gemaakt en daar zat van alles in. Het bleek een fotocollage te zijn van diverse foto’s van kinderen en kleinkinderen. Een minivoorbeeld zat erbij en toen werd het me duidelijk. Mijn dochter had goed onthouden dat ik die foto bij hun aan de muur toen zo mooi vond en vandaar deze verassing. Ze is meteen met alle bijgeleverde accesoires in elkaar gezet en op een mooie witte muur bevestigd. Het leuke daarvan is, dat er geen boor, hamer of schroef/spijker aan te pas komt. Hij wordt bevestigd met Tesa powerstrips, dus erg makkelijk.

Ik ben later ook eens op die website gaan kijken en een foto samengesteld die u hiernaast ziet, met wat foto’s van themaochtenden enz. Foto’s kunt u zelf plaatsen waar u maar wilt. U kunt ze uitrekken tot meerder vakken en te allen tijde veranderen en eventueel uitbreiden.

Maar gaat u zelf maar eens rondkijken op die website, want u kunt er ook allerlei andere dingen op vinden, die u kunt gebruiken om saaie muren aantrekkelijk te maken en waarvan ik hieronder het melkmeisje van Vermeer als voorbeeld heb genomen.

De collage bestaat uit vierkanten van ± 20 cm., gedrukt op een soort vinyl. Je ziet hierboven op de foto allemaal die witte lijntjes, maar als ze in het groot op de muur zitten, valt dat helemaal niet op, evenmin als de witte bolletjes op alle hoeken. Die zijn namelijk van de bevestigingsclips. Kunt u ook in een andere kleur kiezen.

Bij mij waren de reacties al zeer positief, oh, wat mooi en waar heb je die gehaald enz.
Ik wil heus geen reclame maken voor dat bedrijf, maar ik ben zelf helemaal weg van mijn cadeautje en wil het u daarom ook laten weten.

https://www.ixxiyourworld.com/nl

Johan Hoefnagels

Verdana


Kingston DataTraveler Elite G2

Om foto’s of video-opnamen aan familie en vrienden of klanten te laten zien, neemt men deze vaak op een USB-stick mee. Probleem is veelal dat de mediabestanden anno 2017/18 fors van omvang kunnen zijn. Een eenvoudig USB-stickje is – zeker voor professionals – vaak niet meer toereikend. De DataTraveler Elite G2 van Kingston biedt dan uitkomst.

De Kingston DataTraveler Elite G2 is een chic ogende USB-stick, die beschikbaar is in een 32GB, 64GB en 128GB uitvoering en gebruikt kan worden in zowel de standaard USB2.0- als de veel snellere USB3.0 –poort. Dit maakt de DataTraveler Elite G2 prima geschikt om grote videobestanden en grote hoeveelheden hoge resolutie foto’s te transporteren en op bijna elk gangbaar apparaat af te kunnen spelen. Vooral 4K-videobestanden zijn dankzij een leessnelheid van 180MB/s bij gebruik in een USB3.0-poort probleemloos en zonder haperen af te spelen. De schrijfsnelheid van de 32GB-versie bedraagt maximaal 50MB/s en van de 64- en 128GB-versies is dat 70MB/s. Dus ook het overzetten van bestanden verloopt lekker vlot.

Tijdens het transport zijn de mediabestanden veilig, want de zeer degelijke metalen behuizing van de DataTraveler Elite G2 is ook nog eens schok- en waterbestendig! De stick is circa 6x2x1cm groot en beschikt over een opening aan het uiteinde, zodat deze ook bijvoorbeeld aan een sleutelbos kan worden bevestigd. Prijzen vanaf circa € 25,- (32GB) tot € 60,- (128GB).

Verdana


 


WhatsApp op uw vaste computer gebruiken

WhatsApp heeft ook een speciaal programma om via de computer gebruik te maken van de populaire chatdienst. Het is beschikbaar voor zowel Windows als Mac.

 

Inleiding
WhatsApp is een app om op mobiele telefoons via de internetverbinding tekstberichten en foto's te sturen naar andere gebruikers. Het is te vergelijken met sms, alleen betaalt u niet per bericht, maar loopt de communicatie via uw internetabonnement.
Normaal gesproken wordt WhatsApp op de smartphone gebruikt. De app gebruikt namelijk uw mobiele nummer en dat staat uiteraard op de simkaart in uw telefoon. Maar wist u dat WhatsApp ook op de computer te gebruiken is? Via de browser opent u een speciale website.
Na inloggen komen daar al uw gesprekken te staan en kunt u verder chatten met uw contactpersonen. Alles wat er wordt besproken, staat meteen ook in de app WhatsApp op uw mobieltje. U bent dus geen delen van het gesprek kwijt, als u dat zou beginnen op de telefoon en verder zou gaan op de pc.

Wat hebt u nodig?
De WhatsApp via de computer heet WhatsApp Web. U hebt uiteraard de app WhatsApp nodig op de smartphone. De computer waarop u gaat whatsappen moet een internetverbinding hebben, net als de telefoon. Verder hebt u de browser Chrome, Firefox of Edge nodig. Uw telefoon legt u bij de computer in de buurt. In het startscherm van WhatsApp op uw telefoon ziet u rechtsboven drie verticale punten staan. Klik daarop en een menu opent en klik daar op de regel WhatsApp Web.

De voordelen
Wij als ouderen gebruiken ook steeds meer de smartphone. Daarbij is het appen met WhatsApp, een door bijna iedereen gebruikt communicatiemiddel. Echter, het met 2 duimen de tekst typen, zoals de jeugd dat doet, gaat ons, afgaande op mijn typvaardigheid op de smartphone, minder goed af.
Vandaar dat ik nu WhatsApp op mijn vaste computer heb geïnstalleerd, waardoor ik berichtjes veel sneller en nagenoeg foutloos kan typen.
Nadeel is, dat u altijd de telefoon nodig hebt om te verbinden met de computer en ander nadeel, bij de mogelijke browsers staat geen Internet Explorer vermeld.

Via onderstaande link komt u op de website van Seniorweb, waar u alles over de installatie kunt lezen.

Link 1
https://www.seniorweb.nl/artikel/whatsapp-desktop-gebruiken

Link 2
https://www.seniorweb.nl/artikel/whatsapp-op-de-computer-gebruiken

Bron: Seniorweb.nl                                                        Bewerkt: Johan Hoefnagels

Verdana


Nostalgie

Of het nu met ouder worden te maken heeft, dat men wat vaker teruggrijpt naar vroegere dingen, wie weet. Ik heb het al vaker over vroeger gehad, maar de reden is dit keer, dat ik op zoek ben naar kopie om het mededelingenblad vol te krijgen. En aangezien ik maar mondjesmaat iets van jullie toegestuurd krijg, moet ik er dus zelf achteraan om het blad enigszins leesbaar te maken. Aan het rondneuzen in wat ik zoal aan mogelijke kopie op mijn computer heb staan, kwam ik onderstaand bericht tegen uit het ED van 26 augustus 2006. Het gaat wel niet zover terug in de tijd, slechts een kleine 12 jaar, maar wel aardig om te lezen hoe goed we toen draaiden.

Senioren-computerclub voortaan in ruimer jasje
Door JAN VAN DE VEN -ED - 26-08-2006

ASTEN/SOMEREN – Senioren-computerclub SeniorCompAS (Asten en Someren) steekt zich volgende week zaterdag in een ruimer jasje. De club is de afgelopen tien jaar zo gegroeid, dat extra ruimte voor het geven van cursussen hard nodig was. Op 2 september neemt SeniorCompAS het vernieuwde leslokaal in De Beiaard in Asten in gebruik. Dat gebeurt op de gebruikelijke zaterdagse inloopmiddag, met dit keer een officieel tintje.
 


Met 27 vierkante meter uitbreiding van het lokaal in dienstencentrum De Beiaard beschikt de club nu in Asten over een modern (permanent) leslokaal waar gelijktijdig twaalf cursisten computerlessen kunnen volgen. „We hebben er nu een volwaardig leslokaal “, zegt bestuurslid Gerard ten Thije van de computerclub voor vijftigplussers. Want het was volgens hem in Asten allemaal wel wat benauwd geworden. In De Beiaard zit het leslokaal alle werkdagen en op zaterdagmiddag vol. Daarnaast heeft SeniorCompAS elke week ook nog vier tot vijf dagdelen een (ook permanente) ruimte in Someren voor cursussen in gebruik, in sociaal-cultureel centrum De Ruchte. Het laat zien dat de club wel een stormachtige groei heeft doorgemaakt, van een beperkt aantal belangstellenden ruim negen jaar geleden tot de ruim achthonderd leden uit Asten en Someren van nu, en zo’n zeventig vrijwilligers die zich inzetten voor het geven van lessen en het onderhouden van de technische voorzieningen. „Bijna tien jaar geleden zijn we klein begonnen“, aldus Ten Thije, „maar ik schat dat sindsdien twaalf- tot dertienhonderd mensen aan onze computercursussen hebben deelgenomen.“


Dat was dus echt de goede oude tijd. Als we dan lezen dat we toen ruim achthonderd leden hadden, lijkt het met het ledental van nu, ruim vierhonderd, wel mee te vallen. Echter als nu, een paar maanden voor ons 20-jarig bestaan, dit aantal in hetzelfde tempo blijft afnemen als de laatste jaren, zou een kopje boven een artikel in de pers, er waarschijnlijk wel wat anders uitzien. Het zal eerder het tegenovergestelde zijn van het toen gebruikte kopje boven het artikeltje.
Deze sombere geluiden heeft onze voorzitter ook al uitgesproken tijdens de nieuwjaarsreceptie. Dus naar alle waarschijnlijkheid zullen we een 25-jarig bestaan helaas niet meer meemaken.

Dus ook de ”strijd” over een nieuw gemeenschapshuis, ter vervanging van De Beiaard en De Klepel, zal in de toekomst voor ons dan waarschijnlijk geen belang meer hebben. Zeker als we in het Peelbelang van 15 februari lezen dat de gemeente Asten nu eerst weer een externe adviseur gaat aanstellen voor het leuke bedrag van € 90.000. Die moet dan weer een onderzoekscommissie samenstellen om na te gaan hoe het nu verder moet. Ondertussen zijn de paters van het klooster al de markt op gegaan om het gehele complex zo snel mogelijk te verkopen.
Frappant is ook, dat op diezelfde pagina een ingezonden artikel staat, waarin de schrijver stelt, dat de gemeente Asten het klooster ten behoeve van de gemeenschap maar moet aankopen.
Wordt vast en zeker vervolgd.

Johan Hoefnagels

Verdana


 

 


 


Vroeger en nu

We zitten amper 3 weken in het nieuwe jaar, als ik nog een keer wil terugblikken. Echter, ik ga dit niet doen over het afgelopen jaar, maar juist over vroeger, meer specifiek onze kindertijd. Toen we gelukkig? nog geen idee hadden van wat een computer was. Maar ook veel andere dingen ontbeerden we, zoals daar nu zijn smart, ultra HD en curved tv, smartphone, tablet enz. Wij hadden wel iets anders, vooral als kind. Vrije tijd, héél véél tijd die we op moesten vullen. Maar dat was geen probleem, we konden na schooltijd buiten spelen tot het donker was. En ook toen kwamen we al vaak tijd te kort, want als er geroepen werd dat we naar huis moesten komen, was steevast ons antwoord: oh, nou al?
Een groot gangenstelsel graven op de ‘berg’ achter onze huizen in de Hemel was iets, waar we met nagenoeg alle kinderen uit de straat aan meededen. Zo diep zelfs, dat op een gegeven moment een gedeelte van een meer dan 1½ meter diep instortte en waar een van mijn broers onderin bezig was met graven en toen levend begraven werd. Gelukkig was het net na werktijd en kwamen er, na al het gekrijs en geschreeuw van ons, direct hulptroepen met schoppen, die met grote snelheid aan het graven gingen. Zo werd hij gered, mede omdat hij onder zich, een kleine luchtruimte had gecreëerd, waardoor hij net voldoende lucht had om te overleven. Lachend zat hij later bij de dokter, die door onze ongeruste ouders was opgeroepen.
Maar wij hadden vroeger ook vrijwel elke winter het geluk dat het altijd wel een periode flink vroor, waardoor we op de grachten van de kasteelruïne richting Heusden, konden gaan schaatsen op onze houten doorlopers. Zelfs op de besneeuwde en bevroren straat voor ons huis werd menigmaal geschaatst.
In de zomerdag daarentegen gingen we, bij gebrek aan een zwembad, zwemmen in het kanaal, ofwel de Zuid-Willemsvaart. Dit zijn zo enkele van die vroegere herinneringen, die nog vers in mijn toch al een beetje aftakelend geheugen zitten.

De hedendaagse jeugd zal mogelijk niet goed weten, hoe ze hun vrije tijd zouden moeten vullen als ze niet de beschikking hadden over een mobieltje of tablet. Sporten, gelukkig wordt dat nog wel steeds gedaan, maar als je dan bij het nieuws hoort dat de jeugd steeds minder gaat sporten, dan is dat wel verontrustend. Wij waren vroeger ook niet massaal bij een sportvereniging aangesloten, maar buiten de schooltijden waren we nagenoeg altijd wel in beweging.
Een iets traint de jeugd (en tegenwoordig niet alleen zij) echter dagelijks vele uren en dat zijn hun vingers. Want kijk maar overal om je heen, op straat op de fiets, in tram, trein en bus, maar ook op verjaardagen en andere feestjes, het gros is op zijn smartphone of tablet aan het “trainen”. Wat ze allemaal doen op hun apparaatje weet ik ook niet, maar wat ik wel weet dat ze veel van die tijd doorbrengen met berichtjes naar elkaar sturen. En dan niet alleen met WhatsApp, maar ook Instagram, Snapchat, Messenger, Musically enz. zijn populaire apps bij de jeugd. Verder is YouTube een door de jeugd veel gebruikt medium, want daar kunnen ze hun favoriete vloggers volgen en andere voor hun interessante filmpjes bekijken.
Positief is dan weer, dat ze You Tube o.a. ook gebruiken om zaken aan de weet te komen met betrekking op hun studie, of om andere dingen via beeld uitgelegd krijgen.

Als we nu met z’n allen eens konden afspreken om niet steeds naar dat mobieltje grijpen, als het al niet in je hand vastgeplakt zit, dan zou het een stuk gezelliger en vooral in het verkeer zeker ook veiliger worden.
Meedoen dus, ja ook wij ouderen!

Johan Hoefnagels

Verdana


 


Facebook verwijderen van uw computer

U zit op Facebook, maar u wilt om de een of andere reden van uw account af. Er zijn daarvoor een tweetal mogelijkheden. U kunt uw account deactiveren of definitief verwijderen.

https://www.youtube.com/watch?v=HrnS37A-4xY

Johan Hoefnagels

Verdana


  


 


 


 


 


Wordt u vaak gebeld door een onbekend nummer

Bijna iedereen die nog een vaste telefoonlijn gebruikt, wordt wel eens door een onbekend nummer gebeld. Zelf neem ik dan niet direct op, maar laat de telefoon 5 keer overgaan. Vreemden zullen dan de verbinding weer verbreken. Geheid dat het dan een beller is geweest, die kwaad in de zin heeft. Zeker als het geen Nederlands nummer is. Ik ben dan wel benieuwd waar dat nummer vandaan komt. Daarom heb ik dat nummer eens ingetypt bij Google en ik kwam meteen op de site, waarvan u hieronder de link ziet.
Op die pagina  kunt u een onbekend nummer invoeren en ziet u direct of een nummer vaak wel of niet geblokkeerd wordt. Daar vindt u ook een veel geblokkeerde nummers. Veelal uit het buitenland.

https://www.wieheeftgebeld.nl/

Hieronder enkele commentaren op een door mij ingevoerd nummer, waardoor ik bijna dagelijks wordt gebeld op mijn vaste telefoon.

*  Zeker 5 x gebeld, blijf het wegdrukken
*  Gebeld, maar niet opgenomen: neem sowieso niet meer op bij voor mij onbekende
    nummers.
*  Dit zijn Microsoft scammers, die je computer willen overnemen via ransomware 
*  India Engels accent, direct weggeveegd
*  Vandaag gebeld door dit nummer, Engels sprekend.
    Direct opgehangen. Niet de eerste keer dat er werd gebeld door dit nummer. 

                                                                                                                                                                                                    Johan Hoefnagels

Verdana


Spreekwoorden en gezegdenSpreekwoord:
Uitspraak met een algemene levenswijsheid of morele implicatie, waarvan de vorm vrijwel onveranderlijk is
b.v.: vele varkens maken de spoeling dun; oost west, thuis best

Gezegde:
Vaste, verbinding van woorden, met figuurlijke betekenis, die geen werkwoord bevat en dus op zichzelf nooit een zin vormt
b.v.: een vrolijke Frans, met hart en ziel, een open deur.


In de aap gelogeerd zijn
Aan de Zeedijk in Amsterdam stond herberg 't Aepgen. Louche ronselaars zouden mensen die daar overnachten volgooien met drank en ze slechte contracten laten tekenen als zeevaarder.

Geld over de balk smijten
Met de balk werd de balk bedoeld die in stallen boven de ruif zit. Als het vee gevoerd wordt, wordt er hooi in de ruif gegooid. Daarbij valt er weleens wat hooi over de balk, zeker als je het hooi slordig verspreidt. Vanuit die gedachte van achteloosheid ontstond waarschijnlijk het betekeniselement 'verspilling'. Later is het woord 'geld' toegevoegd.

Een blauwtje lopen
Een blauwtje is hier een verkorting van 'een blauwe scheen'. Wie een blauwtje loopt, heeft dus in figuurlijk opzicht zijn scheen gestoten en heeft daardoor dus een pijnlijke blauwe plek op zijn been. Deze uitdrukking is al zo'n vier eeuwen oud.

Je ergens met een jantje-van-leiden van afmaken
Jan Beukelszoon van Leiden (1506-1536) werd opgeleid als kleermaker, maar was ook koopman en herbergier.  Jan van Leiden stond bekend als een mooiprater, iemand met gladde praatjes. Door deze slechte reputatie ontstond in de zeventiende eeuw de zegswijze het afleggen met Jan van Leyen, waarmee bedoeld werd 'zich ergens met een mooi praatje van afmaken' Het liep overigens slecht af met Jan van Leiden: hij werd op 22 januari 1536 ter dood gebracht.

Joost mag het weten
Joost is in deze uitdrukking niet de persoonsnaam Joost, maar een benaming voor de duivel. Deze benaming gaat terug op het Javaanse woord joos. Dit joos was een aanduiding voor een Chinese godheid of de afbeelding daarvan. Het door de Hollanders op Java gehoorde joos (waarvan zij joosje en joost maakten) is een verkorting van dejos, dat is ontleend aan het Portugese deus 'god'. Later werd joos in verband gebracht met de al bestaande voornaam Joost.

Om des keizers baard
De uitdrukking komt uit het Duits, waarin um des Kaisers Bart streiten voorkomt, een verbastering van um den Geissenbart streiten (om de 'baard' van een geit). Dat is een vertaling zijn van het Latijnse de lana caprinia rixari ('ruziemaken over geitenwol', een zin van Hortius). Hortius stelt de quasi-serieuze vraag aan de orde of je geitenhaar 'wol' zou mogen noemen, net als een schapenvacht. Deze discussie ging later symbool staan voor een nutteloze discussie in het algemeen.

Verdana

 

  


 

Android-telefoon snel leeg? Probeer dan deze 10 tips

Loopt je Android-telefoon de laatste tijd snel leeg? Je bent niet de enige die daar last van heeft. Daarom zetten we 10 tips op een rijtje, zodat je smartphone hopelijk weer het einde van de dag haalt.
De grote vraag: waarom gaan onze smartphones toch zo snel leeg? Dat komt volgens Thomas Haenen, redacteur bij Android Planet, doordat we veel socialmedia-apps op onze telefoon hebben: "Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp. Al dit soort apps zijn vaak op de achtergrond actief, houden je smartphone wakker en verbruiken daardoor veel energie."

Android Oreo
Daarom heeft Google in de laatste versie van Android, genaamd Oreo, een functie toegevoegd die de activiteit van apps op de achtergrond beperkt, vertelt Haenen: "Er zijn alleen nog maar nauwelijks smartphones met Oreo in omloop, dus het is wel zo verstandig om even te kijken hoeveel sociale apps je nou echt nodig hebt."

Naast het checken van jouw geïnstalleerde apps (via Instellingen > Apps) zijn dit onze 10 tips om voor een langere accuduur. Let op: de benamingen van de instellingen kunnen door alle verschillende Android-toestellen soms verschillen.

1. Gebruik alleen gps
De laatste versies van Android gebruiken een combinatie van gps, wifi en je mobiele netwerk om je locatie te bepalen. Door naar Instellingen > Beveiliging & Locatie > Locatie > Modus te gaan, kun je 'alleen gps' activeren.

2. Laat Google je niet constant volgen
Net als in bovenstaande optie ga je naar Instellingen > Beveiliging & Locatie > Locatie en ga je naar 'Locatiegeschiedenis'. Als dit is ingeschakeld, houdt Google bij waar je bent om zo 'nuttige informatie' aan je voor te schotelen. Dit kost veel energie en kun je daarom beter uitschakelen.

3. Vervang de Facebook-app
Uit onderzoeken blijkt dat de Facebook-app de meest energie slurpende app op menig Android-telefoon is. Je hebt er allerlei energiezuinige alternatieven voor, zoals Metal for Facebook of Tinfoil for Facebook. Eerstgenoemde is een lichte en functionele Facebook-app, de tweede gooit de mobiele website van Facebook - die ook goed werkt - in een app-jasje.

4. Gebruik een donkere achtergrond
Als je smartphone een amoled-scherm heeft - veel Samsung-telefoons hebben er één - dan verbruiken donkere kleuren minder energie dan lichte kleuren. Door bijvoorbeeld een zwarte achtergrond in te schakelen en de donkere modus van een app te gebruiken, kun je aanzienlijk veel batterij besparen.

5. Zet wifi, bluetooth en je hotspot uit als je het niet gebruikt
Als je geen wifi, bluetooth of je hotspot nodig hebt, schakel het dan uit in de instellingen. Vooral je hotspot kan onopgemerkt op de achtergrond blijven draaien waardoor je accu vrij snel leegloopt. Je vindt je hotspot via Instellingen > Netwerk en Internet > Hotspot en tethering.

6. Schakel trillingen tijdens tikken uit
De trilmotor in je smartphone heeft energie nodig om te kunnen trillen. Dus als je veel typt, verbruik je automatisch ook meer energie. Je kunt de trillingen uitschakelen door naar Instellingen > Geluid te gaan en daar dan 'trillen bij tikken' uit te schakelen.

7. Zet OK Google uit
De officiële Google-app komt met een optie die de hele tijd op de achtergrond luistert naar het commando 'OK Google'. Dit verbruikt energie en kun je uitschakelen door naar de Google-app te gaan en vervolgens Instellingen > Spraakinstellingen > OK Google detectie te gaan en dan 'altijd aan' uit te schakelen.

8. Beperk widgets en synchronisaties
Widgets kunnen je accu een stuk sneller leeg laten lopen omdat ze regelmatig verversen met nieuwe informatie, bijvoorbeeld de huidige temperatuur of de laatste nieuwsverhalen. Kijk goed naar welke widgets je écht nodig hebt en verwijder de rest van je telefoon. Beperkt ook de automatische synchronisatie van apps. Ga naar Instellingen > Accounts en kijk welke apps je handmatig wil verversen.

9. Zet je scherm minder fel
Dit lijkt een voor de hand liggende tip, maar veel mensen schroeven de schermhelderheid lekker omhoog als ze het scherm niet zo goed kunnen zien. Velen vergeten dan dat de helderheid zo hoog staat. Daarom is het belangrijk om de schermhelderheid naar beneden te halen en vervolgens de automatische schermhelderheid in te schakelen.

10. Schakel de accubesparingsmodus in
Als je toch niet genoeg energie hebt om het einde van de dag te halen, kun je als laatste redmiddel de energiebesparingsstand inschakelen. Die vind je bij Instellingen > Batterij > Batterijbesparing en zorgt ervoor dat het stroomverbruik tijdelijk wordt verminderd.

Artikel overgenomen van de RTL-Z website

Verdana
 Snel naar onze website, als u niet aan uw computer zit?

Door met uw mobiele telefoon de hiernaast afgebeelde code te scannen, komt u direct op onze website terecht.
Maar u moet die scanner dan wel op uw telefoon hebben geïnstalleerd.

Reden voor mij om die app al een jaar of wat geleden te installeren was, in Asten zag ik regelmatig, zoals waarschijnlijk veel andere mensen, een wit Fiat 'je 500 rondrijden met zo'n code op de portieren. Nadat ik me al vele malen had afgevraagd waarom die op een auto stond en welke website er achter zat, heb ik de app gedownload en heb die ook gebruikt toen ik het wagentje weer eens op de Midas parkeerplaats zag staan.

Ik kwam terecht op de website van, naar ik me kan herinneren, een garage uit Neerkant.

Met de QR code scanner kunt u dus o.a. uw nieuwsgierigheid bedwingen.

Johan Hoefnagels

Verdana


Vrijwilligers

Onze voorzitter heeft het in zijn voorwoord ook al kort over vrijwilligers gehad en daar borduur ik nog een beetje op door.
Net als heel veel clubs, verenigingen, verpleeghuizen, enz. draait onze club ook op vrijwilligers. Als dank daarvoor, wordt hun ieder jaar een avond aangeboden, bestaande uit een eenvoudig dinertje, met als intermezzo een of ander kort optreden. Na afloop krijgen ze dan nog een klein presentje en kunnen voldaan weer naar huis. Met een dergelijke avond wordt vanuit het bestuur, wat uiteraard ook geheel vrijwillig is, de waardering uitgesproken voor het werk wat ze voor onze club verrichten. Komende maand is het weer zover. We wensen hun een fijne avond.

In het kader hiervan hoorde ik onlangs een prachtige uitspraak.Ook bij onze club is het aantal vrijwilligers inmiddels al een flink stuk lager dan we ooit gehad hebben. Maar gelukkig worden we nog niet belemmerd in onze taak om de geïnteresseerden nog steeds aan te bieden, waarmee we bijna 20 jaar geleden gestart zijn.

Johan Hoefnagels

Verdana Samsung versus Apple

Al jaren produceert Samsung onderdelen voor de iPhone, en daar komt voorlopig geen einde aan. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is de belangrijkste fabrikant van oled-schermen, en laat dat nou net dé verwachte vernieuwing in de aankomende iPhone zijn.

Half september heeft Apple zijn nieuwe iPhones gepresenteerd. Het wordt een telefoon met een oled-scherm, die de naam iPhone X heeft gekregen. Het voordeel van oled is dat zwart écht zwart is, de kleuren intenser ogen en het scherm in verschillende vormen kan worden gemaakt. De iPhone met oled-scherm wordt volgens de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo een nieuwe melkkoe voor Samsung: het bedrijf kan volgens hem als enige aan de productievraag van Apple voldoen. En als monopolist bepaalt Samsung voorlopig ook de prijs.

Al sinds de eerste iPhone teert Apple op de productiecapaciteiten van Samsung. Zo bouwde de Zuid-Koreaanse fabrikant onder andere chips, werkgeheugen en opslagruimte voor de iPhone. Sinds 2011 levert Samsung aanzienlijk minder onderdelen, hetzelfde jaar dat Apple de Zuid-Koreanen aanklaagde voor patentinbreuk.


'Geen iPhone zonder Samsung'

Volgens Thomas Haenen, hoofdredacteur van Android-nieuwssite Android Planet, is er geen nieuwe iPhone zonder Samsung: "Er kunnen maar weinig fabrikanten op de schaal produceren die voor de iPhone is vereist. Daardoor heeft Apple al gauw Samsung nodig om aan de vraag van zijn klanten te voldoen."

Haenen zegt dat het oled-scherm in de Galaxy S8 zo'n 70 tot 80 dollar kost. Dat is aanzienlijk minder dan de bedragen die Samsung aan Apple rekent: volgens Kuo 120 tot 130 dollar per oled-scherm. "Samsung rekent een flinke marge voor de schermen die het aan Apple verkoopt", stelt Haenen. Een normaal iPhone 7-scherm kost volgens Kuo rond de 50 dollar.

Volgens Haenen is het onwaarschijnlijk dat Apple zelf deze onderdelen gaat produceren: "Hoewel Apple op zich het geld heeft om de complete productie zelf op te zetten, is het ook een ontzettend tijdrovend proces om de kwaliteit op het juiste niveau te krijgen."

"Samsung stopt al bijna tien jaar lang oled-schermen in zijn smartphones en heeft meer kennis op dat gebied dan wie dan ook. Zelfs als Apple die kennis in huis kan krijgen, dan mist het bedrijf weer de patenten. Samsung, LG en andere zijn de grondleggers van oled en hebben alle technologie daaromheen dichtgetimmerd in patenten zodat een bedrijf als Apple niet zomaar zijn eigen variant kan introduceren."

Google ervaart volgens Haenen nu dezelfde problemen met de productie van de Pixel 2-smartphone. De telefoon krijgt naar verluidt ook een oled-scherm, maar van LG - de grootste concurrent van Samsung. Volgens The Korea Herald investeren zowel Google als Apple miljarden in de oled-tak van LG, om zo een alternatief voor het monopolie van Samsung te hebben.

Samsung heeft vooralsnog niets te vrezen. De inkomsten uit de productie van schermen leverde Samsung vorig jaar 2 miljard dollar op, bijna net zo veel als de inkomsten uit de verkoop van mobiele apparaten (2,4 miljard dollar). Hoe gek het ook klinkt: voor Samsung is het juist goed als de nieuwe iPhone een verkoopsucces wordt, en niet zijn Android-concurrenten.

Tekst hier en daar aangepast

Bron: RTL Z nieuws

VerdanaWij vragen uw aandacht

Zelf geloof ik niet, dat ik ooit een dorpsomroeper heb meegemaakt, want ik kan me het in ieder geval niet herinneren. Mogelijk zijn er onder onze leden enkelen, die dit fenomeen van vroeger nog wel kennen. Maar ook tegenwoordig zijn er nog een aantal stads- of dorpsomroepers. Op Wikipedia lees ik, dat er in Nederland nog zo'n 26 actief zijn. Zij zijn verenigd in een gilde en houden zelfs jaarlijks een concours, om de titel beste stads- of dorpsomroeper. In België werd deze persoon bellenman genoemd en zijn ook daar nog in veel plaatsen actief.

Charme had en heeft het beroep natuurlijk wel, maar dat was niet het belangrijkste. Er moest op deze manier aandacht gevraagd woorden van de bevolking voor een of andere belangrijke boodschap van de gemeente en ze maakten ook reclame voor de middenstanders.Naar mijn mening kregen zij vroeger meer aandacht van de bevolking, dan dat wij, in deze tijd met onze communicatiemogelijkheden, voor onze club krijgen.
De start van ons nieuwe seizoen getuigt daarvan, want het was op 2 september in De Beiaard, maar een heel rustige bedoening. Er kwamen weinig mensen en onze dames konden slechts 2 nieuwe leden inschrijven. Nu weten we allemaal wel dat het langzaamaan allemaal wat aan het teruglopen is met de activiteiten, maar zo slecht hebben we nog niet eerder meegemaakt. Gelukkig deed Someren ons  op hun inloop van 5 september "de broek op", want zij zorgden voor 3x meer nieuwe leden dan wij in Asten.
Misschien in het vervolg ook maar een dorpsomroeper inhuren die voor ons op enkele drukke weekenddagen reclame gaat maken en zodoende zorgt voor wat meer nieuwe leden?

Johan Hoefnagels

Verdana
 Nieuwe leden en het mededelingenblad

Nieuwe leden die het mededelingenblad niet meer thuisgestuurd krijgen, kunnen het gedrukte exemplaar meenemen als zij op een cursus zitten. Ze staan in een standaard op de tafel bij de ingang van ons lokaal. Ook andere leden die graag een gedrukt nummer willen hebben, kunnen dit daar meenemen zolang de voorraad strekt.

Verdana
 TransferxlVerdana

 

 


Start nieuw seizoen 2017-2018
Verdana


Eén klein moment aandacht voor . . .

Senior Compas, de computerclub Asten Someren, heeft al zoveel senioren succesvol op weg geholpen met het gebruik van de computer en sinds kort ook met de IPad dat het tijd wordt om deze vrijwilligers (docenten en assistenten) eens aan u voor te stellen en deze gehele groep in het zonnetje te zetten. Omdat het niet reëel is alle docenten individueel in deze rubriek aan bod te laten komen, kiezen we nu voor één vertegenwoordiger uit deze groep die we verdiend enige lof toe zwaaien. In hem huldigen we al de vrijwilligers van Senior Compas (docenten, assistenten, onze techneuten die machines onderhouden en repareren en het bestuur dat inhoudelijk en financieel de organisatie draagt, maar ook de auteur van het mededelingenblad). Misschien is het voor de motivatie van deze mensen goed om elk half jaar uit een bepaalde doelgroep iemand te selecteren en te berichten over zijn/haar handelen bezien door de ogen van de leden/cursisten. Een dergelijk evaluatief moment is leerzaam voor c.q. de cursusleider en streelt mogelijk ook zijn ego, waardoor hij/zij nog gemotiveerder begint aan dit nieuwe cursusjaar. Bedenk dat alle cursusleiders van cursussen vooraf hun lesprogramma moeten samenstellen of bijstellen (de zgn. voorbereidingstijd) en dat daarna de voorgeprogrammeerde cursus kan worden aangeboden. Omdat het aantal cursisten terugloopt willen we toch nog eens wijzen op de kwaliteit van de docenten en andere vrijwilligers zodat u kunt blijven profiteren van hun deskundigheid en u als cursist de voordelen van hun opgebouwde kennis en kunde kunt praktiseren in eigen situatie/omgeving.


Eén docent in het zonnetje gezet

Voor de wekelijkse B5 basiscursus computergebruik Windows 10 op maandag van 6 maart t/m 10 april 2017 (6 lessen) hebben zich 12 kandidaten gemeld in de Beiaard bij het leslokaal met de computers. Er zijn meer vrouwelijke dan mannelijke cursisten maar gelet op de haarkleur zijn het allemaal vieve senioren. En let wel, ze blaken van ijver, en dat blijkt weer uit het feit dat de cursisten allemaal ruim op tijd vóór aanvang van de cursus bij het lokaal staan te wachten.
André Saassen is de cursusleider. Hij heet eenieder welkom stelt zichzelf en zijn collega Theo voor en begint met de les. Hij straalt rust uit in zijn handelen. Hij beschikt over een enorme vakkennis zoals al blijkt na een beperkt aantal lessen. Bovendien is hij inlevend en zelfs de cursist met de meeste angst voor de komende uren vindt hem empathisch.

De inhoudelijke info van de komende 6 lessen laat hij de cursist bij de start van de cursus meteen op de stick zetten zodat het totale lespakket voor elke cursist volledig beschikbaar is. Hij neemt daarvoor ruimschoots de tijd en helpt ons door aanwijzingen en door het zichtbaar maken van de info op het digibord met de eerste manuele handelingen. De angstkreten van sommige deelnemers neemt hij voor lief en hij bezweert dat éénieder na deze les weet heeft van het wat en het hoe.
Het schriftelijke lesmateriaal vertelt in stappen hoe je bepaalde doelen, vaardigheden verwerft. Zijn rustige manier van vertellen geeft ons cursisten het vertrouwen dat we de benodigde vaardigheden inderdaad gaan leren.

Als wij, cursisten, allemaal de info van de cursus op de stick hebben staan verwoordt hij en laat zien wat we in de komende lessen gaan leren. Op het digibord staat precies aangegeven wat en in welke volgorde we de computervaardigheden gaan bemeesteren. Eerst doet hij de handeling voor en wij kijken oplettend toe. Groepsgewijs geeft hij opdracht om stap voor stap de handeling daarna uit te voeren. Rustig wacht hij en ziet erop toe dat elke cursist de handeling nu zelfstandig kan uitvoeren. Op het digibord kun je zelf controleren of je de stappen in de juiste volgorde en goed uitvoert. Hij onderhoudt ook een matig tot stevig tempo in de les zodat hij je dwingt om aandachtig mee te denken maar, als een cursist toch fysiek aangeeft het niet meer te kunnen volgen, biedt hij onmiddellijk de helpende hand en voorkomt zo de bekende paniek. Bij het woord pauze zie je de hele club ontspannen en lopend naar de koffie hoor je de beginners verwoorden dat ze het proces van de inhoudelijke informatie goed kunnen volgen. De docent hoort de opmerkingen welwillend aan maar doet er het zwijgen toe, indachtig het spreekwoord spreken is zilver maar zwijgen is goud. Na de pauze biedt de docent de resterende lesstof aan en bij het afsluiten van de les herhaalt hij kort wat we geleerd hebben en spoort ons aan om deze week wel ettelijke keren te oefenen. Tevreden vertrekken we huiswaarts.
Les 2 t/m 4 verlopen daarna zoals hier beschreven. De docent vraagt bij aanvang van de les naar mogelijke problemen en bespreekt die eerst.

Een korte herhaling van onderdelen uit de les m.b.v. het digibord brengt weer een gezonde kleur op de wangen van de vragenstellers en vervolgens komt de nieuwe lesstof aan bod. Hij laat eerst een overzicht zien van deze lesstof op het bord/overhead uit de nieuwe les en vervolgens doet hij het voor en wij voeren daarna zelf de opdrachten uit. Les 3 en 4 geven geen onvoorziene problemen, behalve het feit dat André ons een plaatje/afbeelding van een kastanjeboom laat invoeren, maar de gekozen afbeelding is volstrekt geen kastanjeboom merken enkele van ons op maar je bent een muts als je daarover valt. In les 4 komen de begrippen station, extensie, bestandslocatie en pictogram theoretisch aan de orde, dat onderdeel geeft verheldering maar roept tevens angst op van moet ik dit kunnen navertellen? Maar gelukkig blijkt dat niet nodig.

Les 5 en 6 worden in één les afgewerkt omdat de docent door ziekte één les had moeten missen. Maar ook in deze laatste bijeenkomst blijkt dat cursisten de inhoud goed kunnen volgen en serieus en plezierig sluiten we de cursus af. Helaas heeft André nog een surprise voor ons in huis want als uitsmijter heeft hij voor ons nog een korte examentoets bedacht zodat we zelf meteen kunnen constateren of we de essentiële onderdelen echt begrepen hebben en kunnen toepassen. Het toetsresultaat van onze groep is heel bevredigend vindt André, zodat we met een voldaan gevoel en onder dankzegging voor de genoten informatie afscheid nemen van de docent en de begeleider. André en Theo dank voor de informatie en vooral voor de manier waarop je de info hebt overgedragen.
 Wat vinden 5 willekeurig geselecteerde cursisten uit de basiscursus computergebruik Windows 10 van hun docent?

Noem twee aspecten die je positief vindt in het lesgeven van je docent:
1. begrijpend en invoelend lesgeven
2. duidelijke lessen en mee oefenen op je eigen computer werkt actief en positief
3. hij geeft duidelijk les en is rustig in zijn optreden en dat is erg fijn
4. super enthousiast en rustig, geen enkele vraag is dom en hij geeft steeds positief een antwoord.
5. duidelijk en overzichtelijk en hij heeft voor elke cursist aandacht.


Wat zou jij als cursist veranderd willen zien?

Alle cursisten vinden dat hij zo door moet gaan. Een opmerking of meer een verzoek is wil je a.u.b. niet meer ziek worden op de ingeplande data.


Onderwijskundig naar de manier van lesgeven van de docent gekeken valt op:

De inhoudelijke vakkennis;
De rust in zijn optreden; hij onderhoudt een rustig tempo in de les maar ziet erop toe dat de cursist met zijn aandacht bij blijft in de les.
Hij kiest voor het model van voordoen en zelfstandig nadoen
In zijn woordkeus legt hij moeilijke begrippen eenvoudig en helder uit, bovendien klinkt de vriendelijkheid in zijn stem door en dat versterkt het zelfvertrouwen van cursisten.
Hij complimenteert cursisten bij een geslaagde opdracht en versterkt aldus wederom het zelfvertrouwen van de deelnemers.
De vormgeving van de inhoud is vaak verpakt in een leuke aanbieding zoals "de gepensioneerde Annie met haar hobby in tuinieren en haar kennis van de computer" terwijl haar man Theo, een kundig fotograaf, nog erg worstelt met de mogelijkheden van de computer.
Elke uitgeprinte les geeft aan welke aspecten aan bod komen en welke vaardigheden je je eigen moet maken of anders gesteld welke doelen je moet behalen.
Bij de afsluiting van de les is de korte samenvatting van de lesaspecten door de docent nog een stimulans voor een succesvolle voortgang van de cursist.


Tot slot samengevat: cursisten geven aan dat
Rustig de leerstof aanbieden in de les een gevoel van veiligheid verschaft.
Een invoelende docent die begrip heeft voor het feit dat een cursist af en toe de weg kwijtraakt en dan begrijpend hulp biedt om weer op het rechte spoor te komen hogelijk gewaardeerd wordt door
deze cursist.

Voetnoot: Als cursist heb ik in alle lessen mee mogen doen en in samenspraak heb ik deze lofrede mogen schrijven.

Leon van Bommel

Verdana


 

De redactie schrijft . . . (april 2017)

 

Doordat ik zo af en toe ook weleens een smartphone van andere mensen onder ogen krijg, zie ik op hun scherm vaak een warboel aan apps. Niet netjes gerangschikt, maar zelfs diverse pagina's, waar maar enkele apps opstaan. Dan denk ik bij mezelf, dat kan toch veel beter en efficiënter. Maar het zal wel net zo zijn, als bij mensen die vanaf een rommelig bureau of werkbank, volgens dat ze zeggen, alles meteen weten te vinden wat ze nodig hebben. Ik kan me dat niet indenken, omdat bij mij alles netjes ingedeeld moet zijn.
Mogelijk heb ik die drang wel overgehouden van de militaire dienst, want daar zou zelfs een weekendverlof ingetrokken kunnen worden als je persoonlijke kast er niet netjes uit zag. Daar moesten de shirts, handdoeken enz. ook keurig in het gelid liggen. En velen van u die in militaire dienst zijn geweest, zullen toen ook wel vaak boos zijn geweest. Want als de twee horizontale rugplooien van je wollige uniformjack er niet haarscherp in geperst waren, kon je er gif op innemen dat je om die reden nog niet op weekendverlof mocht. Eerst moest dat er goed uitzien en pas dan kon je vertrekken.

Maar na dit zijsprongetje wil ik weer terug naar de apps. Op enkele uitzonderingen na, zullen de meeste van onze leden wel in het bezit zijn van een smartphone en/of tablet. Vorige maand heeft Leo Theunissen nog de themaochtend gepresenteerd, waarbij het alleen maar ging over fotoapps. Maar als u zich gaat verdiepen in het aanbod van apps, dan raak je al verbaast over het aantal categorieën waarin apps worden aangeboden. Bij Google Play zijn er dat 41. Als u er daarvan een aanklikt, komt er een hele lijst tevoorschijn van aan die categorie gerelateerde apps. Ik heb dat bij
Vier verschillende categorieën gedaan en dan door gescrold tot het einde. Bij alle vier kwam ik tot vijfhonderd apps. Maar dat betekent volgens mij niet, dat er niet meer zijn, want het zou toeval zijn als er per categorie "maar" vijfhonderd apps zijn. Naar mijn idee zijn er wereldwijd mogelijk wel honderdduizenden tot enkele miljoenen apps beschikbaar. En dan moeten wij maar weten aan welke apps we echt iets hebben.
Natuurlijk is dat voor iedereen anders, maar toch zijn er een aantal apps, die we wel allemaal op ons apparaat hebben staan. Dat zijn vaste apps die al standaard op uw toestel staan bij aankoop. Die kunnen dan veelal niet verwijderd worden, ook al zou u dat willen.
Nu wil het toeval, dat ik in de tijd dat ik met dit verhaaltje bezig was, het blad Enter van Seniorweb binnenkwam en daarin ook een groot artikel over apps op de smartphone in staat. Nu is het niet zo, dat ik daar maar klakkeloos van over ga nemen, maar interessant is dat artikel wel. Dus zeker lezen als u ook lid bent van Seniorweb. Ik wil het in dit stukje beperken tot het onder de aandacht brengen van enkele apps.

Voor uw dagelijkse nieuwsvoorziening zijn er tal van apps, maar een goede op dit gebied vind ik de NOS app. Artikelen worden uitvoerig beschreven, hier en daar aangevuld met een video en belangrijk, zonder reclame. Een app die ik ook regelmatig gebruik is de app Nederland nieuws. Daarin kunt u artikelen lezen van nagenoeg alle Nederlandse dagbladen, inclusief een aantal regionale dagbladen.
Ook komt u bij deze app tegen, Voetbal International, Tweakers, Spits en Metro, Buienradar en nog meer.  
Maar omdat het gebruik van apps voor iedereen anders is, moet u zelf maar eens op zoek gaan naar interessante apps en ze installeren. Bevalt hij niet, sleept u hem weer naar de prullenbak.
    
Johan Hoefnagels

Kopie voor het septembernummer 2017 kunt u insturen tot woensdag 16 augustus 2017
naar: j.hoefnagels1@lijbrandt.nl

 

Verdana


Muziek downloaden van YouTube


Normaal staan hier enkele advertenties tussen, maar vanwege de plaats op deze pagina, heb ik er die uit geknipt.

VerdanaDe robots . . . maar dan . . .

Hier het vervolg van het Robot verhaal uit ons februari nummer. Ook nu weer aangeleverd door Leon van Bommel. Waarvoor dank.

In een klein berichtje in het Eindhovens Dagblad van 13 januari 2017 staat: Parlement in Brussel wil snel regels voor zelfdenkende robots, in het rapport van Mady Delvaux (Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten in het Europees Parlement) staat: het denkvermogen van sommige robottypes zou binnen enkele decennia het menselijk denkvermogen evenaren.
Daarom moeten er gebruiksregels en verplichte verzekeringen komen voor het groeiend aantal robots.

We kennen nu heel beperkt de invloed van de robot op verschillende terreinen van ons bestaan:

o De competitie-voetbalwedstrijden met voetbalrobots van studenten van verschillende technische universiteiten uit verschillende werelddelen, (de sport)
o De robot Libratus (evenwichtig)die via algoritmen met pokeren 4 professionele pokerspelers verslaat in het Rivers Casino in Pittsburgh, (het financiële aspect)
o De computerrobot die met schaken al in 1997 van Kasparov wint, (het cognitieve aspect)
o De computer die vormen van huidkanker (schrik niet, 757 verschillende aandoeningen) beter of minstens evengoed kan vaststellen als twee ervaren dermatologen, (Zie artikel 07022017 E.D.) (het medische aspect)
o De zelfrijdende auto's met boordcomputer van de automotive campus Helmond, (de industrie)
o De nanotechnologie van ASML (Veldhoven), (de technologische revolutie)

Ongetwijfeld zult u op de reclamespotjes op de tv het spotje met de robot hebben gezien waarbij de robot in de gordijnen hangt en de binnenkomende dame nog tijdig de robot uit de gordijnen weet te halen en daarna ...eerst, vreet de robot rijdend en glijdend over het vloerkleed de bovenlaag van het vloerkleed op en tot slot verdwijnt de levende kat in de robot. Gelukkig zie je dan dat het niet echt is en vleit de kat ongevraagd, zich heerlijk op de bank.

Een tweede tv-spotje laat een mevrouw zien die twee kopjes koffie neerzet op de tafel één kopje voor haarzelf en ééntje voor de wit blauwe robot zittend in het hoekje van het bankstel.

Het tijdperk van de technologie breekt echt door, op allerlei terreinen heeft de robot/computer zich een plaats veroverd. Denk aan het mechaniseringproces bij post nl waarbij vervoer en selectie van poststukken geheel automatisch verloopt. Er komt bij dit onderdeel geen mensenhand meer aan te pas dankzij het feit dat de mens software ontwikkeld heeft waardoor de 3de nieuwe industriële revolutie is geborgd.

De robot heeft een aantal voor- en nadelen. En het is goed om je vooraf te bezinnen op de mogelijke gevolgen daarvan. Immers de smartphone heeft de echte communicatie tussen mensen face to face verdrongen door communicatie met een onwerkelijke/irreële wereld waarbij sommigen van ons zelfs slaaf van dit medium zijn geworden. Zij kunnen niet meer zonder dit medium, de hele dag door en zelfs in de nacht overheerst dit apparaat hen omdat zij (vooral pubers) alles willen volgen wat er in de wereld en vooral in hun naaste omgeving gebeurt.

Voordelen: Robots kunnen in ziekenhuizen bij operaties worden ingezet, ze werken accuraat en snel ze kunnen 24/7 doorwerken, ze kunnen foutloos de geprogrammeerde taken ontelbare malen herhalen, ze hebben geen pauzes nodig om te herstellen, ze behoeven geen aandacht. Van snelheid accuratesse en onvermoeibaarheid bij relatief eenvoudige medische ingrepen ben je bij de robot verzekerd. Robots nemen taken van ons over in de industrie, in het leger, bij de politie, in het vervoer, in het onderwijs, in het huishouden (sluiten van de gordijnen/het instellen van de verwarming, de magnetron).

Nadelen: Robots kunnen kapot gaan of onjuist functioneren, robots kunnen gehackt worden en dan ben je de regie over de robot kwijt. Maar ook verdringt de robot mensen uit verschillende banen door de automatisering: de zelfrijdende bussen/vrachtwagens maken het beroep van chauffeur overbodig, bij eenvoudige operaties neemt de robot het werk van de chirurg over, in onderwijs worden colleges aan grote groepen studenten verzorgd door de robot.  Bovendien is de aanschaf van een robot duur, zeker voor de particulier. Ook is het baten-kostenplaatje nog een onzekere factor, omdat er juridisch nog veel onzekerheden zijn.

o Er blijven dus nog wel een aantal vragen open voordat de robot volledig geïnstalleerd is in onze maatschappij, maar   onmiskenbaar duidelijk is dat hij een deel van onze arbeid overneemt, over zal nemen of reeds overgenomen heeft. Maar kunnen we voorkomen dat de robot het menselijk denkvermogen in niveau overstijgt?

Als voorbeeld bv denk aan morele aspecten als: hoe gaan mensen om met de robot die hun baan inneemt? Hoe gaan dementerenden of kleuters om met de robot, gaan zij menselijke eigenschappen toekennen aan dit apparaat?  Hoe voorkomen we dat of behoeven we dat niet te voorkomen?  Kijk eens naar het plaatje en het artikel over de robot Lynx en zie hoeveel mogelijkheden er nu al zijn.


Overgenomen uit: -Robots.nu

Lynx een kleine humanoïd robot met spraakherkenning

Datum: 11 January 2017 - Humanoid, mens robot -Robots.nu

Lynx is een kleine humanoïd robot van Ubtech voorzien van de Amazon's Alexa spraakherkenning software. De Chinese robotmaker Ubtech wil met Lynx graag een robotmaatje voor in huis creëren.

In huis

Lynx is ontworpen om samen te werken met familieleden in huis, De robot is hiervoor voorzien van gezichtsherkenning, herkenning van aanwezigheid en spraakherkenning. Hierdoor kan de robot mensen begroeten, muziek afspelen en gebruik maken van de diensten die Amazon aanbiedt via haar software. Verder kunt u agenda's synchroniseren waardoor de robot een hulp tijdens de dag kan worden.

Beschikbaar

Volgens de fabrikant komt Lynx en zal beschikbaar zijn in het voorjaar van 2017. Welke talen de robot ondersteund en voor welke prijs deze beschikbaar komt is nog niet vrijgegeven.

Bron: wired - ubtech-robots-ces-2017

Tot slot De robot kan/zal een weldaad zijn voor een deel van onze bevolking voor het overige deel van die bevolking is deze robot nog een perspectief met vele vraagtekens. Mits we de robot goed benutten wordt hij een steun in ons bestaan.


Verdana
Workshop Rabo Mobiel Bankieren app*

Rabobank Peelland Zuid organiseert op vrijdag 27 oktober 2017 in samenwerking met SeniorCompAS weer een gratis workshop Rabo Bankieren App.

Bankieren met uw tablet of smartphone
De workshop is bedoeld voor mensen die met hulp vertrouwd willen raken met de Rabo Bankieren App. In deze workshop leert u onder meer:

     o De app downloaden er ermee aan de slag gaan.
     o Uw bij- en afschrijvingen bekijken en betalingen doen via de app.
     o Werken met de Rabo Scanner.

Zo kunt ook u straks uw bankzaken regelen met uw smartphone of tablet. Om deel te kunnen nemen aan deze workshop is het van belang dat u bekend bent met de werking van een tablet of smartphone. Neem uw eigen tablet of smartphone mee naar de workshop. Dan kunt u meteen aan de slag.

Aanmelden
De workshop is op vrijdag 27 oktober 2017 van 9.30 uur tot 11.30 uur in het leslokaal van SeniorCompAS in Centrum De Beiaard, Pastoor de Kleijnhof 21, 5721 CR  Asten. Aanmelden kan via www.rabobank.nl/peellandzuid of bel de Rabobank (0493) 39 33 93. U kunt zich ook aanmelden via SeniorCompAS.

*Als u aan deze workshop wilt deelnemen, is het handig als u de Rabo mobiel bankieren app al op uw Tablet/smartphone hebt staan. Downloaden via de appstore voor Apple, of Google Play voor Android.
 

Verdana
 


Advertenties op internet

Tijdens de themaochtend van januari over Windows 10, kwam er ook een vraag uit het publiek, over advertenties die men steeds te zien krijgt als men op internet zit. Er kon en kan geen pasklare oplossing voor gegeven worden, maar er zijn wel mogelijkheden om de advertenties te verminderen.

Websites hebben de mogelijkheid advertenties te tonen, die rekening houden met jouw interesses. Dit doen ze door te kijken naar een deel van de websites die je eerder bezocht hebt op internet. Jouw surfgedrag bepaalt in dat geval welke advertenties je op websites te zien krijgt.

Nu gebruik ik zelf al een aantal jaren een website, waar u zelf kunt instellen of u deze advertenties wel of niet wilt zien. Dat betekent niet, dat u alle advertenties kunt laten verdwijnen, want adverteerders die flink betalen om hun advertentie op een bepaalde website te krijgen, zullen niet accepteren dat de advertentie dan niet getoond wordt. Daarom kunt u advertenties niet voor 100% uitschakelen.
Deze website is in vele talen, dus ook Nederlands. Als u via onderstaande link naar de site gaat, komt u meteen in de Nederlandse versie.

http://www.youronlinechoices.com/nl/

Hieronder een stukje tekst uit deze pagina en verder een uitsnede van de instellingen zoals ik ze heb ingesteld.

Welkom! Hier kom je alles te weten over online privacy en advertenties. Op deze website kom je informatie tegen over online advertenties die rekening houden met je interesses. Deze vorm van adverteren wordt ook wel interest based advertising genoemd. Hoe werken deze advertenties precies? En wat houdt dit in voor je privacy?Het wordt allemaal haarfijn uitgelegd op deze website. U kunt het wellicht proberen.

Johan Hoefnagels

Verdana
 De Robots komen . . . . . . . en dan?

Het is 2012, in de verzorgingshuizen en op opleidingsinstituten verschijnen de eerste robots. In de verzorging is het een eerste stap om oudjes, die terugvallen door een minder intelligent functioneren als gevolg van verkleefde hersenbedra-ding, een speelmakkertje te bieden, dat is aangepast aan het opwekken van hun emotionaliteit.

De vormgeving van de robot is een natuurgetrouwe weergave van Barbie en die roept bij deze groep dementerende oudjes gevoelens van knuffelen, aanhalen en strelen op. Het is een machine maar door vormgeving en motorisch beweegpatroon verandert het apparaat toch meer in een levend(ig) knuffeldier voor deze groep dementerenden. 
Deze toepassing was/is niet de start van het robottijdperk, ook in het leger en in de medische wereld had de robot zich al een niet meer weg te denken plaats veroverd begin 21ste eeuw. 
We zijn aangekomen in het jaar 2037 de wereld is veranderd, de politiek in Nederland heeft uiteindelijk zichzelf omgevormd tot een drie partijenstelsel zodat regeren weer mogelijk is. Het aantal Nederlanders is schrikbarend afgenomen doordat autochtone ouders ervoor kiezen om geen kinderen te nemen, het aantal singles is met 50% gestegen, De grote steden zijn nog groter geworden omdat de bevolking van het platteland gekozen heeft voor de grote stad. De economie bevindt zich in een stabiele balans.  Het aantal banken en verzekeringsmaatschappijen is heel sterk gedaald. De grote steden hebben hun eigen sociaal, moreel, financieel stelsel ontwikkeld in samenwerking met de rijkssteun. De verhouding tussen een jonge en een oudere bevolking is ongeveer fiftyfifty. De robots hebben hun positie in het maatschappelijk bestel zodanig verankerd dat ze niet meer weg te denken zijn. Het gehele politieapparaat, onze hele defensie alsook al onze onderwijsinstituten en verzorgingsinstellingen worden bemand door robots.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Steve Hawking draait zich straks van angst voortdurend om en om in zijn graf.  Hij vreest voor het moment dat computers alles kunnen wat de mens ook kan. En voor die kunstmatige intelligentie is Hawking beducht. In de film Theory of Everything (2014) wordt het leven van Hawking in beeld gebracht. Midas Dekker herhaalt de serie "het ei van Midas "dagelijks maar het volk gaat door in haar eigen evolutie. Professor Heskes en Babuska verzekeren ons voortdurend dat het systeem dat onze robots aanstuurt, alle greep heeft op het handelen van deze ondergeschikten, de kans dat de robot de mens overvleugeld is nihil. Het vroegere ASML evenals de High Tech Campus in het voormalige Veldhoven hebben de software en de hardware van deze computerrobots zodanig beveiligd dat het hacken van de theorie achter de software bijna onmogelijk is.

Laten we in 2037 in Eindhoven eens kijken naar een dag uit het leven van onze puber JOPER op de high school, waar niet het Nederlands maar Engels de voertaal is. De schooldag zit erop en haastig keert Joper op zijn Qugo (de elektrische fiets van de 21ste eeuw) naar huis waar de robot de deur opent en Joper met zijn moeder/vader, broer(s)en/of zus(sen) de wel en wee's van de dag doorneemt. De technologie van drones en robots in verschillende vormen en kleur is in 2037 ook in dit gezin niet meer weg te denken. Nadat Joper klaar is met huiswerk en avondeten, rijdt hij naar het verzorgingstehuis waar zijn oma is opgenomen. Hij loopt naar de kamer van zijn oma, maar op gang vertelt een centrale computerrobot hem dat oma al in de recreatiezaal zit. Als Joper omdraait en aankomt in de grote recreatiezaal ziet hij zijn oma zitten die luistert naar de vertelling van JungA, de lievelingsrobot van de oudjes. Joper wacht bij de ingang van de recreatiezaal tot de vertelling beëindigd is en loopt dan snel naar zijn oma.

Na een knuffel en de vraag hoe het met hem en zijn familie gaat, vraagt oma of hij het verhaal van Ralf Bodelier gelezen heeft in het Eindhovens dagblad over de verwoesting van de aarde. De uitstoot van de CO2, de aanhoudende oorlogen, de opwarming van de aarde, het kappen van ons oerbos, het willen boren naar olie in de noordpool en het verdwijnen van verschillende diersoorten. Heb je dat hele verhaal gelezen, vraagt Joper vol verbazing? Ja hoor zegt zijn oma en wel op mijn smartphone. Nou zegt Joper en voelt u zich dan hier wel thuis tussen al die oudjes die of vegeteren of dementeren voor zover ik het kan beoordelen.
Nou Joper, zegt oma, ik ben met mijn bovenkamer hier nog goed bij de tijd maar ik vind het fijn om te zien hoe sommige medebewoners met een robot kunnen knuffelen. Maar je kunt hier ook met een robot van gedachten wisselen over het artikel van Bodelier en ik ben vooral geïnteresseerd in de argumenten die hij dan geeft voor een bewering. Dus . . . .  maak je voorlopig maar geen zorgen over mij en niet alle oudjes hier zijn dementerend. Als je het wilt weten; ik schaak elke dag met een robot, meestal win ik niet maar . . . . . . het schaken is wel goed voor mijn eigen computertje boven in mijn hoofd. Bedenk dat de hier werkzame robots heel veel werk doen zoals medicijnen verdelen en erop toezien dat de cliënt ze inneemt, bedden opmaken, stofzuigen, afwassen en met de cliënt ook gezellig een kopje theedrinken en/of een praatje maken. Een speciaal opgeleide robot verzorgt de inkoop van de middelen die wij gebruiken en in de keuken staan drie robots die koken en toezien op hetgeen hun cliënten mogen nuttigen. En zelfs onze fysio's zijn meestal robots en één mens ziet via computers toe op het hele helingsproces. Ik ben blij met al deze gemechaniseerde vriendjes. Dit tehuis zou niet zonder kunnen. Nou oma fijn u weer gezien te hebben en tevens heb ik gehoord dat het u met uw stalen vriendjes goed gaat, dus ik neem afscheid en zie u overmorgen weer, goed? Dank je wel Joper, wel thuis en kijk onderweg goed uit. Onderweg peinst Joper over de oudjes en de technologie in dit verzorgingstehuis. Plots bedenkt hij: "Ik word toch maar geen chirurg want een robot kan beter opereren onder menselijk toezicht dan de menselijke chirurg"!!!! Maar Joper is vooral verbaasd over de oma die met deze technologie omgaat alsof ze ermee geboren is. Vreemd, vreemd blijft Joper bij zichzelf denken hoe is het mogelijk dat je op hoge leeftijd je nog zo makkelijk aanpast aan een technologisch totaal veranderde maatschappij.

Een verhaal verzonnen en ingestuurd door Leon van Bommel.

Met dank van de redactie.


Verdana
 
Willem-Alexander on tourVerdana
 


 

Uit de oude en nieuwe tijd

Van mijn broer kreeg ik een linkje doorgestuurd, met een verwijzing naar alle jaargangen van het gedigitaliseerd weekblad Peelbelang. Vanaf het eerste exemplaar in 1921 tot en met het laatste verschenen nummer in 2011. Tot ergens in het jaar 1990, werd Peelbelang nog gemaakt bij drukkerij Schriks en daarna is het onderdeel geworden van Weekblad voor Deurne.
Dit monnikenwerk is gedaan door leden van de Heemkundekring de Vonder. U vindt er zowat alles van Asten en Someren van al die jaren in terug. Nieuws, burgerlijke stand van beide gemeentes en natuurlijk advertenties. Vooral de advertenties zijn vaak kostelijk en ook van bedrijven die nu nog steeds bestaan.
* In de oorlogsjaren 1942 en 1943 verscheen het blad niet.

En om nu eens voor altijd uit de wereld te helpen, dat het met de invoering van de Euro allemaal veel duurder is geworden, hieronder 2 advertenties waaruit blijkt dat die vlieger niet opgaat. Reken het maar eens na. De oude advertentie is ergens uit 1972.
Die oude kleuren-tv van 2350 gulden, zou omgerekend ongeveer EUR 1065  kosten en de nieuwe kleuren-tv van EUR549 zou dan ± 1200 gulden gekost hebben. Nogal een verschil nietwaar.


 

Nu is dit zomaar een voorbeeld, wat ik zelf wel leuk vond, maar het is vooral ook leuk om al die oude advertenties en allerlei artikeltjes nog eens door te lezen, voor zover het nog leesbaar is. Want het beeld is niet altijd even goed.

Ook interessant is, dat u van al die jaren de burgerlijke stand van Asten en Someren kunt terugvinden. Dus wanneer u geboren bent en voor als dat aan de orde is, wanneer u getrouwd bent.

Voor de mensen die geïnteresseerd zijn om dit ook na te kunnen kijken, hieronder de link naar de website. Daar kunt u ook meteen een heleboel andere interessante onderwerpen bekijken via het menu wat u links in beeld ziet.
   

Johan Hoefnagels

http://www.heemkundekringdevonder.nl/archieven/peelbelang/peelbelang.php

VerdanaSOS-alarm instellen op Samsung Galaxy S5 en S6
(Speciaal voor senioren)Bron: Tijdschrift Enter en website van Seniorweb

Verdana
Komisch filmpje

Via de link hieronder kunt u een komisch filmpje zien, dat zich op een voetbalveld afspeelt. Het is eigenlijk gewoon mensen voor de gek houden, maar het blijft leuk

https://www.facebook.com/ReactieSpreukjes/videos/1800404863562364/

Verdana


Sporten voor senioren

Voor ons als senioren en in het bijzonder diegenen die uren achter de computer of tablet op schoot zitten, is voldoende bewegen zeker nodig.

Sport en bewegen zorgt voor een betere conditie. Zeker wanneer je ouder wordt. Juist dan zorgt sport en bewegen ervoor dat je je niet alleen lichamelijk en mentaal fitter voelt, maar het verlaagt ook je kans op (chronische) ziektes. Vitaal ouder worden heeft bovendien als voordeel dat je ook langer de activiteiten kunt blijven doen die je graag doet.


Bewegen geeft een goed gevoel

Sporten en bewegen geeft energie. Zowel letterlijk als figuurlijk. Met lichaam en brein in actie zijn, geeft een voldaan gevoel. Voor de meeste mensen geldt dat zij zich na het sporten vaak veel beter voelen. Dit heeft te maken met het gegeven dat er tijdens het bewegen de stof 'endorfine' in de hersenen wordt aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat mensen zich beter gaan voelen omdat ze zich meer ontspannen en tevreden voelen. Een derde reden om meer te bewegen, is het gevoel dat bewegen kan geven en de gezelligheid die bewegen met zich meebrengt.


Top 5 sporten van ouderen

In Nederland wordt iemand als sporter beschouwd als hij of zij ten minste twaalf keer in de afgelopen twaalf maanden heeft gesport. Ruim de helft van de Nederlanders (56 procent) sport één keer per week valt te lezen in de Rapportage sport 2014 van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Van de 50- tot 65-jarigen sport 67 procent minimaal twaalf keer per jaar. In de groep 65- tot 79-jarigen sport 55 procent minimaal twaalf keer per jaar.


Top vijf populaire sporten        Top vijf populaire sporten
50- tot 65-jarigen                      65- tot 79-jarigen   

1. Fitness                                    1. Fitness
2. Hardlopen                                2. Zwemmen
3. Tennis                                     3. Tennis
4. Zwemmen                               4. Gymnastiek
5. Yoga                                       5. Golf


Veel 65-plussers bewegen genoeg

De overheid adviseert 55-plussers om minimaal vijf keer matig intensief te bewegen door te fietsen, zwemmen, wandelen of een andere bewegingsvorm te doen waarbij de hartslag iets omhoog gaat en de ademhaling versnelt. Van de 65-plussers beweegt het merendeel genoeg: 68,6 procent voldoet aan de zogeheten beweegnorm.


Al deze informatie kunt u vinden op de website https://www.allesoversport.nl/
 

VerdanaLessen in SeniorWeb leercentrum nu van start

Stap voor stap aan de slag met uw tablet of computer en internet Wilt u ook meer kunnen doen met uw tablet of computer? Zoals uw foto's bewerken en er een fotoalbum van maken, veilig winkelen op internet, e-mailen of facebooken? U leert het bij SeniorCompAS / Leercentrum SeniorWeb Asten. Stap voor stap en onder de geduldige begeleiding van onze vrijwilligers. De lessen zijn toegankelijk en betaalbaar voor iedereen.

Dus nu kunt u ook bij SeniorCompAS vanaf september 2016, onder de naam van SeniorWeb, lessen volgen waarvoor u geen lid hoeft te worden, maar waar u per les betaalt.

===========================================================
Heel grappig filmpje van mannen versus vrouwen, lekker cliché maar soms oh zo herkenbaar!
En na dit filmpje staan er nog wel enkele meer op in dezelfde trant.

Ik plaats dit omdat het ook met computers te maken heeft.

https://www.youtube.com/watch?v=B9DBQ66STGQ

Verdana
 Reclame maken voor SeniorCompAS

DEN HAAG - Bijna 1,2 miljoen Nederlanders hebben nog nooit gebruik gemaakt van het internet. Dat is ongeveer 8 procent van de bevolking van twaalf jaar en ouder. Het zijn vooral 75-plussers, vrouwen en laagopgeleiden die niet online zijn, hoewel deze groepen ook steeds vaker op internet zitten.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van cijfers van internetgebruikers over 2015. In vergelijking met 2012 zijn meer mensen online te vinden. Toen was 10 procent van de bevolking nog nooit op internet geweest.
Tweederde van die groep was destijds 75-plussers. Afgelopen jaar was de helft van de 75-plussers niet online. Het zijn met name vrouwen die niet internetten. In 2015 ging het om zeven op de tien vrouwen en bijna drie op de tien mannen van 75 jaar of ouder.
De voornaamste reden om niet te internetten is 'geen interesse'. Ook geven veel mensen aan dat ze onvoldoende kennis en vaardigheden hebben om het internet op te gaan. 6 procent van de mensen die niet online is, geeft aan dat er in de buurt geen breedbandverbinding is.
In 2015 had 6 procent van de personen van twaalf jaar of ouder thuis geen toegang tot het internet, een groep van bijna 870.000 personen.

Bovenstaand artikeltje kwam ik een tijdje geleden tegen in een ochtendblad. Ik dacht meteen, daar moeten we als SeniorCompAS iets aan gaan doen. Mogelijk kunt u allen, onze leden, hier ook aan meewerken door onze computerclub onder de aandacht te brengen bij personen die u wellicht kent en die nog volkomen digibeet zijn.
Als bestuur gaan we er op diverse manieren ook van alles aan doen om onze doelstellingen waar te blijven maken.
Een flinke stap daarin is het starten van het Leercentrum, onderdeel van het landelijke SeniorWeb.
Lessen volgen bij het te starten Leercentrum van SeniorWeb betekent, dat men GEEN lid hoeft te worden van SeniorCompAS.VerdanaEen app nader voorgesteld

Als u een fervent gebruiker bent van Smartphone of tablet, weet u dat er tal van apps zijn voor Android en iPhone.
Een interessante app om te bellen is de IMO app. Daarmee belt u gratis naar de hele wereld met videobeeld. Handig als u veel naar het buitenland belt. Dat kan natuurlijk ook met Skype, maar met uw smartphone kunt u dat vanaf alle mogelijke plaatsen doen. De kwaliteit van deze app is verbazend goed. En ook in Nederlands beschikbaar voor zowel Android als iPhone.


Hieronder verder omschreven:

?    Stuur familie en vrienden gratis berichten of bel ze gratis.

?    Vermijd SMS- en telefoonkosten - onbeperkt gratis berichten en gesprekken via 3G, 4G of Wifi.

?    Hoge kwaliteit video-en spraak oproepen

?    Groeps-chat met vrienden, familie enz.

?    Deel foto's en video's

?    Geoptimaliseerd voor Android telefoons en tablets.

Verdana
 Waar staat de 'i' voor bij Appleproducten?

De iMac, waarmee men begon met de 'i' werd gelanceerd op 6 mei 1998. Mac spreekt eigenlijk voor zich, het is de afkorting van het woord Macintosh. Maar wat betekent nu de 'i' in iMac en andere producten van Apple zoals de iPhone, iPad en iPod? Jobs vertelde tijdens de lancering van de iMac dat de 'i' zou staan voor internet, omdat het internet in die tijd in opkomst was. Mensen waren onder de indruk van de naam: het was eenvoudig, duidelijk en het paste bij de slogan van Apple (Think Different). Maar de 'i' heeft nog meer betekenissen. Jobs vertelde dat het ook nog zou staan voor: Information, Individual, Instruct, Inform, en Inspire.

VerdanaHuiby op YouTube

Naast het verzorgen van de laatste themaochtend van dit seizoen, zit Huiby naar mijn idee, net als de jeugd, ook wel vaak op YouTube. En dat weet iedereen, daar komt u van alles tegen. Maar de link die ze mij toestuurde, leverde een geweldig filmpje op. Moet u zeker gaan kijken. Dat doet u door met de ctrl toets ingedrukt te houden, op onderstaande link klikken.

(Op de foto een stukje uit dat filmpje)

                        https://www.youtube.com/embed/ON1j2TJCoQUVerdanaU wilt een snellere computer

Overweeg dan eens een SSD (Solid State Drive) harde schijf
Ze zijn er van 120 GB, 180 GB, 240 GB en nog hoger.
Voor gewoon huis-tuin en keukengebruik volstaat een 180 GB al prima. Een 120 GB is er al vanaf ± EUR60

De SSD (Solid State Disk) is de harde schijf van de volgende generatie. SSD's hebben een hoge lees- en schrijfsnelheid. Data worden sneller gelezen en weer opgeslagen en het systeem kan in de helft van de tijd starten. Omdat de SSD werkt met flashgeheugenmodules en er geen mechanische delen zijn, werkt de schijf bijna geluidloos en is deze veel beter bestand tegen schokken. Daardoor zijn uw gegevens op deze harde schijf bijzonder veilig. Ook wat betreft energieverbruik onderscheidt de SSD zich en daardoor kunt u langer werken met een accuoplading. Een normale harde schijf (HDD) heeft mechanische onderdelen die gevoeliger zijn voor schokken zodat data bijv. bij een val beschadigd kunnen raken. Bovendien produceert de draaiende gegevensdrager, waarvan de informatie met een leeskop wordt gelezen, een bepaalde hoeveelheid geluid.

VerdanaOngewenste reclame op uw computer

Tijdens het internetten maakt u het waarschijnlijk dagelijks mee, reclame op uw scherm waar u niet om gevraagd hebt. Vooral als u regelmatig winkelt op internet, zult u ook vaak advertenties zien van winkels die u bezocht hebt, ook al hebt u niets gekocht. En als u dat liever niet hebt. is daar een oplossing voor. Via de link in het kader, komt u op een pagina, waar u kunt aangeven of u de reclame wel of niet wilt zien.

Eigenlijk hetzelfde als het bekende "Bel me niet" register. Door u daar aan te melden, voorkomt u ongewenste telefoontjes van allerlei bedrijven die u proberen een of ander abonnement of iets dergelijks aan te smeren. Natuurlijk bent u zelf wel in staat om te beslissen waar u wel of niet op geabonneerd wilt zijn. (Hebt u natuurlijk allang ingesteld)Als u deze pagina opent, ziet u een menu links op de pagina. Maar daarnaast ziet u hetzelfde menu ook nog in grote blauwe blokjes. Het maakt uiteraard niet uit waar u dan op klikt, u komt in beide gevallen op de gewenste vervolgpagina. Het beste kijkt u even rond op de site en denkt u dat het wat is, dan gaat u naar Jouw instellingen. Klik daarop en het systeem gaat op zoek naar allerlei bedrijven die actief zijn of geweest zijn en laat die dan zien.Hieronder een uitsnede van een lijst die ik te zien krijg. Zoals u ziet staat er hier een bij, die niet uitgezet is en die kunt u opnieuw proberen uit te zetten, maar dat gaat niet lukken.
Maar dat is dan een bedrijf wat u niet uit kunt zetten. Het is namelijk een bedrijf, dat betaald voor reclame die u op uw computer te zien krijgt.Zelf gebruik ik deze site nu al minstens een jaar of vier en ik moet zeggen, het werkt prima. Wel kijk ik regelmatig op de site, of alles nog naar wens staat ingesteld en als dat niet zo is, geef ik weer gewoon aan, dat alle bedrijven moeten worden uitgezet en ben ik weer gevrijwaard van ongewenste reclame.

Johan Hoefnagels

Verdana


Nieuw alfabetBovenstaand alfabet is ingestuurd door zowel Anne van Putten alsook Rien v.d. Weijer.

VerdanaEzelsbruggetjes

Onderstaand ezelsbruggetje kwam ik tegen op de site waarvan de link naar die site naast de afbeelding staat aangegeven. Een leuke site, waar u allerlei zaken en wetenswaardigheden aan de weet kunt komen. Een daarvan is o.a. onderstaand ezelsbruggetje. En wij maar denken dat LSD heel ergens anders voor staat.

Elementen voor een goed gesprek!

LSD

Luisteren Samenvatten Doorvragenhttp://weten.familiestart.nl/
 

Verdana
 
Het einde van uw dierbare herinneringen?

Zoals velen hebt u uw oude tapes met daarop video's en films, mogelijk overgezet op een dvd schijf. Maar u weet ook, dat cd- en dvd-schijfjes niet het eeuwige leven hebben. En u wilt uw herinneringen toch zo lang mogelijk bewaren
In dit door Henk Mensink ingestuurde en vanwege de grootte door de redactie iets aangepast, leest u wat u moet doen om uw herinneringen tot in lengte der jaren te kunnen bewaren.

WAT IS DVD-ROT?
De term DVD-rot is in gebruik voor meerdere degeneratieve verschijnselen bij dvd's en Blu-ray 's. Hetzelfde verschijnsel is ook bekend bij cd's. In lichtere gevallen gaat het om kleine storinkjes of artefacten die na enige tijd zichtbaar gaan worden. Ernstiger is al het geheel of gedeeltelijk wegvallen van beeld en geluid. In het ergste geval is de optische schijf geheel onlees¬baar geworden. Een optische schijf bestaat uit een reflecterende laag die de beeld & geluidsinformatie bevat, een beschermlaag en een plastic afdekplaat. Lichte krassen hebben daardoor nauwelijks effect, de reflecterende laag blijft onaangetast. Heel anders pakt het oxideren, door Uv-licht inwerking beschadigen en aanvreten door schimmel of andere micro-organismen uit. De digitale codering op de reflecterende laag gaat deels of geheel verloren.

WAT WIJST OP DVD-ROT?
Ruwe beschadigingen zoals krassen en vlekken zijn gemakkelijk te zien. Voor stof, vingerafdrukken, vlekken en vuil heb je kwastjes, schoonmaakdoekjes en reinigingsvloeistoffen. En de lichtere krassen pak je effectief aan met een scratch remover. De echte dvd-rot zie je aan:
- Kleine gaatjes of puntjes in de reflecterende laag als je deze tegen het licht houdt.
- Kleurverschillen. Regelmatig een soort koffievlekken of een bronskleur.
Dat is in ieder geval foute boel en vereist meteen over kopiëren voordat het te laat is! De oorzaak is vaak dat de disclagen niet goed afsluiten waardoor oxidatie en/of chemische reacties hun kans krijgen.

VERSCHIL TUSSEN ZELF GEBRAND EN GEPERST
Dvd's of Blu-ray's met videofilms er op die je koopt zijn geperst. Er zit geen zelf gebrande organische beelddrager op. Dat maakt deze geperste dvd's en Blu-ray's een stuk bestendiger tegen invloeden van buitenaf. Licht, vocht en stickers hebben minder effect. Wel krassen, vet en stof. Deze zijn echter wel te verwijderen. Gekochte dvd's hebben in de goedkopere versies een reflecterende laag van aluminium. In een aantal gevallen gaat het om zilver. Mits goed afgesloten door beschermlagen en dekplaten gaat deze informatie laag jaren mee. Echter niet bij lekken, kieren en beschadigingen! Het gebruik van een veel duurdere goudlaag als informatielager is veel bestendiger. Goud reageert veel minder met chemische stoffen uit de omgevingen en oxiderende substanties. Pas op de nepper: goudkleurig wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk om goud gaat.
Het kan gewoon slechts een kleurtje zijn! Kenmerkend voor ruwe (RAW) zelf te branden optische schijven is de beeld dragende organische reflectie laag (de dye) die je met een gekleurde laser kunt bewerken. Rood voor dvd en blauw voor Blu-ray. Deze laag is echter een stuk kwetsbaarder. Bijvoorbeeld voor licht, stoffen uit geprinte stickers en de groei van micro-organismen.

VOORZORGEN
De voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast. Het begint allemaal met de kwaliteit van de zelf te branden dvd's of Blu-ray's. Daar zitten grote verschillen tussen. Zelfs bij kwaliteitsmerken. Goedkoop kan duurkoop blijken en dan is het vaak te laat. Let op constructie, verpakking en de gemelde levensduur. In principe kan een top-dvd 50 jaar halen. Er zijn er echter bij die al na twee jaar mankementen gaan vertonen!
Bij de bewaarcondities zijn van belang:
- Geen licht, stof, vocht of vuil mag de gevoelige schijven bereiken.
- Plaats de discopslag niet in een ruimte waarin gassen of oplosmiddelen aanwezig zijn. Goedkope plasticdoosjes kunnen deze stoffen ook bevatten. Maar ook de verkeerde plastic
sleeves en witte hoesjes zijn onveilig.
- Kijk uit met zelfklevende stickers en bedrukte media. Daaruit kunnen chemische middelen komen die de gevoelige dragerlagen aantasten.
- Voorkom een te warme omgeving. Niet meer dan kamertemperatuur. Liefst wat koel bewaren.
- Laat de schijven niet rondslingeren, vallen of in de afspeler zitten.
- Controleer of de dvd of Blu-ray correct in de disclade ligt alvorens deze te sluiten. Buig de schijfjes nooit.
- Bij meerdere malen te her/beschrijven schijven loopt de kwaliteit na een x aantal sessies gestadig achteruit.

- Bij de geringste twijfel een nieuwe kopie aanmaken.
Kortom, behandel de schijven verstandig en zorgvuldig!

Dan het zelf branden. Gebruik daarvoor de juiste software en een goede betrouwbare brander. Het schrijven op lagere brandsnelheden geeft minder kans op fouten. Idem het kiezen voor een lagere compressie van de AV-data. Controleer na het maken van de dvd/Blu-ray of deze ook correct in andere afspelers loopt.

BLU-RAY SVIINDER
Door nieuwere fabricageprocedures is de Blu-ray in het algemeen minder gevoelig voor disc-rot. De reflecterende lagen zijn van een hogere kwaliteit, minder gevoelig voor licht en de sealing van de schijfplaten is geavanceerd. Niettemin, ook hier zitten er 'kneusjes' bij. Over de eerste releases van films op Blu-ray zijn nu al klachten bekend. En bij het zelf branden is het ook niet altijd koek en ei. De voorzorgen zijn hetzelfde als bij dvd.

M-DISC
Onze verre voorouders beitelden hun geschriften in steen. Bij de M-disc dvd of Blu-ray gebeurt dat in een mineraal (M-)laag tussen twee plastic lagen. De laser brandt (smelt) een permanent gat in de M-laag. In tegenstelling tot de dye-laag valt deze daarna vrijwel niet meer aan te tasten. De fabrikanten claimen na testen volgens de industrienorm ISO/IEC 10995, uitgevoerd door Millennia Ta, een te verwachten gemiddelde levensduur van een M-Disc-dvd vastgesteld op 1332 jaar, Waarbij slechts 5% van de schijven na 667 jaar tekenen van gegevensverlies begonnen te vertonen. Hieruit blijkt een praktisch verwachte levensduur van enkele honderden jaren. Of dat dan ook echt zo is moet nog blijken. Er zijn enkele beperkingen bij M-dics voor dvd en Blu-ray. Zij zijn behoorlijk duurder en vereisen met deze standaard compatibele branders en afspelers.

ANDERE OPSLAGMEDIA
Dan maar een ander opslagmedium kiezen? Van ouds is de harde schijf een betrouwbaar opslagmedium. Maar ook daarvan is de levensduur eindig. Er zijn configuraties met meerdere harddisks waarbij de AV-data in kopieën over de schijfplaten verdeeld zijn. Zo is er altijd een back-up voorhanden. Maak ook zelf regelmatig back-ups en vervang de harde schijven elke vijf a tien jaar.
SSD is behoorlijk betrouwbaar. Bij het regelmatig opnieuw beschrijven gaan er geheugenspellen kapot. Gebruik je de SSD echter alleen voor archivering en niet intensief dan valt het degraderen in de praktijk reuze mee.
USB-sticks en Flashdrives staan, mits goed behandeld, als betrouwbaar en solide te boek. Natuurlijk niet in de wasmachine stoppen, er op gaan staan, opwarmen of aan te sterke EM-straling blootstellen. Deze opslagmedia overleven naar verwachting 50-100 jaar. Hetzelfde geldt voor SD- en CF-geheugenkaarten. De SD-kaarten zijn fysiek meer kwetsbaar dan de CF-typen.

GEMENGDE GEVOELENS
Het blijft bij dvd-rot een kwestie van gemengde gevoelens. Er is nog geen reden voor paniek. Echt veilig is het echter ook allemaal niet. Ga voor kwaliteit en zorgvuldigheid om op safe te spelen. Maak in geval van twijfel regelmatig kopieën voordat het AV-materiaal daadwerkelijk aangetast raakt. En vergeet ook niet, de videobandjes veilig op te bergen plus regelmatig heen en weer te spoelen.

Ulco Schuurmans
Bron: Digital Move


VerdanaAandacht voor de cursussen


Mede door de populariteit van de tablets, hebben we bij Seniorcompas sinds een paar jaar te maken met een teruglopende belangstelling voor onze cursussen. Het gaat hierbij niet om de cursussen voor de tablets, de nieuw opgezette cursus Mijn PC en ook niet de basiscursus- en vervolg cursus. Deze zijn tot nu toe behoorlijk tot zeer goed bezet. Maar we hebben ook nog een groot aanbod van andere cursussen, waarbij ik hier speciaal wil noemen de cursussen tekstverwerken, foto- en filmbewerken, PowerPoint, Excel en Magix fotoshow.
Het volledig aanbod ziet u hiernaast.
Vaak zijn er wel geïnteresseerden voor een van onze cursussen, maar men schrijft zich, om een of andere reden, niet altijd in. Natuurlijk is het zo, dat we een cursus niet voor enkele personen gaan geven, maar als u zich interesseert voor een cursus, schrijf u dan ook in, dan is de kans ook groter dat een cursus wel doorgaat. Misschien vindt u het lastig om daarvoor speciaal naar een van onze inlopen te komen en dat begrijpen we ook wel. Daarom is het vanaf nu mogelijk om uw inschrijving ook digitaal te doen via onze website.
Inschrijven tijdens een van onze inlopen blijft natuurlijk ook gewoon mogelijk. En daar krijgt u indien u dit wilt, meer uitleg over een cursus.

Hieronder ziet u een gedeelte van het formulier. Bovenin het formulier ziet u de route die u moet volgen om bij het formulier te komen. (Home enz.)
Als u Internet Explorer gebruikt, zult u het logo van Seniorcompas niet zien. Maar die afbeelding is verder niet belangrijk. Als u Windows 10 hebt en u gaat via hun browser Edge, naar onze site, krijgt het formulier wel met afbeelding te zien. En onderin, waar u de datum moet invullen, ziet u dan ook een klein kalendertje.Dus wat let u om uw kennis op computergebied te verrijken, met het volgen van een of meerdere cursussen. Voor een jaar lidmaatschap kunt u zonder bijkomende kosten zo veel cursussen volgen als u wilt.

Verdana
 


Waarvoor diverse aansluitingen gebruikt worden

Herkent u al die aansluitingen op uw computer, laptop en tablet? Wij geven een overzicht van de meest gebruikte.

Tekst: Sander Almekinders.    Aangeleverd door Henk Mensink.
 

digitaalgids@consumentenbond.nl


Ken uw connecties


Ethernet
Aanwezig; desktop (altijd), laptop (vaak), tablet (zelden)
oooo Onmisbaar (desktop)

Ethernet is de verwarrende naam voor een kabelaansluiting. Via deze aansluiting ook wel aangeduid als RJ45, koppelt u de computer via een netwerkkabel aan uw netwerk en internet. Op desktops is hij standaard, op laptops wordt hij langzaam maar zeker verdreven door wifi. Een voordeel van een kabel ten opzichte van draadloos is dat de verbinding sneller en stabieler is. De supersnelle gigabitaansluiting krijgt de voorkeur, want die kan bijna
1000 Mbps aan data doorvoeren. Fast Ethernet komt ondanks de naam niet verder dan 100 Mbps. U heeft alleen iets aan zo'n snelle verbinding als uw (modem) router en computer daarmee overweg kunnen; kijk in de specificaties.


USB
Aanwezig: desktop en laptop (altijd), tablet (meestal)
oooo Onmisbaar

Usb is een zeer veelzijdige en onmisbare aansluiting op pc, laptop en tablet. Desktops en laptops moeten er minstens twee hebben voor toetsenbord en muis. Een usb-poort kan ook stroom leveren aan bijvoorbeeld een externe harddisk. Er zijn drie gangbare standaarden: 2.0 (doorvoer-snelheid tot 480 Mbps), 3.0 (5Gbps) en 3.1 (10 Gbps). Deze 'zijn uitwisselbaar, maar een usb 3.0-stick in een usb 2.O-poort betekent een 2.0-snelheid. Er zijn drie maten: full-size (de standaardvorm), micro-usb (de meest gebruikte kleinste versie) en mini-usb (wordt nog zelden gebruikt). Het nieuwe usb-c (met afgeronde hoeken en usb 3.1-snelheden) moet de standaard van de toekomst worden.
 

Thunderbolt
Aanwezig: desktop en laptop (zelden)
oooo Nuttig

Deze aansluiting zult u vooral op Apple-computers en -laptops aantreffen. Hij combineert data en beeld: u kunt er een beeldscherm en externe harde schijf mee aansluiten. Thunderbolt levert stroom aan de aangesloten apparaten, is geavanceerder dan usb en supersnel. De snelheid van de eerste versie is 10 Gbps, van de tweede 20 Gbps. De tweede versie levert ook een nieuwere standaard van Display Port. Het is met Thunderbolt mogelijk om apparaten te 'daisy chainen'. Dat houdt in dat je op een Thunderbolt-aansluiting meerdere apparaten kunt aansluiten. Eind dit jaar wordt Thunderbolt 3 verwacht, dat de usb-c connector gebruikt.

 

HDMI
Aanwezig: desktop, laptop en tablet (meestal)
oooo Onmisbaar

HDMT lijkt veel op DVI, maar heeft een kleinere aansluiting en kan uitsluitend digitale signalen (video én audio) vervoeren. Hierdoor is HDMI een populaire, onmisbare standaard voor wie een tv of mediaspeler wil aansluiten. Er zijn drie stekker formaten: full-size HDMI (het gangbaarste formaat, voor computers), mini-HDMI vooral op tablets en kleine computers) en micro-HDMI (vooral op tablets, soms op laptops). Ook iets om op te letten is de versie. HDMI 1.2 (1920x1200 pixel s, verversingssnelheid 60 Hz), HDMT 1.3 (2560x1600 pixels, 60 Hz), HDMI 1.4 (4096x2160 pixels, 24 Hz) en HDMI 2.0 (4096x2160 pixels, 60 Hz).

 

DVI
Aanwezig: desktop (vaak) laptop (zelden), tablet (nooit)
oooo Nuttig

Deze wit gekleurde aansluiting zet beeld digitaal van een computer of laptop over naar een beeldscherm. Voor het geluid heeft u in de regel een extra aansluiting en kabel nodig, DVI komt nog hoofdzakelijk voor op desktops, op lap tops is hij al vrijwel niet meer te vinden. Er zijn drie soorten: DVI-D (alleen voor digitale signalen), DV1-A (alleen voor analoge signalen), DVI-I (voor analoge en digitale signalen). DVI worden langzaam maar zeker verdrongen door HDM1 en Display Port.

 

Display Port
Aanwezig: desktop en laptop (zelden)
oooo Nuttig

Display Port is vooral gericht op het aansluiten van een monitor op een computer. Het stuurt zowel video als audio door. U zult deze aansluiting vooral op zakelijke computers en monitoren tegenkomen. Er zijn twee maten: full-size en mini. De grote variant komt met afstand het meest voor. Van DisPlayPort zijn inmiddels al twee versies op de markt) 1.1 en 1.2. De eerste kan een ultra HD-signaal ('4K') uitsturen bij 24 Hz, de tweede bij 60 Hz. Beide kunnen dus ultra HD uitsturen, maar de nieuwere versie van een net iets betere kwaliteit. De 1.3-standaard die er aankomt, zal de resolutie nog veel verder op gaan schroeven. Het is mogelijk om vijf monitoren tegelijk aan te sturen.

In dit overzicht stonden verder nog zaken als Wi-Fi, SD kaart en Bluetooth. Maar omdat daar geen specifieke aansluitkabels mee gemoeid zijn, heb ik die hierin niet opgenomen.

Verdana
 


Ouderen en de mobiele telefoon


Smartphones zijn populair onder jongeren. Maar steeds meer 55-plussers ontdekken de nieuwere telefoons. Fabrikanten zien in dat ook de oudere gebruiker aan de slag wil met een telefoon die meer kan dan alleen bellen. 'Wat is een smartphone eigenlijk?'. 'Wat kan ik ermee?'. 'Wat is het verschil tussen toestellen?'

Bovenstaande alinea komt van een website die een antwoord biedt op al die vragen.
Dus, denkt u erover om ook maar eens over te stappen op een smartphone (waarvan uw (klein)kinderen zeggen dat die zo handig is), neem dan eerst eens een kijkje op onderstaande website, waar u veel goede tips kunt vinden.

Naar ons idee een zeer nuttige website waar we echt wat aan hebben. Voordeel is, dat u uw kinderen niet hoeft te vragen om hulp, want die leggen het allemaal veel te snel uit en dan weet u nog niet hoe iets werkt en wat u er allemaal mee kunt doen.
Link naar deze website: http://www.mobielabonnement.nl/waar-moet-je-als-oudere-op-letten-bij-de-aanschaf-van-een-smartphone/


Verdana


Geen ongewenste post in uw brievenbus


Wilt u ook geen geadresseerde reclame meer ontvangen? Registreert u zich op onderstaande site:

https://www.postfilter.nl/

Verdana

 Een stukje nostalgie


Als u wat surft op internet, komt u wel eens wat tegen waarvan u denkt, dat is misschien wel iets om te delen. Zo kwam ik een tijdje terug op de website van seniorplaza. Een beetje op rondgesnuffeld en enkele keren geklikt op een link, waarvan u er op het plaatje rechts, een aantal ziet.
Onder het linkje nostalgie b.v. vindt u veel oude foto's, waaronder ook beroepsfoto's. Een beroep dat al jaren niet meer bestaat, maar dat de ouderen onder ons zeker nog zullen kennen is de dorpsomroeper.
En zo vindt u op die zelfde site ook heel veel namen van binnen- en buitenlandse beroemheden. Klikt u op een naam, komt u meteen alles van die persoon aan de weet.
Hieronder een stukje uit de biografie van Willem Drees, over de wet die hij heeft ingevoerd en die in deze crisistijd weer flink in het nieuws is.

Om vele discussies met rechts die tegen een staatspensioen waren te omzeilen, kwam hij in 1947 met een noodwet, de Noodwet-Ouderdomsvoorziening, waardoor alle mannelijke, alsmede vrouwelijke ongehuwde Nederlanders vanaf hun 65ste een ouderdomsuitkering kregen. Het maakte hem mateloos populair onder de ouderen. Hij werd "vadertje Drees" genoemd en "trekken van Drees" werd een veel gebezigde term.

De linkjes met de diverse jaartallen zijn ook interessant. Daar kunt u o.a. oude reclame-advertenties vinden, waarvan hieronder enkele voorbeelden.


Wie kent hem niet, Pietje Pelle op z'n Gazelle.

En ook toen hadden ze al wondermiddelen, want ondanks een zware werkdag had de poetsvrouw dankzij dat middel zacht en glanzend haar.

Op zoek naar is een link, waar u mogelijk oude schoolvrienden/vriendinnen kunt vinden, maar misschien ook wel een oud dienstmaatje.

Mogelijk kent u deze site al, maar ik vond het wel leuk om hem op deze manier onder de aandacht te brengen voor degenen die er nog nooit van gehoord hebben.

Johan Hoefnagels

http://www.seniorplaza.nl/Index.htm

Verdana

Facebook